Kako je Bajden putovao u Kijev: Deset sati u vozu, bez telefona...

I pored brojnih spekulacija među novinarima da bi Bajden mogao da dođe u Ukrajinu dok je u Poljskoj, posjeta je iznenadila ama baš sve

34700 pregleda 42 komentar(a)
Bajden i Zelenski ispred hrama u Kijevu, Foto: Reuters
Bajden i Zelenski ispred hrama u Kijevu, Foto: Reuters

Bilo je to smelo putovanje skoro nečuveno do sada kada su u pitanju američki predsednici.

Poseta Džoa Bajdena ratnoj zoni izloženoj redovnim napadima je, prema rečima zvaničnika Bele kuće, „nezabeležena do sada, u moderno doba."

Prethodne posete američkih predsednika ratom zahvaćenim Iraku i Avganistanu uvek su bile obezbeđene snažnim prisustvom američke vojske.

I pored brojnih spekulacija među novinarima da bi Bajden mogao da dođe u Ukrajinu dok je u Poljskoj, poseta je iznenadila ama baš sve.

Slika Bajdena pored ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u centru Kijeva uz zvuke sirena koje upozoravaju na vazdušne napade bila je snažnija od bilo koje izjave koju bi dao u Poljskoj.

„Bilo je rizično i niko ne treba da sumnja da je Džo Bajden lider koji ozbiljno shvata posvećenost", rekla je Kejt Bejdingfild, direktorka za komunikacije u Beloj kući.

Bez telefona

AFP via Getty Images

Bajden je trebalo da otputuje avionom iz Amerike u Varšavu u ponedeljak uveče, u dvodnevnu posetu Poljskoj.

U planu posete bile su dve sumnjivo dugačke vremenske pauze, i mnogi su se pitali da li su to termini kada bi predsednik mogao da poseti Ukrajinu na kratko.

Novinari su neprekidno postavljali pitanja na svakodnevnim konferencijama za štampu z Beloj kući. Odgovor je bio da nema planiranog susreta sa Zelenskim, kao ni zaustavljanja van Varšave „za sada."

Konačna odluka o poseti Kijevu doneta je u petak, iako je planirana mesecima u krugu samo nekoliko predsednikovih savetnika.

U nedelju je zvaničnim rasporedom Bele kuće i dalje bilo predviđeno da će predsednikov avion poleteti za Varšavu nešto posle ponoći. Ipak, avion je poleteo u ranim jutarnjim satima.

U avionu su bili mali tim najbližih Bajdenovih saradnika, medicinska ekipa i bezbednosni agenti,

Samo je dvoje novinara dobilo dozvolu da putuje sa predsednikom. Uzeti su im mobilni telefoni i bili su zakleti da ćute. Nije im bilo dozvoljeno da izveste o poseti sve dok predsednik Bajden nije stigao u Kijev.

Rusija je obaveštena o putovanju nekoliko sati pre Bajdenovog polaska, rekao je Džejk Saliven, američki sekretar za državnu bezbednost,

Vašington je obavestio Moskvu „u nameri koordinacije... Neću ulaziti u to kako su odgovorili niti šta je tačno bila priroda naše poruke, ali mogu da potvrdim da smo uputili obaveštenje", rekao je Saliven.

Snažna poruka i domaćoj javnosti

Predsednik Bajden je proveo deset sati u vozu da bi stigao u Kijev. Mogao je da poseti druga mesta u Ukrajini do kojih bi lakše stigao, ali je želeo, simbolično, da dođe u samu prestonicu,

Dok je Bajdenova poseta signal Moskvi da je njegova administracija čvrsto posvećena pomoći Ukrajini, takođe je i demonstracija američkim glasačima.

Karin Žan-Pjer, Bajdenova predstavnica za štampu, prošle nedelje je na pitanje o pokazateljima da američka podrška Ukrajini omekšava odgovorila da kad god predsednik govori, obraća se i američkom narodu, ali i ljudima širom sveta.

Poruka posete Ukrajini je jasno osmišljena da se suprotstavi glasovima republikance manjine koji preispituju koliko još Amerika može da podržava Ukrajinu,

A novinarima poput mene, koji su mislili da će u ponedeljak popodne putovati sa Bajdenom u Varšavu, preostalo je samo da se upute u Poljsku avionom koji nije predsednički, Air Force One.

Jer čuveni naziv za ovaj avion može da se koristi samo kada je predsednik u letelici.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: