Izrael: Desetine hiljada ljudi na ulicama zbog reforme pravosuđa

Ako predložene zakonske promjene budu usvojene, ograničile bi moć Vrhovnog suda i dale vladi veći uticaj na imenovanje sudija. Kritičari kažu da bi najavljene promene mogle da potkopaju demokratiju i Izraelu, dok izraelska vlada tvrdi da će je reforme ojačati

3874 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa demonstracija, Foto: Reuters
Detalj sa demonstracija, Foto: Reuters

Desetine hiljada Izraelaca protestuju ispred parlamenta u Jerusalimu protiv kontroverznih planova za reformu pravosuđa koji su podelili javnost.

Otkako je vlada predstavila planove o reformi, prethodnih nedelja u Izraelu su održane neke od najmasovnijih demonstracija u novijoj istoriji države.

Ako predložene zakonske promene budu usvojene, ograničile bi moć Vrhovnog suda i dale vladi veći uticaj na imenovanje sudija.

Kritičari kažu da bi najavljene promene mogle da potkopaju demokratiju i Izraelu, dok izraelska vlada tvrdi da će je reforme ojačati.

Delovalo je da je američki predsednik Džozef Bajden kritikovao predloge u njihovom sadašnjem obliku, što je neobičan korak za američkog lidera da izrazi mišljenje o ustavnim pitanjima u Izraelu.

„Genijalnost američke i izraelske demokratije je u tome što su obe izgrađene na jakim institucijama, na nezavisnom pravosuđu", rekao je Bajden za Njujork tajms.

„Izgradnja konsenzusa za suštinske promene je zaista važna", dodao je on.

Izraelski predsednik Isak Hercog upozorio je u nedelju da je zemlja na ivici ustavnog i društvenog kolapsa.

Predsednik države se retko uključuje u politička pitanja, jer bi trebalo da bude neutralna figura u sistemu.

Poslednjih nedelja, širom Izraela se redovno održavaju protesti protiv reforme pravosuđa i učestvuju desetine hiljada ljudi.

Protivnici reformi tvrde da će one ispolitizovati pravosuđe i da će sistem doći u poziciju da zavisi od autoritarne vlade.

U saopštenju vlade Benjamina Netanjahua navodi se da je trenutni sistem nedemokratski, a da je Vrhovni sud u stanju da poništi zakone koje je usvojio parlament koji je izabrao narod.

Izraelski ministar pravde Jariv Lavin, koji je predstavio planove za reformu, optužio je protivnike - među kojima državnu tužiteljku i glavnog sudiju Vrhovnog suda - da pokušavaju „da izvedu državni udar" protiv Netanjahua, nakon što je sudu podneta peticija za proglašenje premijera nesposobnim za funkciju.

Među planiranim reformama, mogućnost Vrhovnog suda da poništi zakone bila bi znatno umanjena.

Prosta većina u Knesetu (izraelskom parlamentu) takođe bi imala moć da poništi presude Vrhovnog suda.

Netanjahu kaže da će reforme uspostaviti ravnotežu između grana vlasti i zaustaviti delovanje pravosuđa van okvira nadležnosti.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: