Oskar 2023: Hoće li britanska glumica Andree Rajzboro ostati bez nominacije

U kritikama hvaljenom, ali malo poznatom filmu „Za Lesli", ona glumi majku alkoholičarku koja je proćerdala dobitak na lutriji

10992 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Iznenađujuća nominacija za Oskara britanske glumice Andree Rajzboro izazvala je debatu u Holivudu.

Međutim, da li su očiglednom kampanjom kojom je zagovarana njena nominacija prekršena neka pravila?

Mnogi ljubitelji sedme umetnosti koji prate dodelu ovog priznanja bili su zapanjeni kada je Rajzboro prošle nedelje nominovana za najbolju glumicu za ulogu u filmu „Za Lesli" (To Leslie).

Ne zato što nije zaslužila (naprotiv), već zbog neobične podrške za nekoga ko se gotovo nije pojavio na prethodnim ceremonijama.

Filmske zvezde poput Gvinet Paltrou, Edvarda Nortona i Kortni Koks bili su među onima koji su se angažovali da prikupe podršku uoči nominacije za Oskara za Rajzboro.

U kritikama hvaljenom, ali malo poznatom filmu „Za Lesli", ona glumi majku alkoholičarku koja je proćerdala dobitak na lutriji.

Uprkos tome što su napori zvezda urodili plodom, ostaju pitanja kako je došlo do nominacije britanske glumice i da li su neki od kolega koji su vodili kampanju prekršili pravila Američke filmske akademije koja organizuje dodelu Oskara.

Upravni odbor Akademije je nagovestio da će ovo pitanje biti na dnevnom redu na njihovom sastanku u utorak, 31. januara, pošto su ovo telo za dodelu nagrada navodno preplavili pozivi i imejlovi u vezi sa nominacijom glumice.

Reuters

U saopštenju od petka, iz Akademije su rekli da je njihov cilj da osiguraju da se takmičenje za nagrade „vodi na fer i etički način".

Naveli su još i da žele da se „osigura da nijedna smernica nije prekršena" i da se ispita „da li bi promene smernica bile potrebne u novoj eri društvenih medija i digitalne komunikacije".

Pitanje da li su neki od onih koji se zalažu za Rajzboro prekršili pravila Akademije svodi se na nekoliko konkretnih objava koje ne samo da su podržavali britansku glumicu, već su upućivali i na njene konkurente - nešto što je strogo zabranjeno.

Zvanična pravila Akademije nalažu da se neće tolerisati bilo koji oblici javne komunikacije bilo koga direktno povezanog sa kvalifikovanim filmom ko „pokušava da baci negativno svetlo na konkurentsko ostvarenje ili delo".

„Izričito je", dodaje se, „zabranjena svaka taktika koja imenom ili titulom izdvaja 'konkurenciju'" i kažnjava se jednogodišnjom suspenzijom članstva za one koji ovo pravilo prvi put prekrše.

Zvanični nalog filma „Za Lesli" objavio je jednu, sada obrisanu, objavu na Instagramu koja je dospela u centar pažnje.

U objavi se citira Ričard Roper iz američkog lista Čikago San-Tajmsa, koji je napisao: „Koliko god se divio radu (Kejt) Blanšet u film 'Tar' , po meni najbolje žensko izvođenje za ovu godinu pripada kameleonskoj Andrei Rajzboro".

Reuters

Iako kritičar nije napravio nikakav prekršaj iznoseći vlastito mišljenje, moguće da je bilo prestupa dela koji se tiče kampanje „Za Lesli" zbog citata novinara koji je suprotstavio kampanju Rajzboro sa Blanšet.

Slično tome, glumica Franses Fišer, koja je igrala u filmovima „Titanik" i „Minut za beg", bila je jedna od onih koji su imenovali kandidatkinje za najbolju glumicu, kao što su Blanšet ili Mišel Jeo, dok je objavom na Instagramu podržala Rajzboro.

(Ironično, i sama Blanšet je jedna od zvezda koja je pohvalila Rajzboro, zajedno sa drugim koleginicama, tokom njenog govora o prihvatanju nominacije na nedavnoj dodeli Filmskih nagrada po izboru kritičara).

Ova očigledna kršenja pravila možda i nisu namerno učinjena.

Malo je verovatno da su svi članovi Akademije i filmski PR timovi svesni svakog pojedinačnog pravila kampanje za Oskara.

Bez obzira na to, malo je verovatno da će Rajzboro biti diskvalifikovana iz trke za najbolju glumicu.

Međutim, nije ni nemoguće.

Nominacije za Oskara su i ranije ukidane, mada nikada u kategoriji glume.

Istorijski, lobiranje je jedno od najčešćih vidova kršenja pravila.

Dok je promocija i reklamiranje sebe ili sopstvenog filma dozvoljeno, lično kontaktiranje glasača Akademije telefonom nije.


Koje su nominacije povučene?

Ovo su tri novija primera povučenih nominacija za Oskara:


Epilog ove priče bi mogla biti neka vrsta blage kazne za svakoga ko je prekršio smernice Akademije guranjem britanske glumice.

Akademija bi takođe mogla da objavi saopštenje posle sastanka u utorak gde će ponoviti koja su pravila, ili ih potencijalno čak pooštriti.

Većina stručnjaka iz filmske industrije se slaže da Rajzboro odigrala snažnu i nezaboravnu ulogu u ostvarenju „Za Lesli", ali brine to što je njena nominacija za najbolju glumicu išla na račun crnih glumica.

Getty Images

Smatralo se da će se u trci naći i Vajola Dejvis zbog onoga što je prikazala u filmu „Žena kralj".

Međutim izostanak nominacije Danijele Dedvajler, koja tumači izvanrednu ulogu u filmu „Til", o linču 14-godišnjeg Emeta Tila u Misisipiju 1955. godine, mnogima je palo najteže.

Rediteljka ovog ostvarenja Činoni Čukvu optužila je Akademiju za „bestidnu mizoginiju prema crnkinjama", dok su ljubitelji ove filmske nagrade bili užasnuti što je Dedvajler izostavljena.

Međutim, čak i ako nominacija Andree Rajzboro bude povučena, to nužno ne znači da će Dedvajler ili neka druga glumica zauzeti njeno mesto.

U većini prethodnih slučajeva uklanjanjem nominacije, kategorija se smanjuje na četiri, umesto dodavanja novog petog kandidata.

Ne treba smetnuti s uma da su mnogi stručnjaci bili oduševljeni što su videli da je Rajzboro nominovana i daleko više negodovali kod nominacije Ane de Armas, čiji je film „Plavuša" naširoko kritikovan, i Mišel Vilijams, za koju su neki smatrali da zauzima mesto u trci za glavnu glumicu pošto je njen lik u „Fabelmanovima" verovatno sporedna uloga.

Naposletku, naravno, odgovornost za nominacije snose 10.000 glasača Akademije, a ne sama Rajzboro ili bilo koja druga kandidatkinja.

Getty Images

Nominacija Rajzboro je bila veoma neobična prvenstveno zbog toga što se nije pojavila ni na jednoj od prethodnih ceremonija, osim na Nagradi Spirit (The Independent Spirit Awards), koje posebno ističe nezavisne filmove.

Možda jedno od najbližih poređenja sa Rajzboro je zvezda filma „Roma" Marina de Tavira, za koju stručnjaci misle da je jedina glumica kojoj je ranije pružena šansa za Oskara bez jedne prethodne nominacije.

Postoje i druga poređenja.

Godine 2004. pokrenuta je štampana reklamna kampanja za igru Šore Agdašlua u filmu „Kuća peska i magle".

Tri reklame su se odnosile i na Rene Zelveger (koja je na kraju i uzela Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u „Hladnoj planini"), citirajući kritičare koji su rekli da im je draži nastup Šore Agdašlue od njenog.

Brus Dejvis, izvršni direktor Akademije u to vreme, nazvao je to „napadačkom reklamom", a šefovi filmskog studija su se naknadno izvinili, rekavši da su načinili „veoma lošu i nepromišljenu grešku".

Međutim, mogućnost da nominacija Andree Rajzboro bude povučena naišla je na skepticizam filmskih kritičara na društvenim mrežama.

Najava sastanka za utorak brzo je postala mim (komična slika sa društvene mreže), a mnogi stručnjaci su se šalili da Akademija sada razmatra i druge ranije zapažene kritike i incidente.

Pojedini mediji vide interes u podizanju tenzija oko nominacije Rajzboro.

Mnoge šou-biznis publikacije zarađuju milione dolara svake godine od tradicionalnijih metoda kampanje - filmski studiji koji plaćaju štampane ili onlajn reklame.

U međuvremenu, mnogi su stali u odbranu Rajzboro.

Kristina Riči, zvezda serije „Sreda", rekla je: „Deluje smešno da se 'iznenađujuća nominacija' (što znači da tone novca nisu potrošene da bi se pogurala ova glumica) legitimno briljantnog izvođenja suočava sa istragom".

„Znači, samo filmovi i glumci koji mogu sebi da priušte kampanje zaslužuju priznanje? To je po meni elitistički i isključivo i, iskreno, nazadno.

„Ako joj to oduzmu, treba da ih bude sramota".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk