Amsterdam zabranjuje marihuanu u Četvrti crvenih fenjera

Zakoni će stupiti na snagu sredinom maja i imaju za cilj poboljšanje uslova života stanovnika koji su se dugo žalili na ponašanje turista

5260 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Pušenje marihuane na ulici u Četvrti crvenih fenjera u glavnom gradu Holandije - Amsterdamu, uskoro će biti ilegalno prema novim propisima koje su objavile gradske vlasti.

Zakoni će stupiti na snagu sredinom maja i imaju za cilj poboljšanje uslova života stanovnika koji su se dugo žalili na ponašanje turista.

Seksualne radnice će takođe morati da zatvaraju lokale u tri noću.

Lokalni mediji preneli su da su skoro svi odbornici podržali ove mere kojima bi se umanjili problemi sa kojima se susreću stanovnici.

Gradsko veće je u četvrtak takođe saopštilo da će radno vreme restorana i barova petkom i subotom biti ograničeno na najkasnije do dva sata iza ponoći, te da novi posetioci neće moći u staru gradsku četvrt posle jedan noću.

Prodaja alkohola u marketima, prodavnicama pića i kafićima u Četvrti crvenih fenjera je nelegalna od četvrtka do nedelje posle četiri sada popodne.

Gradski savet će sada tražiti od prodavaca da za to vreme potpuno uklone alkohol iz izloga ili ih sakriju od pogleda prolaznika.

Konzumiranje alkohola je nezakonito na većini javnih mesta u Amsterdamu.

Prestonica Holandije je poznata po kofi-šopovima, kafićima gde se prodaje marihuana, koji privlače milione turista godišnje.

Ali lokalni stanovnici se žale da privlače i ulične dilere i da zloupotreba droge i alkohola povećava stopu kriminala.

Prema važećim zakonima u Holandiji, posedovanje, proizvodnja ili trgovina drogom je krivično delo.

Međutim, upotreba droge za osobe starije od 18 godina nije krivično delo.

Iako je nelegalno prodavati ili posedovati drogu, Holandija ima „politiku tolerancije" koja dozvoljava kafićima da prodaju marihuanu pod strogim uslovima.

Pored novih zakona, gradsko veće Amsterdama će na proleće pokrenuti kampanju „kloni se" ciljajući na turiste koji putuju u prestonicu Holandije zbog droge, alkohola i seksa.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: