Kako je naftni gigant Ekson Mobil još sedamdesetih predvidio šta će se desiti

Privatna istraživanja Ekson Mobila predvidjela su kako će sagorijevanje fosilnih goriva zagrijati planetu, ali je kompanija javno negirala tu vezu

13166 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Getty Images
Ilustracija, Foto: Getty Images

Jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija je još sedamdesetih tačno predvidjela kako će klimatske promjene izazvati rast globalne temperature, tvrde istraživači.

Privatna istraživanja Ekson Mobila predvidjela su kako će sagorijevanje fosilnih goriva zagrijati planetu, ali je kompanija javno negirala tu vezu, kažu oni.

Naučnici su proučavali podatke iz kompanijine interne dokumentacije.

Ekson Mobil je negirao te navode.

„Ovo pitanje poteglo se već nekoliko puta proteklih godina i, u svakom od tih slučajeva, naš odgovor je bio isti: oni koji tvrde da je 'Ekson znao', griješe u zaključcima", rekla su iz kompanije za BBC Njuz.

Korporacije, među kojima i Ekson Mobil, zaradile su milijarde od prodaje fosilnih goriva koje ispuštaju emisije za koje naučnici, vlade i UN tvrde da izazivaju globalno zagrijavanje.

Nalazi ukazuju na to da su predviđanja Ekson Mobila bila često tačnija čak i od vodećih Nasinih naučnika.

„To zaista ističe potpuno licemjerje rukovodstva Ekson Mobila, koje je znalo da njihovi vlastiti naučnici izrađuju modele izuzetno visokog kvaliteta i imali su pristup tim privilegovanim informacijama, a svima su govorili da su ti klimatski modeli lažni", kaže za BBC Naomi Oreskes, profesorka istorije nauke na Univerzitetu Harvard.

Ti nalazi su „nedvosmisleni inkriminišući dokaz", tvrdi koautor Džefri Supran, vanredni profesor ekološke nauke i politike na Univerzitetu u Majamiju.

„Naša analiza nam po prvi put omogućuje da odredimo koliko je tačno Ekson znao, a to je da će sagorijevanje njihovih proizvoda od fosilnih goriva svake decenije zagrijavati planetu za oko 0,2 stepena Celzijusa", kaže on.

Istraživači nikada do sada nisu kvantifikovali naučne dokaze iz dokumentacije Ekson Mobila, kaže on.

U svom odgovoru, Ekson Mobil se pozvao na odluku američkog suda iz 2019. u kojoj je zaključeno:

„Rukovodioci i zaposleni u Ekson Mobilu bili su zajednički angažovani na rigoroznom ispunjavanju vlastitih obaveza na najtemeljniji i najpedantniji mogući način."

„Ekson Mobil je posvećen tome da bude dio rješenja za klimatske promjene i rizika koji one predstavljaju", rekao je njihov portparol.

„Njihovo izvrsno klimatsko modelovanje bilo je u najmanju ruku po učinku uporedivo sa jednim od najuticajnijih i najcijenjenijih klimatskih naučnika u savremenoj istoriji", kaže profesor Supran, uporedivši rad Ekson Mobila sa Nasinim Džejmsom Hansenom, koji je prvi put digao uzbunu o klimi 1988.

Profesorka Oreskes je rekla da nalazi pokazuju kako je Ekson Mobil „svjesno doveo u zabludu" javnost i vladu.

„Imali su sve ove informacije na raspolaganju, ali su zato u javnosti govorili veoma, veoma drugačije stvari", objasnila je ona.

Prethodne istrage uspjele su da iskopaju Eksonove dokumente koji ukazuju na to da je kompanija svjesno radila na tome da širi sumnju u naučne podatke.

U jednom internom dokumentu kaže se da je „Eksonova namjera" da „naglašava neizvjesnost naučnih zaključaka" o efektu staklene bašte.

Istraživanje, objavljeno u akademskom časopisu Sajens, sugeriše i da je Ekson Mobil imao pouzdane procjene koliko je potrebno da se emisije smanje kako bi se izbjegle najgore posljedice klimatskih promjena u svijetu koji se zagrijava za dva ili više stepena Celzijusa.

Njihovi naučnici su takođe pravilno odbacili teoriju da nastupa novo ledeno doba u vrijeme dok su drugi istraživači još uvijek ozbiljno razmatrali tu mogućnost.

Profesorka Oreskes i profesor Supran su sproveli istraživanje nakon što su naučnici 2015. otkrili dokaz da je Ekson Mobil znao za klimatske promjene, ali ih je Ekson Mobil optužio da „biraju samo informacije koje njima odgovaraju".

Oni su spojili naučne podatke Eksona i Ekson Mobila iz više od 100 publikacija između 1977. i 2014. kako bi izračunali njihova predviđanja o rastu globalne temperature.

Profesorka Oreskes sugeriše da to samo pokazuje kako je kompanija interno koristila naučne podatke o klimi dok je javno modele nazivala „spekulativnim" ili „lošom naukom".

Ovi nalazi se nadovezuju na već postojeći pritisak koji se vrši na kompaniju povodom toga šta je znala o klimatskim promjenama.

Aktivisti tvrde da je kompanija širila dezinformacije kako bi zaštitila vlastite poslovne interese po pitanju fosilnih goriva i tuže kompaniju na velikoj broju američkih sudova.

U maju je sud u Masačusetsu, u SAD, presudio da se Ekson Mobilu mora suditi na osnovu optužbi da je lagao o klimatskim promjenama.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: