Najbolji golman na svijetu ili arogantni provokator - priča o Emiju Martinezu

Transfer Martineza u ekipu novajlija u Premijer ligi, koje je sa klupe predvodio Din Smit, uslijedio je nekoliko dana poslije njegovog 28. rođendana

24281 pregleda 9 komentar(a)
Martinez je samo 13 puta bio u starnoj postavi Arsenala pre nego što je otišao u Aston Vilu, Foto: BBC Sport
Martinez je samo 13 puta bio u starnoj postavi Arsenala pre nego što je otišao u Aston Vilu, Foto: BBC Sport

Kada je u septembru 2020. prešao iz Arsenala u Aston Vilu Emi Martinez je na ormarić zakačio plastificiranu listu ciljeva, a jedan od njih bio je i status najboljeg golmana na svetu.

U to vreme, ovaj cilj delovao je hrabro ali i u najmanju ruku previše ambiciozno i neverovatno za nekoga ko nikada ranije nije imao status prvog golmana u klubu, a kamoli prvog golmana planete.

Transfer Martineza u ekipu novajlija u Premijer ligi, koje je sa klupe predvodio Din Smit, usledio je nekoliko dana posle njegovog 28. rođendana.

U prethodnoj deceniji upisao je svega 13 nastupa u Premijer ligi za Arsenal, koje ga je šest puta slao na pozajmicu u niželigaške klubove ili inostranstvo.

Ipak, svega dve i po godine kasnije, pred utakmicu protiv njegovog starog kluba, čini se da će harizmatični Argentinac uskoro morati sebi da postavi nove ciljeve.

Isti onaj ormarić u Vilinom Bodimur Hit trening centru sada je ukrašen medaljama sa Svetskog prvenstva i Kopa Amerike.

Posle osvajanja Zlatne rukavice na prvenstvu u Kataru, Martinez je sada jedan je od trojice nominovanih za titulu najboljeg golmana sveta u izboru Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Bilo je to jedno neverovatno putovanje, na kom je ključnu ulogu odigrao Nil Katler - njegov trener golmana u Vili - čovek koji je Martineza i ubedio da pređe u klub iz Midlendsa i postao mu blizak prijatelj i neformalni psiholog.

„Proći put od drugog golmana ekipe u Premijer ligi do osvajanja Svetskog prvenstva za tako kratko vreme je jedinstvena stvar, ali postoji mnogo razloga zašto je Emi tako brzo napredovao, pre svih njegova želja i radne navike", priča Katler za BBC Sport.

„Njegova volja da uradi sve što je neophodno kako bi došao tamo gde želi bila je ogromna, a strast toliko očigledna i upravo zato sam insistirao na njegovom dolasku u Vilu".

Katler kaže da je reč o čoveku čiji je najveći problem bio što je nekada pokušavao da uradi previše, delom zbog manjka iskustva.

„Jednom se povredio zato što je preterao trenirajući branjenje penala, ali iz toga je naučio da je moguće i pretrenirati se."

'Puca od samopouzdanja, ali je i skroman'

Katler je napustio Vilu krajem oktobra, kada je novi trener Unai Emeri došao u klub i sa doveo sopstvene saradnike, među kojima i i trenera golmana Havija Garsiju - koji je sa Martinezom ranije sarađivao u Arsenalu.

Ipak, Katler i Emi ostali su bliski, a golman se oprostio od njega emotivnom porukom na društvenim mrežama, u kojoj ga je opisao kao „najboljeg engleskog trenera bez konkurencije".

Posle osvajanja Svetskog prvenstva u Kataru sa Argentinom, Katler je bio prvi koga je Martinez pozvao telefonom.

„Prva stvar koju sam osetio prema Emiju posle finala bilo je olakšanje", dodaje Katler.

„Bio sam neverovatno ponosan zato što sam znao da je posvetio ceo život tom cilju.

„Kako bih obavio posao najbolje moguće morao sam da otkrijem šta motiviše Emija, praktično sam morao da saznam sve o njegovom životu van fudbala, kao i detalje kojima je trebalo posvetiti se na treninzima, ali i van njih.

„Ljudi su ga kritikovali zbog ponašanja tokom penal serije protiv Francuske, nazivali ga 'idiotom' kada je proslavio osvajanje Zlatne rukavice, ali ja znam i drugu stranu.

„On je zaista prepun empatije; neko ko bi uradio sve da pomogne ljudima oko sebe i ko želi sreću svima. U Vili je uvek organizovao roštilje i pokušavao da okupi ekipu sa porodicama zato što su za njega te stvari važne.

„Puca od samopouzdanja, ali je i prizeman i skroman."

Ostvarivanje Martinezovog potencijala značilo je da njegov mentalitet mora da postane njegove igre, koliko je to i impresivna fizička osnova.

„Emi je dao sve kako bi zaigrao na Svetskom prvenstvu, a potom ga i osvojio", priča Katler.

„Ima sopstvenog nutricionistu, instruktora joge i pilatesa, a znam i da nekada u sred noći odlazi na plivanje kako bi ubrzao proces oporavka pred narednu utakmicu.

„Kada shvatite šta je tačno morao da uradi kako bi stigao ovde gde je sada, onda mislite i da ga treba pustiti da uspehe proslavi onako kako želi, zato što je to u potpunosti i zaslužio.

„Mislim da je, kada je prešao u Vilu, imao nešto da dokaže Arsenalu - ali ne više.

„Kada je pričao o vremenu provedenom u bivšem klubu njegovo nezadovoljstvo bilo je izazvano nedobijanjem prilike, nije imalo nikakve druge razloge - u svakom slučaju, ispostavilo se da su stvari otišle pravim tokom za obe strane kada je otišao."

Martinezov odlazak u Vilu

Najbolji period za Martineza u Arsenalu bio je na samom kraju poslednje sezone koju je proveo na Emiratima, kada je usled povrede Bernda Lena dobio šansu u finišu kovidom uslovljene sezone 2019/20.

Bio je prvi golman na 11 vezanih utakmica u svim takmičenjima, pa i u pobedi u finalu FA kupa protiv Čelsija, ali je odlučio da šansu potraži drugde.

Katler je pratio njegove igre.

„Imali smo listu golmana i (sportski direktor Vile) Johan Lange, skauting služba i ja smo održali mnogo sastanaka", priča Katler.

„Johan i skauti su uglavnom obraćali pažnju na statistiku, poput broja utakmica bez primljenog gola, procenat uspešnih odbrana, ali je Emi bio niže na listi jer nije branio na mnogo mečeva u poređenju sa drugim golmanima čije igre smo pratili širom Evrope.

„Srećom, bili su otvoreni prema mojim idejama i mom načinu rada - ja obraćam pažnju na golmanov stil i motoriku, a Emijeva biomehanika bila je izvrsna, ispunjavao je svaku stavku".

„Ubediti ljude da potroše 18 miliona funti na golmana koji nije igrao puno za prvi tim nije bilo lako, ali uspeo sam. Napravio sam pauer point prezentaciju, koja je jasno prikazivala šta bi sve doneo ekipi, podrazumevajući tu i njegov karakter.

„Onda je usledio deo u kom je trebalo da klub 'prodam' Emiju, sa kojim sam imao mnogo telefonskih razgovora u kojima sam mu rekao šta i kako radim, ali i šta bismo postigli zajedno.

„Znao je da sam spreman da dam 101 odsto kako bih ga učinio boljim golmanom, što je istovremeno bio i njegov pristup stvarima.

„Odmah je osetio konekciju i rekao 'to je to, dolazim u Vilu'. Na kraju, još nekoliko drugih klubova se uključilo u trku za njegov potpis, ali je ostao čovek od reči".

Put do finala Svetskog prvenstva

Martinez je napravio razliku čim je stigao u Vilu, sa četiri utakmice bez primljenog gola na prvih sedam nastupa u Premijer ligi, a sezonu je završio sa ukupno 15.

Ta forma privukla je pažnju Argentine - bio je deo nekoliko selekcija i dok je bio u Arsenalu, ali nije ulazio u igru, a internacionalni fudbal još je bio na njegovom spisku ciljeva.

„Imao je mnogo ciljeva kada je stigao u Vilu," rekao je Katler.

„Svakoga dana otvarao je ormarić i precrtavao one ostvarene sa spiska.

„U prvog godini, jedna od njih bila je i sticanje statusa prvog golmana reprezentacije Argentine, što je bila velika stvar kada je debitovao u junu 2021.

„Posvećen je statistici, uvek se trudi da postigne određene brojke - odbrane, istrčavanja na centaršut, procenat uspešnih dodavanja.

„Imao je najviše utakmica bez primljenog gola na Kopa Amerika - četiri u šest utakmica - ali je onda odmah pažnju preneo na sledeću stvar.

„Nekada je moj posao bio samo da budem psiholog, da razumem njegove emotivne i misaone procese.

„Bio je toliko rešen da ne primi gol, želeo je da odbrani sve, čak i ono neodbranjivo, tako da je morao da nauči kako da se nosi kada ne ostvari određene stvari.

„Ali nikada mu nisam rekao 'daj, Emi, nećeš postati najbolji na svetu'.

„Uvek bih mu govorio da 'ne postoji razlog zašto to ne bi mogao da ostvariš', a sada se približio veoma, veoma blizu ostvarenja tog cilja".

'Želeli smo da ima samopouzdanje koje se graniči sa arogancijom'

Zaigrati na Svetskom prvenstvu 2022. takođe je jedna od stvari koju je Martinez precrtao sa spiska.

Imao je važnu ulogu u pobedi Argentine u finalu, kada je briljantnom odbranom zaustavio pokušaj Randala Koloa Muanija na samom kraju produžetka, a potom uspevši da „kerefekama" izbaci iz takta i koncentracije izvođače penala za Francusku.

Neki su to okarakterisali kao nesportsko ponašanje, ali Katler priznaje da je imao ulogu u tom planu i vidi to kao dokaz da se Martinez razvio u robusnijeg igrača pobedničkog mentaliteta.

„Bila je to moja krivica zato što smo mnogo vremena utrošili radeći na tome da u takvim situacijama sopstvenom ličnošću i prisustvom napravi prednost", rekao je Katler.

„Umesto da pokazuje frustraciju i zatvara se, želeli smo da pokaže strast kroz samopouzdanje koje se graniči sa arogancijom, i tako napravi razliku.

„Statistika je uvek protiv golmana kada su penali u pitanju - velike su šanse da onaj koji penal šutira penal i pogodi - tako da je zapravo pitanje kako ga makar malo poremititi.

„Prvi put kada smo se usredsredili na ulaženje u glavu protivničkom igraču bilo je u septembru 2021. kada je Vila igrala protiv Mančester Junajteda i Bruno Fernandes je promašio penal pošto mu je Emi neposredno pre izvođenja rekao da bi Kristijano Ronaldo trebalo da šutira umesto njega.

„Neophodno je poznavati igrača, ako je u pitanju neko kao Fernandes, onda znate da vam neće trebati puno da mu 'uđete u glavu'".

I, šta je sledeći cilj?

Praktično je nemoguće da je ostalo puno neispunjenih stvari sa originalne liste na Emijevom ormariću, ali to ne znači da je Martinez izgubio želju za uspehom.

„Prvo je želeo da igra, sada želi da pobeđuje," dodaje Katler.

„Velika stvar kod Emija je njegova glad, koliko god dobar postao, on je neće izgubiti.

„Odigrao je tako mali broj utakmica da je nalik tridesetogodišnjaku u telu momka od dvadeset dve, tako da rezervoar još nije ni izbliza prazan - biće na vrhu u godinama koje slede."


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: