Iran: Vrhovni vjerski vođa pomilovao hiljade uhapšenih demonstranata

Iranski državni mediji kažu da je ajatolah Hamnei donio odluku o pomilovanjima poslije pisma od šefa pravosuđa u kome piše da su među uhapšenima mnogi mladi koje su zaveli strani uticaji i propaganda

6420 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iranski vrhovni vođa je pomilovao „desetine hiljada" zatvorenika, među kojima su i mnogi povezani sa antivladinim protestima.

Državni mediji izveštavaju da je ajatolah Ali Hamnei doneo tu odluku uz određene uslove.

Pomilovanja su najavljena pred godišnjicu Islamske revolucije 1979.

Prošlog septembra u ovoj zemlji buknule su demonstracije pošto je u pritvoru umrla žena koju je uhapsila iranska policija za moral.

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini je uhapšena jer je „nepropisno" nosila hidžab ili maramu, što je kršenje strogih iranskih pravila o oblačenju žena.

Iranske vlasti proteste, koji i dalje traju, opisuju kao „nemire" podstaknute iz inostranstva i na njih su u nekoliko navrata odgovorili i smrtonosnom silom.

Grupe za ljudska prava tvrde da je više od 500 demonstranata ubijeno, među kojima je i 70 maloletnika, a da je oko 20.000 uhapšeno.

Protesti širom zemlje značajno su se smanjili otkako je počelo prvo vešanje osuđenika.

Iranski državni mediji kažu da je ajatolah Hamnei doneo odluku o pomilovanjima posle pisma od šefa pravosuđa u kome piše da su među uhapšenima mnogi mladi koje su zaveli strani uticaji i propaganda.

U pismu se navodi i da se veliki broj demonstranata pokajao i zatražio oproštaj.

Ali oni koji su opštuženi za teža krivična dela, poput špijuniranja za strane agente, ubistva ili uništavanje državne imovine, neće biti pomilovani.

Najnovije mere neće se odnositi ni na one sa dvojnim državljanstvom koji su trenutno u pritvoru.Prema članu 110. iranskog Ustava vrhovni državni vođa ima pravo pomilovanja na predlog pravosudnih organa.

Sadek Rahimi, zamenik ministra pravosuđa, objasnio je da pritvorenici koji imaju pravo na pomilovanje moraju da u pisanoj formi dostave iskaze da su se pokajali, i da, ako to ne učine, neće biti oslobođeni.

Novinska agencija bliska pravosuđu Mizan citira Rahimijeve reči dodajući da će „prvi put u istoriji" biti pomilovani i pritvorenici koji nisu dobili pravosnažnu presudu.

Iranska grupa za ljudska prava sa sedištem u Oslu procenjuje da najmanje 100 ljudi u pritvoru očekuje smrtna kazna.

Navode i da su „svi optuženi lišeni prava na advokata, pošteno i pravično suđenje".

Četvoro je već pogubljeno zbog zločina u vezi sa protestima.

U januaru su U januaru su obešena dvojica muškaraca zbog ubistva pripadnika iranskih bezbednosnih snaga.

Pre smrti su podneli žalbu, navodeći da su bili izloženi torturi.


Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk