Sve više teorija zavjere koje tvrde da invazija na Ukrajinu ne postoji

Jedan komentator se u viralnoj objavi požalio na "nedostatak ratnih snimaka", rekavši da to "miriše na podvalu". Influenser sa Tvitera sa 1,4 miliona pratilaca tvrdi da "nema snimaka" i "nema detaljnih ažuriranih vijesti" o ratu. Tu objavu kasnije je podijelio i bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin, koji je dodao, "čik da neko ustvrdi da nije u pravu"

18793 pregleda 6 komentar(a)
Na internetu se tvrdi i da je lični tjelohranitelj predsjednika Zelenskog, Maksim Donjec (lijevo) njegov dvojnik, Foto: Getty Images
Na internetu se tvrdi i da je lični tjelohranitelj predsjednika Zelenskog, Maksim Donjec (lijevo) njegov dvojnik, Foto: Getty Images

Prva godišnjica totalne ruske invazije na Ukrajinu dovela je do porasta netačnih tvrdnji o ratu na društvenim mrežama, a neke od tih objava stekle su milione pregleda.

Veliki broj američkih desničarskih naloga sa ogromnim sledbeništvom objavio je niz neosnovanih tvrdnji prema kojima je čitav rat u Ukrajini nameštaljka zapadnih medija i vlada.

Među onima koji šire najviralnije tvrdnje nalaze se i neki nalozi koji su prethodno bili zabranjeni na Tviteru, a onda im je u međuvremenu dozvoljeno da se vrate na platformu, kada ju je preuzeo Ilon Mask.

Rat nije lažan

Jedna netačna tvrdnja koja stiče veliku popularnost na Tviteru kao i na drugim mestima govori da je čitav rat na neki način lažiran.

Kao dokaz, neki istaknuti desničarski nalozi u SAD navode navodno odsustvo snimaka sa fronta.

Jedan komentator se u viralnoj objavi požalio na „nedostatak ratnih snimaka", rekavši da to „miriše na podvalu".

Jedan drugi influenser sa Tvitera sa 1,4 miliona pratilaca tvrdi da „nema snimaka" i „nema detaljnih ažuriranih vesti" o ratu.

Tu objavu kasnije je podelio i bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin, koji je dodao: „Čik da neko ustvrdi da nije u pravu."

Međutim, rat u Ukrajini je opsežno dokumentovan.

Pored svedočanstava očevidaca, postoji i obilje snimaka sa ukrajinskog fronta koje su objavili BBC i drugi globalni emiteri koji su takođe istražili lažne verzije o nekim od ključnih događaja sukoba.

Postoje i dokazi vlada i agencija iz čitavog sveta koji potvrđuju da je rat stvaran.

Od samog njegovog početka, društvene mreže su bile prepune snimaka o ratu, od kojih su novinari mnoge verifikovali kao autentične.

Oštećenje kijevske stambene zgrade nije lažirano

Dva dana posle početka ruske invazije, snimak stambene višespratnice u Kijevu sa ogromnom rupom nakon što ju je pogodio projektil podeljena je naširoko u čitavom svetu.

Novinari su detaljno izveštavali o posledicama oštećenja sa mesta događaja.

U poslednjih nekoliko dana, slike zgrade, koja je u međuvremenu popravljena i delimično rekonstruisana, ponovo su postale viralne na društvenim mrežama.

Slika je tako dovela do tvrdnji da zgrada ili nikada nije ni bila pogođena ili da je čitav rat nameštaljka, zato što bi, kako se tvrdi, bilo nemoguće obnoviti zgradu dok je rat u toku.

Među onima koji su podelili tvrdnju nalazi se i desničarski podkaster i antivakcinaški aktivista, čiji je prethodno zabranjeni nalog nedavno vraćen na Tviter.

Međutim, pored redovnih ruskih raketnih napada, Kijev se ne nalazi na samoj prvoj liniji fronta u ovom ratu još od kraja marta 2022. godine, kad su se ruske trupe povukle iz grada i okoline da bi se prebacile u istočnu Ukrajinu.

Proces popravke i rekonstrukcije zgrade započeo je u maju prošle godine, i o njemu je detaljno izveštavano u ukrajinskim medijima, praćeno slikama zgrade u izgradnji tokom čitavog leta i jeseni.

Vratio se obmanjujući snimak pokretnog leša

Snimak za koji se tvrdi da prikazuje novinara u Ukrajini koji stoji ispred redova tela u vrećama za leševe dok se jedno telo „pomera", pregledan je milionima puta u poslednjih nekoliko dana.

To je dovelo do tvrdnji da je to „dokaz" kako su angažovani glumci da glume mrtva tela da bi se podržala zapadna verzija o ratu u Ukrajini.

„Ne mrdaj se - ti treba da si mrtav! Psiho operacije?", glasio je naširoko podeljeni tvit sa jednog desničarskog naloga.

Video su sa sličnim tvrdnjama podelili i neki drugi desničarski influenseri na Fejsbuku i TikToku.

Snimak je preuzet iz reportaže austrijskog lista Osterajh o klimatskom protestu u Beču s početka februara prošle godine, pre nego što je ruska invazija uopšte započeta, u kojoj su aktivisti želeli da istaknu opasnost emisija ugljen dioksida po ljudski život.

Ovaj video zapis ne samo da je lažan, već se i stalno vraća u različitim kontekstima.

Prethodno je korišćen kao „dokaz" da su lažirane smrti izazvane kovidom.

Tada, kao i sada, on ne prikazuje ono što se za njega tvrdi.

„Dubler" Zelenskog

Viralne fotografije i video snimci podeljeni na internetu prikazuju „slučajno" razotkrivanje dublera ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Jedna tvrdnja, koju su pogledali milioni, glasi da ukrajinski predsednik ima „tajnog dublera" koji se greškom pojavio na snimku emitovanom na poljskoj televiziji, naizgled noseći istu odeću kao i predsednik.

U drugim objavama isti čovek može da se vidi u pozadini tokom posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Kijevu prošle nedelje.

Međutim, dotični čovek može lako da se identifikuje kao Maksim Donjec, lični telohranitelj Zelenskog.

Prema Rojtersu, Donjec je šef predsednikovog tima obezbeđenja od maja 2019. godine.

Slike njega kako prati ukrajinskog predsednika unaokolo u javnosti u različitoj odeći lako mogu da se nađu na internetu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: