Slučaj Darka Šarića ili optužnice, suđenja, odlaganja, presude, obaranja i tako ukrug

Zasad ima samo jednu pravosnažnu presudu - 12. oktobra 2022. osuđen je na 14 godina po ranijoj optužnici da je švercovao 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009.

6988 pregleda 0 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: Fonet
Darko Šarić, Foto: Fonet

Devet godina otkako se dobrovoljno predao srpskim vlastima zbog optužbi za trgovinu drogom, Darko Šarić, označen kao jedan od najvećih narko bosova na Balkanu, i dalje iza rešetaka čeka kraj dva sudska postupka koji se još vode protiv njega.

Zasad ima samo jednu pravosnažnu presudu - 12. oktobra 2022. osuđen je na 14 godina po ranijoj optužnici da je švercovao 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009.

Drugo suđenje, za pranje najmanje 20 miliona evra stečenih prodajom narkotika počelo je jesenas ispočetka u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu.

U međuvremenu je optužen i treći put, zbog sumnje da je šef organizovane kriminalne grupe koja je poslednjih nekoliko godina izvršila niz krivičnih dela.

Od 2014. kada je uz kamere dočekan na beogradskom aerodromu, Šarić je samo prošlu 2022. dočekao kod kuće.

Krajem decembra 2021. ublažena mu je mera pritvora na kućni pritvor s nanogvicom, ali je već u aprilu ponovo vraćen u pritvorsku ćeliju, zbog sumnje da je sa saučesnicima izvršio više krivičnih dela, među kojima je i teško ubistvo.

Jednog od najpoznatijih Pljevljaka, mesta na severu Crne Gore, mediji u regionu nazivali su „najvećim narko-bosom na Balkanu".

O njegovoj imovini nema precizinih podataka.

Prema pisanju beogradskog Blica u aprilu 2022. godine, samo u jednom Šariću i ljudima koji su povezani sa njim privremeno je zaplenjeno 20 vozila, blokirano najmanje deset sefova, zamrznuti dinarski i devizni računi, zapečaćeni stanovi i čitave zgrade.

Podgoričke Vijesti su krajem januara 2023. godine objavile da su crnogorske pravosudne vlasti, na zahtev iz Srbije, članovima porodice Darka Šarića privremeno oduzele imovinu u Crnoj Gori zbog sumnje da je stečena kriminalnim delatnostima.

Sutkinja Suzana Mugoša donela je rešenje o privremenom oduzimanju milionski vredne imovine.

Njegovom bratu, sestri i kćerki u Crnoj Gori privremeno su blokirani mnogi stanovi, firma, poslovni prostori, zemlja, pišu Vijesti.

Nova optužnica i Skaj prepiska

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je oktobra 2022. još jednu optužnicu protiv Darka Šarića.

Tereti se da je bio organizator kriminalne grupe od 14 članova koja je prethodne dve godine delovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike.

Reč je o potpuno novim krivičnim delima, a ne onima za koja je već optuživan.

U toku istrage, Tužilaštvo za organizovani kriminal je sarađivalo sa policijskim i pravosudnim organima više evropskih zemalja uz podršku Evrodžasta i Evropola, preneo je RTS.

Pored Šarića, optuženi su i advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić, saopštilo je tužilaštvo.

Oni se terete da su od početka 2020. do 14. aprila 2022, kada su neki od njih i uhapšeni, a Šarić bio u pritvoru, izvršili više krivičnih dela organizovanog kriminala.

Iz prikupljenih dokaza proizlazi da je „vođa ove grupe Darko Šarić, te da je stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete liši života Nebojšu Joksovića, svedoka saradnika u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodi pred Višim sudom u Beogradu".

Kada u tome nisu uspeli, okrivljeni Šarić je izdao nalog da se radi na diskreditaciji kako bi Joksović eventualno izgubio statusa svedoka saradnika, dodaje se.

Na teret im se stavlja i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, zloupotreba službenog položaja, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Tužilaštvo dodaje da su optužnicom obuhvaćeni i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprava kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i Službe za kriminalističko obaveštajne poslove.

Sumnja se da su oni, po nalogu Šarića, istrage protiv pripadnika te kriminalne grupe, usmeravali tako da se ne otkriju pravi izvršioci, kao i da su prikupljali strogo poverljive podatke o pripadnicima te grupe i prenosili ih Šariću.

U februaru 2023. godine, advokat Dejan Lazarević pušten je da se brani sa slobode uz meru kućnog nadzora s nanogvicom.

Suđenje u ovom postupku nije počelo, a odloženo je i pripremno ročište u februaru.

U novoj otužnici i dokaznom materijalu u koji je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) imala uvid, stoji da su do Blica, Alo, Kurira, Hepija, Pinka i drugih medija stizale informacije koje je Šarić slao iz pritvora koristeći Skaj aplikaciju.

Zatim su menjani i uređivani naslovi i tekstovi, a pojedinim novinarima sledovale su neke nagrade za učešće u diskreditaciji svedoka saradnika.

Analizom nove optužnice koja je objavljena na preko 500 strana, kao i skoro 2.000 stranica dokumenata sudskih spisa, BIRN je došao do saznanja da je bar u dva slučaja bilo govora da je novinaru poklonjen automobil, navodi se u tekstu Jelene Zorić.

Možda i postupak u Milanu

Istovremeno, Darko Šarić bi sa saradnicima mogao da se suoči i sa suđenjem u Italiji, ponovo zbog trgovine kokainom, iako su neki od njih već odslužili kazne u Srbiji.

Politika je objavila da će se 12. maja definitivno znati da li će odgovarati i pred italijanskim pravosuđem zbog sumnji da su od oktobra 2007. do maja 2009. u Milanu, Breši, Arenzanu i Tireni, koristili na desetine stanova i garaža za skrivanje droge i ljudi.

U najvećem broju slučajeva okrivljeni su, prema navodima italijanskog tužilaštva, upotrebljavali vozilo „mercedes vaneo" jer se na ovom modelu najlakše prepravljalo dno u koje je moglo da stane najmanje sto kilograma droge.

Za gradske isporuke članovi kriminalne grupe koristili su skutere, kojima su prevozili desetine kilograma u jednoj turi, piše ovaj list.

Postupak pranje novca

Za to vreme, postupci u Srbiji traju.

U Specijalnom sudu u Beogradu 7. novembra 2022. iznošenjem odbrane okrivljenih, počelo je ponovljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima, koji se terete za pranje novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Apelacioni sud u Beogradu je 4. avgusta ukinuo prethodnu prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na devet godina zatvora i naložio ponovno suđenje.

Ročišta i u ovom postupku su već odlagana u februaru, a u prethodnom postupku do odlaganja je došlo najmanje 22 puta.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali „oprali" najmanje 20 miliona evra, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel „Putnik", „Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, „Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi su se, međutim, branili da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić je rekao da je sudskim veštačenjem utvrđeno da je sav njegov novac došao iz legalnih tokova, navodeći da je osuđen za nešto što nije bio ni optužen, odnosno za kupovinu firme „Štampa".

Šarić je rekao da je sudskim veštačenjem utvrđeno i da je 19 miliona njegovog novca legalno uloženo u nekretnine, kao i da je sve plaćao gotovinom.

Kako je naveo, 2003. godine je prijavio nekretnine i redovno plaćao porez državi.

Optužnicu iz 2010. moguće je pročitati na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

Fonet

Jedina presuda za šverc 5,7 tona kokaina

Optužnica protiv Šarića zbog sumnji za krijumčarenje 5,57 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine podignuta je 2010. godine i četiri godine mu se sudilo dok je bio bekstvu.

Kada se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. u Beograd je stigao preko aerodroma u Podgorici, dva dana posle izbora u Srbiji na kojima je pobedila Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vučić kaže da je Darko Šarić osetio da je lociran i pritešnjen; možda i jeste, pisao je Miloš Vasić u Vremenu posle hapšenja koje je, prema rečima srpskih zvaničnika organizovano da se «izbegne krvoproliće".

Može se takođe pretpostaviti da su njegovi latinoamerički poslovni partneri osetili izvesni svrab zbog njegove slabe bezbednosne kulture, a oni nisu poznati po sentimentalnosti.

Ako je tako, onda ne bi bilo čudno da je Darko Šarić zaključio da je bolje biti živ u Ustaničkoj ulici nego mrtav u nekoj Bogoti ili Kaliju, pisalo je Vreme.

Postupak je trajao narednih osam godina.

Šarić je sve vreme negirao optužbe, a odbrana je tvrdila da je priča o „najvećem narko-bosu - izmišljena".

Prvobitno je, kao organizator grupe, Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora.

Tu presudu je ukinuo Vrhovni kasacioni sud po zahtevu za zaštitu zakonitosti i naložio da se ponovo razmotre žalbe.

Za to vreme, Apelacioni sud u Beogradu mu je krajem 2021. godine odredio boravak u kući uz elektronski nadzor.

Zatim je isti sud 12. oktobra 2022. osudio Šarića na 14 godina zatvora pravosnažno., a u pritvoru je već devet godina.

Apelacioni sud je u obrazloženju nove presude naveo da je tokom glavnog pretresa ponovo ispitao svedoke saradnike, izdvojio iz spisa neke nezakonite dokaze i izveo određene nove dokaze, otklonivši nepravilnosti.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: