Da li se vratila "odbjegla kriptokraljica" Ruža Ignjatova i ko prodaje njen luksuzni stan u Londonu

Osnivačica prevarantske firme OneCoin nije viđena pet godina i trenutno je na listi 10 najtraženijih begunaca američkog Federalnog istražnog biroa (FBI)

7793 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Google
Foto: Google

Kada je došlo do prodaje luksuznog penthausa u Londonu, Ruža Ignjatova, koju nazivaju „odbaglom kriptokraljicom“, ponovo se pojavila.

Deluje da je ova prestupnica u bekstvu, koja je sprovodila prevare sa kriptovalutama, iz senke organizovala prodaju.

Iste nedelje njen luksuzni penthaus vredan 12,5 miliona funti (14,2 miliona evra) oglašen je za prodaju, a prema novim pravilima o transparentnosti u Velikoj Britaniji ona je morala da bude otkrivena kao vlasnica.

Ali, osnivačica prevarantske firme OneCoin nije viđena pet godina i trenutno je na listi 10 najtraženijih begunaca američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

BBC je prethodno pisao o načinu na koji je kupila četvorokrevetni penthaus, koji je jednom prilikom bio prepun skupih umetnina i dizajnerske odeće pošto su finansijske vlasti u najmanje jednoj evropskoj zemlji izdali upozorenje zbog njenih prevara sa kriptovalutama.

Ignjatova ima 42 godine i nemačka je državljanka bugarskog porekla.

Nestala je 25. oktobra 2017. pošto joj je dojavljeno da se vodi intenzivna policijska istraga o njenim prevarama u Sofiji, glavnom gradu Bugarske.

Firma OneCoin osnovana je 2014. i sprovela je najveće poznate prevare sa virtuelnim valutama, a u FBI procenjuju njenu vrednost na četiri milijarde dolara.

Samo u Velikoj Britaniji investitori su izgubili više od 100 miliona funti (114 miliona evra) preko ove firme, procena je BBC-ja.

Lejla Begum iz mesta Bou u istočnom Londonu kaže da je njena porodica izgubila više od 54.000 funti (61.500 evra) pošto ih je porodični prijatelj nagovorio da se opredele za ovakvu investiciju.

Zasad, ni britanska policija, ni Ignjatova zvanično ne stoje iza prodaje poseda u Kensingtonu.

BBC je otkrio da su to sproveli tužioci iz Bilefilda, grada na severozapadu Nemačke.

Ovaj grad je poznat po sedištu firme Doktor Etker i po zamku iz 13. veka, ali i po tome što je baza specijalista za istraživanje zločina, koji predvode napore evropskih zemalja da procesuiraju vlasnicu firme koja je organizovala jednu od najvećih kriptoprevara.

Uz njihovo odobrenje, penthaus koji je pripadao Ignatovoj opet je ponuđen na prodaju ovog meseca.

Sud iz Žernsija, ostrva između Velike Britanije i Francuske, izdao je nalog 4. novembra 2021. godine da se stan proda, samo dan pošto BBC otkrio kako joj je ofšor kompanija sa tog ostrva pomogla da kupi nekretninu.

Pre nego što je Ignjatova objavila da je vlasnica, zvanični vlasnik bila je kompanija iz Žernsija registrovana na adresi firme Akviten grup limited, koja se bavi upravljanjem bogatstvom.

Iz te firme nisu odgovorili na pitanja BBC-ja o saradnji sa „kriptokraljicom".

Tužilaštvo iz Bilefilda optužilo je i Martina Brajdenbaha, njenog advokata u Nemačkoj, za pranje novca pošto je prebacio 20 miliona evra na račun za kupovinu penthausa i još jednog stana u istoj zgradi.

Advokat se izjasnio da nije kriv.

Suđenje njemu i još dvojici okrivljenih se nastavlja.

Knight Frank

Luksuzna nekretnina u Kensingtonu oglašena je na 12,5 miliona funti, što je milion manje od cene koju je Ignjatova platila 2016. godine.

Kasnije je ponovo umanjena na 11 miliona, ali više nije na prodaju.

Iz kompanije za nekretnine Najt Frenk (Knight Frank) nisu odgovorili BBC-ju na pitanje da li je stan prodat, ali su naglasili da su „potpuno radili u skladu sa zakonskim ograničenjima".

Prema novim pravilima o transparentnosti u Velikoj Britaniji, prodaja nekretnine može biti sprečena ukoliko nije poznat pravi vlasnik.

Ako do 31. januara ove godine Ignjatova ne bude zvanično zavedena kao vlasnica, možda neće biti moguće prodati taj penthaus.

Novi zakon podrazumeva i da „uobičajeno mesto stanovanja" vlasnika bude navedeno.

Iz Zavoda za kompanije Velike Britanije nisu potvrdili da li imaju pravu adresu Ignjatove, ali su rekli da „blisko sarađuju sa kolegama iz policije".

Viši tužilac Gerald Rubsam se nada će novac od prodaje penthausa jednog dana nadoknaditi gubitke žrtvama prevare.

„Prvo smo pokušavali da izbegnemo da se novac vrati ljudima odgovornim za prevaru.

„To je bila početna ideja, da oduzmemo novac stečen kriminalom", rekao je.

Dodaje da „još nije jasno da li će novac otići onima koji su investirali u OneCoin" i da će „morati da sačekaju i vide kako stvari napreduju".

Investitorka Begam bila je zadovoljna odlukom nemačkih vlasti da odobre prodaju penthausa, ali je kritikovala način na koji je londonska policija sprovela istragu.

„Verujem da britanske vlasti treba da pomažu svim Britancima koji imaju validan dokaz da je njihov novac otišao firmi OneCoin..

„Potrebna nam je takva podrška i mislim da su previše mlaki u ovom slučaju", smatra ona.

Candy & Candy

Londonska policija je obustavila istragu ovog slučaja 2019. godine, pošto „nisu uspeli da pronađu poslove firme OneCoin u Velikoj Britaniji".

„Pomogli smo inostranim policijskim partnerima u njihovim istragama i nastavićemo", rekao je detektiv i inspektor Pol Kurtis za BBC.

Tokom decembra prošle godine Sebastijan Grinvud, jedan od osnivača te firme, priznao je krivicu za prevaru i pranje novca pred sudom u Njujorku.

Ali, potraga za Ignjatovom se nastavlja, a iz FBI nude 100.000 dolara za korisne informacije koje bi mogle da dovedu do njenog hapšenja.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: