Surova stvarnost života mobilisanih ruskih regruta na frontu

Snimci predstavljaju zapanjujući uvid u realnost života novih regruta, dok se nepripremljeni i neopremljeni bacaju na položaje na frontu, često trpeći velike gubitke

8859 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Arkady Budnitsky/Anadolu Agency via Getty Images
Foto: Arkady Budnitsky/Anadolu Agency via Getty Images

Nedavno mobilisani ruski vojnici sve više snimaju video apele kako bi ukazali na stanje u vojsci.

Ovi snimci predstavljaju zapanjujući uvid u realnost života novih regruta, dok se nepripremljeni i neopremljeni bacaju na položaje na frontu, često trpeći velike gubitke.

Snimci otkrivaju i veliku napetost između ruskih vojnika i komandira iz separatističke Donjecke i Luganske narodne republike za koje su često angažovani da se bore.

BBC na ruskom je proučio pritužbe vojnika i načine na koje na njih reaguju vlasti.

Sedmog marta je na Telegramovom kanalu objavljen video snimak na kom se vidi grupa ruskih mobilisanih vojnika, iz Kalinjingrada, Murmanska i Arhangelska, koji apeluju na Vladimira Putina u vezi sa njihovom situacijom.

„Ne postoji prava strategija niti taktika", poručuju ti vojnici.

„Šalju nas u borbe bez komunikacije sa komandirima jedinica, bez borbene podrške i bez sredstava za dnevno i noćno izviđanje. Nemamo dovoljno oklopnih vozila. Ne postoji artiljerijska obuka."

„Sačekaš da sve prođe, popušiš osam cigareta, ruke ti se tresu zato što si se usrao u gaće od straha od tih gluposti, bez obzira koliko godina imaš. I onda ti kažu da moraš da ideš ponovo."

Ovaj video je poslednji u nizu sličnih apela vojnika koji su mobilisani za rat u Ukrajini i za koje su uslovi daleko od onoga što su očekivali.

Mobilisani vojnici iz video snimka od 7. marta tvrde da im je rečeno kako će služiti u odbrambenim snagama.

Umesto toga, oni se šalju pravo na prvu liniju fronta, prebačeni pod komandu narodne milicije samoproglašenih republika anektiranog Donbasa i Luganska (DPR i LPR), kako bi se u napadima na ukrajinske položaje koristili kao „topovsko meso".

„Obučeni smo da branimo", tvrde vojnici.

„Mi nismo jurišna jedinica. Tokom našeg prvog napada, poginula su šestorica samo u jednom rovu."

Nedugo nakon što je objavljen ovaj video, pojavio se još jedan na onlajn portalu za vesti u kom oficir iz Kalinjingrada pokušava da umiri nove regrute uveravajući ih da su njihove pritužbe uvažene.


Pogledajte i video: „Izvinjavam se celom ukrajinskom narodu" - bivši oficir ruske vojske


Na snimku se ne vide lica vojnika, ali njihove žalbe, koje jasno mogu da se čuju, nude indikativni uvid u haos i konfuziju sa kojima se neki mobilisani vojnici očigledno susreću na frontu.

„Rekao sam mu, da li razumeš da ćemo svi izginuti tamo, ili u prvoj borbi ili u drugoj", prepričava jedan vojnik razgovor koji je vodio sa jednim od komandira iz DPR-a.

„On je rekao - pa šta, nisi prvi a nećeš biti ni poslednji."

„Radi šta hoćeš", kaže vojnik da mu je ovaj rekao. „Ja ionako odlazim odavde."

Drugi opisuje kako izgleda biti poslat u napad na ukrajinske položaje.

„Trčite tamo pod mitraljeskom vatrom i onda - bam! - kreću da padaju rasprskavajuće granate", kaže vojnik.

„Sačekaš da sve prođe, popušiš osam cigareta, ruke ti se tresu zato što si se usrao u gaće od straha od tih gluposti, bez obzira koliko godina imaš. I onda ti kažu da moraš da ideš ponovo."

Jedan drugi se žali da komandiri iz DPR-a na svoju ruku „dele armiju" na meštane iz Donjecka i Ruse.

Mobilisani vojnici na snimku zahtevaju da budu poslati u teritorijalnu odbranu, za koju su obučeni:

„Ne odbijamo da se pridružimo odbrambenim snagama, kao što nam je naređeno da učinimo, ali nećemo ići u ofanzivu. Možete da nas strpate u zatvor, život je vredniji od ovoga. Zarađivaću novac u zatvoru i slaću ga porodici."

„Nije moj posao da vas strpam u zatvor", kaže komandir vojniku tiho. „Čuo sam da su stvari teške ovde."

Vojnici odgovaraju da su spremni da napuste ratnu zonu pešice ili taksijem.

Jedan od njih pominje vojnika koji je izvršio samoubistvo da ne bi bio poslat u drugi napad.

„Jeste li videli lokvu krvi? Taj momak nije hteo u napad, povukao je obarač zato što je znao kuda ide."

„Ko je smislio ovo fantastično rešenje?"

Jedna stvar koja je evidentna iz svih ovih razgovora je da iako Kremlj tretira Donjecku i Lugansku „narodnu republiku" kao nove teritorije, ruski zakon i propisi još u potpunosti ne važe tamo, a lokalni komandiri i njihovi ruski regruti često se ne slažu dobro.

Aleksej, kome to nije pravo ime, komandant je jedne od jedinica Luganske Narodne Republike.

On je pristao da govori za BBC pod uslovom da ostane anoniman i nije birao reči kada je govorio o tome kako, po njegovom mišljenju, rusko ministarstvo nije uspelo da im obezbedi pravu vrstu pojačanja.

„Činjenica je da j***** ministarstvo odbrane nije pri j****** zdravom razumu", rekao je on, pre nego što se izvinio zato što psuje.

„Morate shvatiti da je početkom februara Narodna milicija LPR-a već bila iscrpljena i izmoždena."

Aleksej kaže da je njegovom štabu rečeno da novi regruti smeju da se koriste u „mesnim jurišima".

Kad ga BBC pita šta to znači, on se nasmeje.

„Ne biste to poželeli ni najgorem neprijatelju", kaže on.

„Mesni juriš" je izraz koji su koristili mobilisani vojnici iz Donjecka i Luganska u bici za Marijupolj 2022.

On se odnosi na način na koji se sveže obučeni vojnici šalju na front kao jurišne snage, bez ikakvog obzira prema neizbežnim teškim gubicima, kako bi se sačuvali cenjeniji, obučeni borci koji idu iza njih.

Aleksej je rekao za BBC da mnogi komandiri koji se bore sa separatističkim snagama od 2014. nisu zadovoljni aktuelnom situacijom.

„Momci iz Vagnera su puni sebe, ali oni se makar stvarno bore", kaže on.

„Ali što se tiče onoga ko je smislio ovo fantastično rešenje - mobilisane regrute - ne znam gde im je bila pamet.

„Verovatno su mislili samo na novac i kako da što pre osvoje Herson. Naravno, žao vam je ljudi, ali ne smemo sebi da dozvolimo sažaljevanje dok smo usred svega ovoga."

„Ovo je sve što je ostalo od mog voda"

Snimci mobilisanih vojnika koji se žale na uslove počeli su da se pojavljuju gotovo odmah čim je započela mobilizacija, ali su postali učestaliji kako su novi regruti razmešteni na prvu liniju fronta.

U martu 2023. godine, ti snimci postavljaju se gotovo svakodnevno.

Svi imaju vrlo sličan refren - pritužbe na neopremljenost, premlaćivanja i nespremnost komandira da rešavaju njihove probleme.

Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images

Šestog marta, dan pre nego što su vojnici iz Kalinjingrada objavili snimak, grupa mobilisanih vojnika iz Belgoroda takođe je stala pred kameru da zatraži pomoć.

Čovek u kamuflažnoj uniformi, koji se predstavio kao stariji poručnik Oleg Kasumov, govorio je u ime, kako kaže, svojih preživelih ljudi.

Rekao je da odbija da izvršava dalja naređenja zato što je njegov vod pretrpeo teške gubitke tri dana zaredom.

Njegova jedinica mobilisanih vojnika trebalo je da brani Belgorodsku oblast i nalazila se u graničnom mestu Šebekino sve do 1. marta, dodao je on.

Ali onda su pripojeni Prvom armijskom korpusu samozvane DPR.

Kasumov je rekao da su njegovi ljudi bili poslati na četrnaestočasovno putovanje do Donjecka, lične stvari i vojne isprave su im oduzeti, nakon čega su „potpuno nepripremljeni vojnici prisiljeni da jurišaju na sela".

„Ne odbijamo da izvršavamo naređenja, ali želimo da izvršavamo naređenja pod zastavom Ruske Federacije", rekao je oficir.

„Bili smo prisiljeni da jurišamo na sela bez izviđanja, komunikacije ili obaveštajnih podataka.

„Nemamo vezu u ovoj oblasti, nemamo mape - ukratko, potpuna budalaština. Vojnici ginu, ovo je sve što je ostalo od mog voda."


Pogledajte i video: BBC ekipa usred vatre u Ukrajini


Kasumovljev video apel objavila je meštanka iz Belgoroda po imenu Polina Kosenko, u ime porodica vojnika.

Kad ju je BBC kontaktirao da traži komentar, ona je rekla da je problem rešen i da su svi „zadovoljni" ishodom.

Dodala je i da ne može da govori za medije iz „dobro poznatih razloga".

Za novinare koji pokušavaju da saznaju nešto više o video snimcima posle njihovog objavljivanja, to je dobro poznat sled događaja.

„Šalju nas u klanicu"

Od januara je bilo i mnogo video žalbi mobilisanih vojnika - i njihovih supruga - iz Irkutske oblasti.

Prva je objavljena 24. januara.

Novi regruti iz 1439. puka rekli su da su obučeni za teritorijalnu odbranu, ali da su „bačeni na samo pročelje juriša" u Donjeckoj oblasti.

Vojnici tvrde da su za dva dana izgubili dva čoveka, a da ih je 19 ranjeno.

Telegram

Apeli sa pritužbama rodbine mobilisanih vojnika počeli su da se pojavljuju čim su novi regruti stigli na front u Ukrajini.

U drugoj video poruci od 25. februara, grupa mobilisanih trupa raspravlja o svom raspoređivanju „Prvoj slovenskoj brigadi" DPR-a u sklopu „narodne milicije".

Posle jednog dana prekomandovani su u borbene jedinice i poslati u „klanicu" da napadaju ukrajinske odbrambene položaje u Avdivki blizu Donjecka.

Na video snimku, vojnici tvrde da su one koji su odbili da se bore „ubijali komandiri, automatima i mitraljezima na pešadijski vozilima".

Vojnici koji su završili u bolnici tvrdili su da je čitav puk izgubljen tokom juriša na industrijsku zonu u Avdivki.

(Ukrajinska vojska brani ovo predgrađe Donjecka osam godina, a linija fronta se jedva pomerila od februara 2022. godine, uprkos stalnim ruskim pokušajima da ostvare prodor - BBC.)

Kao i u slučaju belgorodskih vojnika, video snimak je naveo vlasti da brzo intervenišu u pokušaju da smire strasti.

Šef Irkutske oblasti Igor Kobzev je 26. februara uveravao meštane da će se trupe iz ove oblasti uskoro „premestiti na novo mesto služenja".

Ali narednog dana bilo je još pritužbi da je regrutima iz Irkutska prećeno optužbama za dezerterstvo, poslati su u ofanzivu bez prethodne obuke i uveravani su da se iz nje nikad neće vratiti.

Prema vojnicima koji su učestvovali u svemu, zamenik komandira koji je pokušao da interveniše u njihovu korist uhapšen je i odveden.

Emocije su bile toliko uzavrele da su 3. marta irkutske vlasti poslale grupu lokalnih veterana iz avganistanskog i čečenskog rata u DPR da pokušaju da razreše krizu.


Pogledajte i video: Da li su ruski vojnici poginuli uzalud


Dva dana kasnije, Jakov Mindrulev, član delegacije koja je išla u posetu - i član vladajuće stranke Ujedinjena Rusija - zvanično je uveravao sve kod kuće da ne veruju izveštajima o teškim gubicima.

„Većina naših momaka je živa i dobrog zdravlja", rekao je on.

Ali novi regruti nisu mogli biti ućutkani.

Dva dana kasnije, pojavila se još jedna video poruka, sa još jednim apelom upućenim Vladimiru Putinu.

„Mi, mobilisani vojnici iz Irkutska, Novosibirska i Krasnojarskog Kraja, 1439. puk, 3. bataljon, 9. i 10. četa, tražimo od vas da preduzmete sve neophodne mere u vezi sa našom prekomandom u Prvu slovensku brigadu Donjecke Narodne Republike i naređenja da jurišamo na utvrđenja bez obuke, bez pojačanja, bez artiljerije ili teške mehanizacije.

„Ukratko, poslati smo u klanicu", kaže jedan od ljudi sa video snimka.

Svi vojnici stoje u senci, dok su im lica sakrivena fantomkama.

Ovaj poslednji video poslala je supruga vojnika iz Irkutska.

Ponovo je rusko ministarstvo odbrane prešlo u režim saniranja štete.

Po hitnom postupku je na njegovom kanalu na Telegramu objavljen intervju sa grupom mobilisanih regruta.

Mogu da se čuju ljudi sa pokrivenom licima kako govore o izvrsnim uslovima u službi i vrlo korisnoj obuci, i kako pozivaju zemljake:

„Ne plašite se, momci! Dođite i pridružite nam se."

Za svaki slučaj, Telegram kanali bliski Kremlju podelili su još jedan video snimak - ovaj put sa mobilisanim vojnikom koji tvrdi da je Ukrajinac.

Na snimku čovek u ukrajinskoj vojnoj uniformi žali se na užasnu obuku za vojnike koji se šalju u Bahmut.

Sve teži gubici

Ne postoje zvanični podaci o tome koliko je mobilisanih regruta poginulo u Ukrajini otkako je Vladimir Putin proglasio „delimičnu mobilizaciju" u septembru.

BBC i portal za vesti MediaZona sakupljaju podatke iz javno dostupnih izvora o ruskim ratnim gubicima.

Zaključno sa sredinom marta 2023. godine, uspeli smo da potvrdimo imena 1.583 mobilisanih regruta koji su stradali u borbama.

Do zapanjujućih 46 odsto smrti došlo je posle 1. januara.

Ovo je najkonzervativnija procena žrtava među regrutima, budući da BBC izveštava samo o smrtima koje su javno potvrđene i kod kojih može da se utvrdi status vojnika.

Pravi gubici među regrutima mogli bi da budu mnogo veći, jer mnogi izveštaji o vojnicima poginulim u Ukrajini od oktobra ne navode njihov status.

To znači da je ponekad nemoguće utvrditi da li je vojnik služio pod ugovorom, išao na front kao dobrovoljac ili je bio mobilisan.

U poslednja četiri meseca, oko 70 odsto svih umrlica objavljenih za ruske vojnike poginule u Ukrajini koriste njihove fotografije u civilnoj odeći, a ne u uniformama.

To bi mogao da bude posredni pokazatelj sve većih gubitaka među onima koji su donedavno bili civili.

Istovremeno, ukupni broj potvrđenih nedeljnih gubitaka u ruskoj vojsci raste treći mesec zaredom.

Tokom čitave 2022, svake nedelje prijavljivan je prosečan broj od 200-300 smrti, ali je u januaru ta brojka skočila na 500-600 smrti, dok je u februaru svake nedelje bilo 800-900 objavljenih imena.

Priredili: Sergej Zakin i Dženi Norton


Pogledajte i video: Bitka za Bahmut - u epicentru rata u Ukrajini


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: