Iran: Svi oplakuju uginulo mladunče rijetke vrste geparda

Piroz je rođen u maju 2022. godine i ovo umiljato mladunče postalo je simbol nade za hiljade Iranaca tokom talasa nasilnih antivladinih protesta

8012 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Tasnim news agency
Foto: Tasnim news agency

Veliki broj Iranaca oplakuje smrt Piroza, ili pobednika u prevodu sa persijskog na sprski, desetomesečno mladunče i jednu od poslednjih jedinki azijskog geparda na svetu.

Piroz je rođen u maju 2022. godine i ovo umiljato mladunče postalo je simbol nade za hiljade Iranaca tokom talasa nasilnih antivladinih protesta.

Iako se veruje da je ostalo svega 12 divljih azijskih geparda u Iranu, u ovoj državi je uporište ove ugrožene vrste divlje mačke, navode iranski zvaničnici.

Gepard je simbol nacionalnog ponosa u Iranu, a pojavljuju se u persijskom pesništvu i slikarstvu, a čak je i simbol iranske fudbalske reprezentacije kako bi istakli brzinu i moć.

Međutim, mladunče Piroz postao je simbol nečeg drugog.

Sin Irana

Od samog rođenja, milioni Iranaca pratili su život ovog mladunčeta.

Njegova majka je 2022. godine, kojoj su dali ime Iran, prebačena je u Turan, rezervat prirode na severozapadu zemlje, gde su je spojili sa mužjakom Firuzom.

Iran je rodila tri mladunčeta carskim rezom, ali ih je odbacila, pa je njihova sudbina bila neizvesna.

Iranian Department of Environment

„Iran [majka] nije imala instinkt da su to njeni mladunci i odbacila ih je", kaže doktor Pajam Mohebi, predsednik Iranskog udruženja veterinara.

Nacija je gledala kako dan za danom umiru dva mladunca zbog otkazivanja organa.

Mnogi Iranci su optužili vlast i krivili ih za smrt mladunaca i nezainteresovanost za pitanja životne sredine.

Ipak, bilo je mogućnosti da se Piroz spasi.

Alireza Shahrdari Social Media

Tada je Alirezi Šahrdariju, iranskom aktivisti za životnu sredinu, dat zadatak da se stara o njemu.

Svake noći je Šahrdari spavao pored mladunčeta.

Video snimci na kojima se vidi kako Piroz spava pored „ljudskog oca" postali su viralni na društvenim mrežama i zagrejali srca milionima Iranaca.

Getty Images

Piroz je imao pet meseci kada su izbili nasilni protesti u Iranu septembra 2022. godine.

Iako je imao zdravstvene probleme, fotografije Piroza deljene su na društvenim mrežama kao „pobednički sin Irana" jer je preživeo.

Zbog imena i duga, Piroz, što znači „pobeda" na srpskom, postao je simbol solidarnosti za mnoge anti-vladine demonstrante.

Pirozova borba za život prikazana je i u pesmi Šervina Hadžiputa „Baraje", što na persijskom znači „zbog", za koju je dobio Gremi nagradu za najbolju numeru.

Stihovi pesme su zapravo objave na Tviteru u kojima su Iranci tugovali nad situacijom u njihovoj zemlji: „zbog plesanja na ulicama", „za strah od poljubaca.. zbog Piroza i straha od njegovog istrebljenja, zbog žena, života, slobode".

Piroz je uginuo na rukama njegovog „ljudskog oca" Šahrdarija 26. februara 2023. godine u bolnici u Teheranu, preneli su mediji.

Kao uzrok smrti navodi se otkazivanje bubrega.

Epitafi i poslednji pozdravi za malo mladunče pretrpali su društvene mreže.

„Njegov život je bio kratak, ali ime i uspomena na njega biće nam svima u srcu zauvek", napisao je doktor Pajam Mohebi, predsednik Iranskog udruženja veterinara.

„U senci Islamske republike, životi ljudi i životinja nisu sigurni", napisao je Ali Karimi, iranski fudbalski trener i nekadašnji reprezentativac, na tviteru.

Iransko odeljenje za životnu sredinu nije odgovorilo na pitanja BBC-ja.


Pogledajte video: Mladunci geparda kao statusni simbol na društvenim mrežama


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: