Let 3 predstavlja Hrvatsku - da li je riječ o kritici Putina i rata u Ukrajini

Pobjeda benda poznatog po raznim ispadima, neobičnom stilu oblačenja na sceni i uopšte provokativnim pjesmama i nastupima, bila je više nego ubjedljiva - drugoplasirana pjesma „Nevere (Lei, Lei)" grupe Harmonija Disonanca, favorizovana uoči glasanja, zaostala je za više od 120 bodova

11223 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Screenshot/HRT
Foto: Screenshot/HRT

Kontroverzna rok grupa Let 3 predstavljaće Hrvatsku na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije u Velikoj Britaniji, a pojedini hrvatski mediji pišu da trijumf ovog benda na nacionalnom takmičenju nije samo veliki korak za taj festival nego i kulturološki i civilizacijski iskorak za Hrvatsk.

Na festivalu Dora, hrvatskom izboru za Pesmu Evrovizije, Let 3 je trijumfovao pesmom „Mama ŠČ!".

Mama kupila traktora, mama ljubila morona... onaj mali psihopat, mali podli psihopat, krokodilski psiohopat, mama idem u rat", glase stihovi pesme koju pojedini hrvatski mediji, ali i ljubitelji Evrovizije tumače kao navodnu kritiku ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove invazije na Ukrajinu.

Lajt motiv pesme je „traktor Armagedonon".

Na bini su se pojavili u raznobojnim uniformama koje podsećaju na one koju nose najviši oficiri ruske vojske, a deo nastupa je i kada na binu iznose rakete.

Pesmu možete da poslušate ovde.

Pobeda benda poznatog po raznim ispadima, neobičnom stilu oblačenja na sceni i uopšte provokativnim pesmama i nastupima, bila je više nego ubedljiva - drugoplasirana pesma „Nevere (Lei, Lei)" grupe Harmonija Disonanca, favorizovana uoči glasanja, zaostala je za više od 120 bodova.

„Možda je Hrvate na ovaj iskorak podstakao i prošlogodišnji evrovizijski uspeh srpske predstavnice Konstrakte s atakođe konceptualnom 'In Koropre Sano', ali verojatno još važniji razlog za pobedu grupe Let 3 na Dori leži u činjenici da je 'Mama ŠČ!' je*** dobra zaje**** na Putina i zabavna kritika odvratne ruske invazije na Ukrajinu", piše zagrebački Jutarnji list.

Autor teksta Aleksandar Dragaš dodaje da „ne bi bilo loše da se tokom nastupa u Liverpulu na video-bimu nađe i prevod stihova na engleski jezik mada će i iz vizualija, kostima i teničkih pomagala na sceni biti jasno o čemu se radi u pesmi 'Mama ŠČ!'".

Na Pesmi Evrovizije u Liverpulu nastupiće 37 zemalja.

Srbija i Hrvatska će nastupiti u prvom polufinalu 9. maja, a Slovenija 11. maja. Finale je 13. maja.

Srbija će izabrati predstavnika na nacionalnom takmičenju 4. marta.

Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Bugarska ranije su odustali od takmičenja iz finansijskih razloga.

Bosna i Hercegovina ne učestvuje na Evroviziji od 2016. godine.

Velika Britanija je prvi put domaćin Evrovizije posle 25 godina, a organizaciju je preuzela od prošlogodišnjeg pobednika Ukrajine zbog rata u toj zemlji.

Rusiji nije dozvoljeno da se takmiče zbog invazije na Ukrajinu, a ni Belorusiji kao glavnom ruskom savezniku.

U finalu, koje će biti održano 13. maja, biće mesta za 26 zemalja.

Velika Britanija, Francuska, Španija, Nemačka i Italija automatski se kvalifikuju u finale.

Ukrajina će takođe ići direktno u finale kao pobednik 2022.

Šta kažu u Hrvatskoj?

Dok jedni hvale iskorak i hrabrost da se na Pesmu Evrovizije konačno pošalje neka drugačija pesma a ne nekakva dosadna balada, ima i onih koji kritikuju.

„Napokon se na Eurosongu predstavljamo kao moderna država koja je konačno shvatila kakvu pesmu od ponuđenih valja poslati na tu manifestaciju, a ne po ko zna koji put spakovati neki kilavi disko, šrot-dens, etno-zvizdariju ili neimenovani niži oblik života s dna estradne kace", zaključuje Jutarnji list.

Ksenija Urličić, bivša urednica Zabavnog programa na Hrvatske televizije i žena koja je osmislila festival Dora, bila je u dvorani u Opatiji gde je održano takmičenje i posle pobede grupe Let 3, kratko prokomentarisala: „Gotovo je! Neka nam dragi Bog pomogne".

U redovima pobednika, neverica i oduševnjenje.

„Jesmo se trudili, ali nismo očekivali. Ajme, što nas sad čeka. Uf. Ali dobro, neće biti uf, biće ŠČ", rekao je član benda Prlja posle pobede.

Drugi, Mrle, dodao je: „Javili su mi da pripremim traktor s posebnim pogonom, na struju. Ne zagađuje, ekološki prihvatljivo".

Nastavio je: „To je potpuno nova vrsta traktora, ima i na levoj i na desnoj strani volan, po potrebi. Vozićemo se jedno 20 dana, polako da vidimo sve lepote zemalje kroz koje ćemo proći".

Pojedini ljubitelji Evrovizije reagovali su na društvenim mrežama, tražeći da se Hrvatska diskvalifikuje zbog političke pesme, dok su drugi oduševljeni.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: