Rijetki sedefasti oblaci iznad Škotske

Riječ je o oblacima na najvišoj tački u našoj atmosferi, koji se formiraju u veoma hladnim uslovima i zbog svjetlucave boje često se nazivaju "sedefom"

4197 pregleda 0 komentar(a)
Foto: WEATHER WATCHERS / TALESFROMLIGHT
Foto: WEATHER WATCHERS / TALESFROMLIGHT

Posmatrači neba širom Škotske bili su u prilici da uživaju u retkom prizoru u nedelju uveče i ponedeljak ujutru - sedefastom oblaku.

Reč je o oblacima na najvišoj tački u našoj atmosferi, koji se formiraju u veoma hladnim uslovima i zbog svetlucave boje često se nazivaju „sedefom".

„Apsolutno fantastičan sedefasti oblak primećen je tokom zalaska Sunca sa nekim galebovima koji lete. Kakav fantastičan prizor", rekao je jedan od posmatrača.

Sedefasti oblak se formira u veoma hladnim uslovima iznad polarnih regiona i unutar stratosfere, na visini oko 19 do 30 kilometara.

To je mnogo više iznad oblaka koje često viđamo nebu.

U Velikoj Britaniji je ovo retkost jer su potrebni veoma hladni uslovi da bi se ovakav oblik formirao.

WEATHER WATCHERS / JJNJUJUH

Povremeno hladan polarni vazduh, blokiran jakim vetrovima visoko u atmosferi - koji se naziva polarni vrtlog - slabi i dozvoljava ovom hladnijem vazduhu da se spusti na jug do naše geografske širine.

Sedefasti oblaci se uglavnom vide nekoliko sati sa obe strane zalaska ili izlaska Sunca i, budući da su tako visoki, još uvek su osvetljeni sunčevom svetlošću što ih čini još svetlijim na našem večernjem nebu.

Formirana u vazduhu koji je oko minus 80 stepena Celzijusa, sunčeva svetlost koja se odbija od sićušnih kristala leda u oblaku daje mu biserne boje - razlog zašto se nazivaju i sedefastim oblacima.

U nedelju uveče i ponedeljak ujutru, posmatrači neba iz Moraja, Hajlenda i Aberdinšira poslali su fotografije redakciji BBC-ja.

„Čudna stvar na nebu???", napisala je Helen uz fotografiju.

WEATHER WATCHERS / TYKE
WEATHER WATCHERS / DRIVERCHRIS
WEATHER WATCHERS / ASTRONUT
WEATHER WATCHERS / THEDUBS
WEATHER WATCHERS / ASTRONUT

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: