Rusija i Ukrajina: Ruski vojnik uhapšen u Ukrajini posle šest mjeseci skrivanja

Pripadnici ukrajinskih oružanih snaga zaustavili su 42-godišnjeg vojnika dok su patrolirali u okrugu Kupjansk, saopštila je regionalna policijska uprava Harkova

7616 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Kharkiv regional police department
Foto: Kharkiv regional police department

Ruski vojnik koji tvrdi da je šest meseci izbegavao hapšenje u ukrajinskoj istočnoj oblasti Harkov sada je priveden, saopštila je ukrajinska policija.

Pripadnici ukrajinskih oružanih snaga zaustavili su 42-godišnjeg vojnika dok su patrolirali u okrugu Kupjansk, saopštila je regionalna policijska uprava Harkova.

Ovu oblast su ponovo zauzele ukrajinske snage prošlog septembra.

Vojnik je policiji rekao da se od tada krio u napuštenim zgradama.

Nakon što ga je pronašla u ponedeljak, policija je otkrila da je čovek - obučen u civilnu odeću - bio pripadnik ruske 27. gardijske motostreljačke brigade i da je stanovnik Moskovske oblasti.

Vojnik je odveden u lokalnu policijsku stanicu radi dalje istrage, navodi se u saopštenju policije.

Kupjansk, gde se nalazi važan železnički čvor, bio je svedok žestokih borbi od početka rata prošle godine, pri čemu je Rusija preuzela kontrolu za nekoliko dana i okupirala grad na nekoliko meseci.

Iako su ukrajinske snage prošlog septembra ponovo zauzele ovu oblast, sada Rusija ponovo preti ofanzivom.

Nekim stanovnicima su ukrajinski zvaničnici ranije u martu naredili da napuste tu oblast zbog „nestabilne bezbednosne situacije".

U utorak je šef regionalne administracije Harkova Oleg Sinegubov rekao da je grad - zajedno sa ostalima u regionu - pod vatrom ruskih snaga.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: