Životinje i Australija: Seks i nedostatak sna mogli bi da ubiju ugroženu vrstu torbara

Studija pokazuje da mužjaci dugo putuju tragajući za partnerkama, zbog čega preskaču spavanje

6407 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Getty Images
Ilustracija, Foto: Getty Images

Mužjaci ugrožene pjegave torbarske mačke - sjeverne kvole - žrtvuju san zbog seksa, što bi moglo da ih ubije, zaključak je novog istraživanja u Australiji.

Studija pokazuje da mužjaci dugo putuju tragajući za partnerkama, zbog čega preskaču spavanje.

Nedostatak odmora mogao bi da objasni zašto mužjaci torbara mesoždera umiru posle parenja, kažu naučnici.

Ženke, pak, mogu da žive i rađaju mladunce i do četiri godine duže.

„Oni prelaze velike udaljenosti kako bi se parili što je moguće češće i djeluje da je njihov nagon toliko jak da odustaju od spavanja kako bi što više vremena utrošili na potragu za ženkama", objasnio je Kristofer Klement, viši predavač na Univerzitetu Sanšajn Koust.

Njegova institucija je zajedno sa Univerzitetom u Kvinslendu radila na ovom istraživanju, objavljenom u srijedu.

Istraživači su podatke prikupljali 42 dana sa rančevima opremljenim tragačima na divlje lutajuće muške i ženske pjegave torbarske mačke na Grut Ajlandu, ostrvu blizu sjeverne australijske teritorije.

Neki kvolovi, koje su proučavali, prelazili su više od deset kilometara za jednu noć, što odgovara dužini od 40 kilometara koju prelazi čovjek, na osnovu prosječne dužine koraka, pokazuje studija.

Istraživači su primijetili i da mužjaci ove vrste torbara privlače više parazita.

To se može objasniti činjenicom da malo vremena posvećuju njegovanju, kako bi maksimalno iskoristili svaku sezonu parenja.

Naučnici su uočili i da mužjaci nisu toliko oprezni kao što su ženke dok traže hranu ili izbjegavaju predatore.

„Nedostatak sna i dugotrajni simptomi koji prate to stanje onemogućuju oporavak što bi moglo da objasni uzroke smrti mužjaka posle sezone parenja", kaže Džošua Gašk, vodeći autor studije.

„Oni postaju lak plijen, nisu u stanju da izbjegnu sudare vozila, ili jednostavno umiru od iscrpljenosti", objašnjava.

Dodaje i da početni podaci ukazuju na potrebu za daljim istraživanjima o uticaju nedostatka sna na kvole i šire porodice torbarskih sisara koji žive u Australiji i Papua Novoj Gvineji.

„Ako se muški kvolovi odriču spavanja nauštrb sopstvenog opstanka, sjeverni kvolovi postaće primjer kako nedostatak sna utiče na rad tijela", objašnjava Gašk.

Prema australijskom Zavodu za zaštitu divljih životinja, ostalo je oko 100.000 sjevernih kvola, ali upozoravaju da njihov broj „brzo opada".

Gubitak staništa usljed razvoja i napadi mačaka lutalica su ozbiljna prijetnja, a ova vrsta torbara je i podložna trovanju žabama krastačama.


Pogledajte i ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk