Špijuniranje i Amerika: „Havanski sindrom" nisu izazvali neprijatelji, kažu SAD obavještajci

Diplomate SAD širom sveta od 2016. prijavljuju niz simptoma, sugerišući da bi iza toga mogle da budu Rusija, Kina ili neke druge države

7604 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Američki zvaničnici tvrde da je „mala verovatnoća" da iza tajanstvene bolesti nazvane „Havanski sindrom" stoji neprijateljska strana sila.

Diplomate SAD širom sveta od 2016. prijavljuju niz simptoma, sugerišući da bi iza toga mogle da budu Rusija, Kina ili neke druge države.

Iako Amerika sada odbacuje ovu teoriju, drugog objašnjenja trenutno nema.

Bolest je nazvana po glavnom gradu Kube, gde je prvi slučaj registrovan.

Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe objavila je u sredu nalaze koji se poklapaju sa zaključcima sedam vladinih agencija koje su imale uvid u 1.500 „zdravstvenih incidenata" u više od 90 država.

Među žrtvama su bili obaveštajci, vojno, kao i osoblje Stejt departmenta, ali i visoki saradnici članova vlade poput potpredsednice Kamale Haris.

Pet od sedam agencija se složilo da „dostupni obaveštajni podaci dosledno ukazuju na umešanost američkih protivnika u izazivanju prijavljenih incidenata", kao i da je to „malo verovatno".

Nivo poverenja u same nalaze, među agencijama koje su učestvovale, pak, varira.

U izveštaju se navodi da dve agencije imaju „umereno do visoko" poverenje u procenu, dok tri agencije pokazuju „umereno" poverenje.

„Jedna agencija smatra da je malo verovatno da je strani faktor odgovoran i ima malo poverenja u ovakvu tvrdnju", navodi se u proceni.

Američke diplomate koje su prijavile „Havanski sindrom" navodile su da imaju migrenu, mučnine, vrtoglavicu i jake bolove u ušima.

Posle Kube, slučajeve su prijavili i u Ženevi, Berlinu, ali i u drugim gradovima širom sveta.

Prethodni izveštaj američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) obavljen početkom 2022. ukazuje da mnogi slučajevi mogu da se objasne prirodnim uzrocima ili stresom, ali da jedan broj ostaje neobjašnjen i da je potencijalno mogao biti izazvanim skrivenim uređajem.

Vilijam Barns, direktor CIA, izjavio je da zaključci „ne dovode u pitanje zdravstveno stanje američkih zvaničnika i članova njihove porodice, što se odnosi i na CIA obaveštajce koji su prijavili simptome dok su služili državi".

U unutrašnjem izveštaju američkog ministarstva odbrane u čiji uvid je imao CBS, američki medijski partner BBC-ja, navodi se da su simptomi ove bolesti „stvarni i ubedljivi".

Ned Prajs, portparol Stejt Departmenta rekao je novinarima u Vašingtonu da se „knjiga nikada ne zatvara u potpunosti" posebno kada je reč o procenama obaveštajnih službi.

„Ovakva procena zasnovana je na informacijama koje su nam dostupne", izjavio je Prajs i dodao da će sve nove informacije biti uzete u obzir za nove prognoze o bolesti.

Usred sve većeg interesovanja za ovim slučajem, američki zakonodavci su 2021. počeli da rade na zakonu podrške žrtvama sindroma.

Džozef Bajden, američki predsednik, u oktobru 2021. potpisao je Zakon o pomoći američkim žrtvama pogođenim neurološkim napadima (HAVANA).

Smernice Stejt departmenta napominju da osoblje sa potvrđenim povredama mozga usled bolesti ima pravo odštete u vrednosti od 80.000 dolara.

Koliko članova američke obaveštajne službe ima pravo na ovaj vid pomoći nije poznato.


Pogledajte ovaj video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: