Kako je nastao slogan "Slava Ukrajini" i ko ga je koristio kroz istoriju

Slogan "Slava Ukrajini" i odgovor na to - "Slava cijeloj zemlji" korišćeni su prvo među studentima u Harkovu, na zapadu zemlje, krajem 19. vijeka. Počeo je da se upotrebljava širom zemlje i dobio posebnu političku konotaciju u vrijeme Ukrajinske Narodne Republike (UNR) od 1918. do 1920. Tada je Ukrajina prvi put proglasila samostalnost, ali je kao nezavisna država trajala vrlo kratko

8845 pregleda 16 komentar(a)
Zastava, Foto: UNIAN
Zastava, Foto: UNIAN

Slogan „Slava Ukrajini!" i odgovor „Slava herojima!" imaju dugu istoriju u ovoj zemlji.

Koristili su ga više od sto godina - prvo borci za nezavisnost Ukrajine, potom nacionalisti i patriotski nastrojeni stanovnici u već nezavisnoj Ukrajini, a danas su ove reči prepoznate daleko van granica zemlje.

Otkako se 6. marta pojavio video snimak, koji su verovatno napravili pripadnici ruskih trupa, a na kojem se vidi ubistvo ukrajinskog vojnika koji pre pucnja izgovara slogan „Slava Ukrajini", ove reči su na društvenim mrežama zazvučale još jače.

Evo kako je nastao pozdrav - i kako je postao popularan širom sveta.

Sto godina istorije

Istoričar Jurij Juzič je za sajt Istorijska istina rekao da su slogan „Slava Ukrajini" i odgovor na to - „Slava celoj zemlji" korišćeni prvo među studentima u Harkovu, na zapadu zemlje, krajem 19. veka.

Međutim, slogan je zaista počeo da se upotrebljavama širom zemlje i dobio posebnu političku konotaciju u vreme Ukrajinske Narodne Republike (UNR) od 1918. do 1920.

Tada je Ukrajina prvi put proglasila samostalnost, ali je kao nezavisna država trajala vrlo kratko.

Pozdrav „Slava Ukrajini" postao je popularan među borcima „Holodnojarske republike" u Čerkaskoj oblasti, koji su se borili protiv boljševika, rekao je za BBC Vladimir Vjatrovič, bivši predsednik Ukrajinskog instituta nacionalnog sećanja.

Kada su boljševici okupirali veći deo Ukrajine i pripojili je Sovjetskom Savezu, taj slogan su počele da koriste nacionalističke i pobunjeničke grupe čiji centar delovanja je bio na zapadu zemlje.

Taj zapadni deo današnje Ukrajine tada je još bio u sastavu Poljske.

Ceo pozdrav „Slava Ukrajini! - Slava herojima!" korišćen je 1941. u Zapadnoukrajinskoj organizaciji ukrajinskih nacionalista (OUN), čiji je jedan od vođa bio Stepan Bandera.

Ovaj pozdrav još više se raširio među borcima Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA), koja je delovala na teritoriji zapadnoukrajinskih oblasti 1942-1960.

„Uzgred, u zbirci dela Stepana Bandere nema citata koji se često koristi na internetu, a pripisuje se njemu: 'I doći će vreme kada će se reći: Slava Ukrajini, a milioni odgovoriće Slava herojima'", naglašava Južič.

Slogan je ponovo oživeo tokom studentske „granitne revolucije" 1990, kada je ukrajinska omladina organizovala miran protest u centru Kijeva, zahtevajući promene uoči raspada Sovjetskog Saveza.

U nezavisnoj Ukrajini

Posle raspada SSSR-a, ovaj pozdrav je uglavnom korišćen među ukrajinskim nacionalistima.

Tokom protesta na Majdanu 2013/2014, prvi put raspada SSSR, slogan je prestao da bude atribut pretežno nacionalističkih partija i postao je jedan od glavnih slogana svih demonstranata.

Simbol otpora slogan je postao nešto kasnije, kada je Rusija anektirala Krim i po početku sukoba u oblasti Donbasa.

Godine 2018, slogan „Slava Ukrajini!" i odgovor „Slava herojima!" zvanično je odobren kao statutarni pozdrav za oružane snage zemlje i policiju.

Time je zamenjen stari pozdrav zaostao iz sovjetskih vremena: „Zdravo, drugovi!" i odgovor „Zdravo!"

Sada je slogan postao atribut političkog i javnog života u Ukrajini - može se čuti od zvaničnika, političara različitih orjentacija, biznismena, aktivista, nastavnika u učionici, „običnih" ljudi na društvenim mrežama i svakodnevnom životu.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, slogan „Slava Ukrajini!" počeli su da koriste i zapadni političari kako bi pokazali podršku Kijevu.

Ovaj slogan su koristili bivši britanski premijer Boris Džonson, kanadski premijer Džastin Trudo i poljski predsednik Anžej Duda.

Upravo ove reči je američki predsednik Džozef Bajden upisao u knjigu gostiju Marijinskog dvorca tokom istorijske posete Kijevu na godišnjicu invazije.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: