Protesti u Francuskoj: Pariz se davi u đubretu, pacovi se goste

Sakupljači otpada pridružili su se protestima prije nedjelju dana, a pariske vlasti kažu da je polovina gradskih četvrti zatrpana smećem

9112 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

U mnogim delovima Pariza na ulicama su napravljene planine od đubreta usled štrajka komunalnih radnika koji su se pridružili protestima zbog plana vlade da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju.

„Prljavo je, privlači pacove i bubašvabe", požalio se jedan Parižanin francuskom radiju.

Radnici štrajkuju zbog predloga vlade francuskog predsednika Emanuela Makrona da starosna granica za penziju bude podignuta sa 62 na 64 godine.

Pogođeni su i drugi gradovi, poput Nanta, Rena i Avra.

Sakupljači otpada pridružili su se protestima pre nedelju dana, a pariske vlasti kažu da je polovina gradskih četvrti zatrpana smećem.

Tri lokacije za odvoženje otpada su blokirane, a četvrta delimično zatvorena.

U ponedeljak su pariske vlasti saopštile da 5.600 tona otpada tek treba da bude prikupljeno.

Jedan komentator na radiju Jurop1 opisao je situaciju kao „kantinu za šest miliona pacova u Parizu", što je dvostruko više od broja stanovnika francuske prestonice.

U 10 okruga koje pokrivaju privatne kompanije, odnošenje smeća funkcioniše skoro normalno, saopštio je Pariski savet.

Neki izveštaji ukazuju na to da su aktivisti pokušavali da spreče prikupljanje i odnošenje smeća.

U ponedeljak uveče, informativni kanal BFMTV je snimio zaposlene jedne privatne kompanije kako sakupljaju otpad u jednom od velikih centralnih okruga, koju inače pokrivaju gradski radnici.

Vodeći zvaničnik saveta Emanuel Gregoar rekao je da je situacija komplikovana, ali vlasti daju prioritet intervencijama za javnu bezbednost, pre svega čišćenju pijaca i obezbeđivanju bezbednosti pešaka.

„Štrajk izaziva promenu u ponašanju pacova", rekao je specijalista Romen Laser za list Parizijen.

„Čeprkaće po kantama, tamo se razmnožavati i ostavljati urin i izmet. Biće to zabrinjavajući zdravstveni rizik za komunalne radnike i celokupno stanovništvo".

ALAIN JOCARD/AFP

Radnici komunalnog preduzeća u sredu treba da odluče da li će nastaviti štrajk.

Skupljači otpada trenutno odlaze u penziju sa 57 godina zbog teških uslova rada, a po reformama bi morali da rade još dve godine.

Protivnici socijalističkog gradonačelnika Pariza shvatili su da štrajk samo doprinosi postojećoj krizi.

„An Idalgo je obećala da će udvostručiti budžet za čišćenje, a Parižani jasno vide da Pariz postaje sve prljaviji i prljaviji", požalila se Rahida Dati koja vodi sedmi okrug ispred desničarskih republikanaca.

Francuski sindikati pojačali su akciju protiv nepopularnih vladinih reformi penzionisanja o kojima trenutno raspravljaju poslanici u parlamentu.

Nekoliko operatera u francuskim rafinerijama štrajkovalo je u utorak sedmi dan zaredom, ali je zatvoren tek manji broj francuskih benzinskih stanica.

Te mere je u subotu podržao gornji dom ili Senat, a sledeće će u sredu ići na zajedničku komisiju poslanika iz oba doma kako bi odlučila o konačnom tekstu.

Konačno glasanje bi moglo da stigne u Narodnu skupštinu i Senat u četvrtak.

Partiji predsednika Emanuela Makrona nedostaje većina u donjem domu, tako da izglasavanje zakona nije izvesno.

Vladi je potrebno 287 glasova, a čak i ako uspe da ubedi svih svojih 250 poslanika da podrže reforme, moraće da pronađe još 37 poslanika iz drugih partija koji bi podržali višu starosnu granicu za penziju.

Mnogi od tih dodatnih glasova će verovatno biti republikanci, a vlada želi da izbegne provođenje mera bez aktiviranja člana ustava 49:3, koji omogućava ministrima da proguraju zakone bez glasanja.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: