Glavna naučnica u NASA-i: Ovo je najbolji posao na svijetu

"U početku sam se stidjela i govorila da 'to nije ništa važno i da nisam direktorka bilo čega', a onda sam shvatila da radim za NASA-u, da je to mom ocu važno i da živim njegov san", objasnila je Foks

7546 pregleda 0 komentar(a)
Foks, Foto: NASA/Aubrey Gemignani
Foks, Foto: NASA/Aubrey Gemignani

Prva žena na poziciji šefice za nauku američke Nacionalne administracije za aeronautiku i svemir (NASA) kaže da je ovo „najbolji posao na svetu".

Doktorka Nikola Foks iz Velike Britanije, bivša je direktorka za heliofiziku u ovoj agenciji, a krajem februara je imenovana na glavnu naučnicu.

„Ovo je posao života, ne mogu biti više uzbuđena nego što jesam", kaže naučnica koja danas živi u Vašingtonu.

Kada odrastate u Hičinu, mestašcu u Engleskoj, „zapravo ne sanjate o radu u NASA, to definitivno ne izgleda kao nešto što bi moglo da postane realnost", kaže Foks.

„Iskačem iz kreveta u 4.30 svakog jutra i zaista sa mnogo energije odlazim na posao", kaže za program BBC Radija 4.

BBC

Naučnica je 2018. godine počela da radi u čuvenoj agenciji u odseku za heliofiziku, gde je nadgledala istraživanje Sunca i načina na koji solarni vetrovi utiču na Zemlju i druge planete.

Kako kaže, imala je malo „sreće" da se zaposli.

„Radila sam na postdiplomskom istraživanju na Imperijal koledžu (u Londonu), i na jednom sastanku na Aljasci sam uzbuđeno predstavila sve što sam do tada otkrila, i kolege su pitale da li bih bila zainteresovana za postdoktorski rad u NASA-i.

„Ljudi kažu da postoje takve prekretnice u životu, ovo je bilo upravo to - rekla sam 'da'.

„Šta god da vas interesuje i srce vam kaže da to trebalo da vas zanima - to je ono što treba da učinite", priča naučnica.

Michelle Loh

Foks kaže da su njeni roditelji bili „potpuno oduševljeni" zbog novog posla.

„Kada sam bila direktorka u odseku za heliofiziku, moj tata je obožavao da priča svima da mu je 'ćerka direktorka u NASA-i'.

„U početku sam se stidela i govorila bih da 'to nije ništa važno i da nisam direktorka bilo čega', a onda sam shvatila da radim za NASA-u, da je njemu to važno i da živim njegov san", objašnjava.

Nikola Foks je 2021. godine primila nagradu Karl Segan Američkog astronautičkog društva, a godinu dana ranije i Medalju za izvanredno vođstvo koju dodeljuje NASA.

Kaže da je jedna od prednosti rada u agenciji odeća koju dobijate.

„Stvarno imam dosta NASA majica, što je super, ja sam kao dete u prodavnici slatkiša", dodaje Foks.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk.

Bonus video: