Hoće li vještačka inteligencija promijeniti način na koji pretražujemo internet

Verzija softvera koja stoji iza ovog četbota uskoro će pokretati Majkrosoftov pretraživač Bing, a sam ČetGPT priznaje da ga čeka izazov borbe sa Guglovom dominacijom u ovom sektoru

10322 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Način na koji pretražujemo i pronalazimo informacije na internetu mogao bi da doživi pravu revoluciju pošto su Gugl i Majkrosoft nedavno najavili da uvode veštačku inteligenciju (AI) u vlastite pretraživače.

Da bismo otkrili kako oni rade i kakvu bi to promenu moglo da unese u naše živote, pitali smo najprikladniji mogući izvor koji nam je pao na pamet - četbota.

„Veštačka inteligencija već menja način na koji vršimo pretrage, a to će nastaviti da radi i u budućnosti", kaže za BBC ČetGPT.

Verzija softvera koja stoji iza ovog četbota uskoro će pokretati Majkrosoftov pretraživač Bing, a sam ČetGPT priznaje da ga čeka izazov borbe sa Guglovom dominacijom u ovom sektoru.

„Gugl je najčešće upotrebljavani pretraživač i poznat je po tome da daje izuzetno relevantne i tačne rezultate.

„Prema mojim podacima za obučavanje (2021), Gugl je najpopularniji pretraživač", kaže on za sopstvenog rivala.

Majkrosoft se nada da će unapređena verzija ČetGPT-ove tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji, koja je od lansiranja imala 100 miliona korisnika, pomoći da se situacija preokrene u njegovu korist.

A budući da je, kao što i sam četbot priznaje, njegovo obučavanje par godina zastarelo, obratili smo se i ljudskim stručnjacima da bismo saznali zašto se ova tehnologija smatra toliko revolucionarnom.

Viralni hit

„Jedan od razloga zašto je on postao viralan je zato što je ovo prvi put da neko putem pretraživača može da testira veštačku inteligenciju. Možete da razgovarate sa njim i on će razgovarati sa vama", kaže o ČetGPT-u Majkl Vuldridž, profesor kompjuterske nauke sa Univerziteta u Oksfordu.

On je opčinio korisnike iz čitavog sveta sposobnošću da vodi prirodne razgovore odgovaranjem na tekstualne upite i pišući govore, kodove, pesme i eseje.

Dobio je nadimak „Ubica Gugla" zbog sposobnosti da ponudi zaokružene odgovore umesto linkova.

A pretnja unošenja revolucije u Majkrosoftov pretraživač Bing navela je njegovog najvećeg rivala Gugla da i sam najavi unapređivanje u veštačku inteligenciju.

Gigantski pretraživač upravo je saopštio da je u toku testiranje Barda, rivalskog četbota.

Šta je veštačka inteligencija i šta je četbot?

Vrativši se našem pomagaču veštačkoj inteligenciji, zamolili smo ČetGPT da nam objasni šta je četbot.

„Razgovor između četbota i ljudskog korisnika obično je zasnovan na tehnikama obrade prirodnog jezika", kaže on.

Kad jednom bude integrisan u pretraživače, zamisao je da nam pruži drugačiju vrstu rezultata kad tražimo odgovore na internetu.

„Umesto da dobijemo puku listu internet stranica, dobićemo prozor u samu internet stranicu, kroz mašinski sistem koji sumira sadržaj za vas", kaže Bet Singler, vanredna profesorka sa Univerziteta u Cirihu.

„To je kao da neko drugi pročita nešto umesto vas i prepriča vam sadržaj."

Četboti to mogu da ostvare zbog veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

Veštačka inteligencija je tehnologija koja omogućuje kompjuteru da razmišlja ili dela preuzimanjem informacije iz okruženja i reagovanjem na osnovu onoga što je naučio.

On „uči" na greškama i menja sopstveni pristup zadatku za sledeći put.

Četbotovi zasnovani na veštačkoj inteligenciji konkretno su pravljeni tako da odgovaraju na pitanja i pronalaze informacije.

Guglov Bard i Majkrosoftov ČetGPT zasnovani su na masovnim jezičkim modelima, koji oponašaju suštinsku arhitekturu mozga u kompjuterskoj formi.

Modeli se hrane informacijama sa interneta u procesu koji ih uči kako da daju odgovore na tekstualne upite.

„Oni na raspolaganju imaju obiman korpus jezika iz kog mogu da biraju i pokušavaju da ostvare veze između reči. Pokušavaju da razumeju koja reč će biti sledeća na osnovu vašeg pitanja", kaže Singler.

Šta sve mogu Bing i Bard?

„Pretraga interneta će mnogo više ličiti na razgovor sa veoma upućenim, mada povremeno blago zbunjenim ljudskim bićem", kaže profesor Vuldridž.

Poboljšane verzije pretraživača Bing i Gugl uz pomoć veštačke inteligencije još nisu dostupne najširoj javnosti.

Dok čekamo da Gugl testira Bard, a Majkrosoft da lansira novi Bing, pristup imamo samo verziji ČetGPT-a koja je primila informacije i ažurirano znanje zaključno sa 2021.

Ako neko želi da isproba novi Bing zasnovan na veštačkoj inteligenciji, može da se prijavi na listu čekanja.

Pretpostavlja se da će Bingova veštačka inteligencija prelistavati rezultate pretrage i sintetisati rezultate kako bi odgovorila na složene upite u četbot prozoru.

Korisnici bi trebalo da mogu da vode razgovor sa Bingom preko četboks interfejsa, prema tvrdnjama Majkrosofta.

Šef kompanije Satja Nadel rekao je da će to promeniti prirodu internet pretraga i interakciju sa mnogim drugim softverima.

„Ova tehnologija će promeniti praktično svaku softversku kategoriju koju poznajemo."

Još nije poznato koliko će se Bing i Bard razlikovati.

Gugl je saopštio da će uskoro integrisati veštačku inteligenciju sposobnu da stvara tekst i druge sadržaje u rezultate pretrage.

„To može da pomogne lokalnom poslastičaru da zajednički osmisli tortu sa klijentom ili proizvođaču igračaka da osmisli novu kreaciju", izjavio je direktor Gugla Prabakar Ragavan tokom nedavne prezentacije tehnologije ove kompanije.

Najavivši lansiranje Barda, generalni direktor Guglove matične kompanije Alfabet Sundar Pičaj rekao je da će četbot moći da sintetiše materijal za složene upite, kao što je određivanje da li je lakše naučiti svirati gitaru ili klavir.

Ko uči veštačku inteligenciju etici i vrednostima?

Profesorka Singler proučava implikacije veštačke inteligencije i robotike, i pažljivo prati kako se ČetGPT koristi otkako je lansiran.

„Videla sam da je neko tražio od ČetGPT-a da napiše pohvalnu pesmu o Donaldu Trampu i on je to odbio. Ali kad je od njega zatraženo da napiše pohvalnu pesmu o Džozefu Bajdenu, on je napisao pesmu", kaže Singler.

„Veštačka inteligencija će u sebi sadržati set vrednosti tvoraca sistema", kaže ona.

Ali koliko je lako naučiti veštačku inteligenciju etici i vrednostima?

„Ne znamo mnogo o ovome zato što se sve to dešava iza zatvorenih vrata velikih tehnoloških kompanija. Mislim da je to veliki razlog za zabrinutost", kaže profesor Vuldridž.

On smatra da će kompanije koje razvijaju pretraživače zasnovane na veštačkoj inteligenciji morati da porade na izradi filtera za neprimereni sadržaj.

„Problem je što ne morate mnogo da tražite po internetu da biste naišli na pristrasne, toksične, mizogine ili rasističke sadržaje, a veštačka inteligencija je samo odraz sadržaja kojim je hranjena."

Ko pobeđuje u trci?

Ne ulaze samo Gugl i Majkrosoft u arenu veštačke inteligencije.

U Kini je pretraživač Baidu najavio da će u martu završiti testiranje „Erni bota" koji je nalik ČetGPT-u.

„Ali ono što je Majkrosoft dobio je godinu dana prednosti u odnosu na sve ostale objavljivanjem proizvoda za javnost", kaže profesor Vuldridž.

Sa svakim upitom koji je potekao od njegovih 100 miliona korisnika, ČetGPT je samog sebe naučio da bolje radi.

„U evidenciji imaju milione i milione interakcija, sa razumevanjem kako ljudi žele da ga koriste i šta žele od njega da dobiju. I vrlo brzo će to iskustvo uneti nazad u sam proizvod", kaže Vuldridž.

Ali Gugl takođe ima neke prednosti, smatra Singler.

„Više smo naučeni na Gugl kad je u pitanju pretraživanje interneta. Mi čak koristimo reč 'gugl' kao glagol: 'Sad ću to da izguglam'. I zato će ta trka biti zanimljiva."

Ali tehnologija koja stoji iza pretrage zasnovane na veštačkoj inteligenciji nije jeftina.

„Svaki put kad povedete razgovor sa četbotom, iza kulisa se nalazi veoma moćan kompjuter koji se bavi samo vama", kaže profesor Vuldridž.

On smatra da bi u budućnosti mogle da postoje dve vrste pretraživanja interneta.

„Mogli bismo da doživimo diferencijaciju na premijum pretrage, bogate i zasnovane na veštačkoj inteligenciji, finansirane modelom pretplate, i besplatne pretrage kakve imamo sada, finansirane reklamama."


Pogledajte kako veštačka inteligencija odlučuje umesto vas


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: