Sumnja za učestvovanje u ilegalnoj kripto šemi: Ove poznate ličnosti su optužene

Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) optužila je osam poznatih ličnosti za promovisanje kriptovaluta na društvenim mrežama, ne otkrivajući da su za to plaćene

15860 pregleda 2 komentar(a)
Glumica Lindzi Lohan je među osam poznatih ličnosti za koje američki regulatori kažu da nisu otkrile da su plaćene da promovišu kriptovalute, Foto: Getty Images
Glumica Lindzi Lohan je među osam poznatih ličnosti za koje američki regulatori kažu da nisu otkrile da su plaćene da promovišu kriptovalute, Foto: Getty Images

Američki regulatori optužili su osam javnih ličnosti, među kojima su i Lindzi Lohan i Džejk Pol, za učestvovanje u ilegalnoj kripto šemi.

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) optužila je osam poznatih ličnosti za promovisanje kriptovaluta na društvenim mrežama, ne otkrivajući da su za to plaćene.

Lohan i Pol su platili da izmire optužbe bez priznanja krivice.

Ostale poznate ličnosti koje su optužene su:

  • Reper Souldža Boj
  • Pevač Ostin Mahone
  • Porno glumica Kendra Lust (Mišel Mejson)
  • Reper Lil Jahti (Majls Parks Mekolum)
  • Muzičar Ne-Jo (Šafer Smit)
  • Senegalsko-američki pevač Ejkon

Grupa je optužena da je nezakonito promovisala TRKS i BTT kripto imovinu „bez otkrivanja koliko su iznosile njihove naknade", saopštila je SEC.

Džastin San, kripto investitor i diplomata karipske ostrvske države Grenade, takođe je optužen za prevaru manipulisanjem trgovinskom aktivnošću dva tokena kako bi izgledalo kao da se njima aktivno trguje u okviru zločina poznatog kao „trgovina pranjem" .

San, štićenik osnivača Alibaba sajta, Džeka Maa, poznat je po tome što je jednom platio 4,6 miliona dolara (3,7 miliona funti) za večeru sa investitorom Vorenom Bafetom.

Optužen je da je „organizovao promotivnu kampanju u kojoj su on i njegovi promoteri sakrili činjenicu da su poznate ličnosti plaćene za to", navodi se saopštenju za javnost.

Njegove kompanije - Tron Faundejšn Limited, Bitorent Faundejšn Ltd i Rejnberi Inc (ranije Bitorent) takođe su deo šeme.

„Ovaj slučaj ponovo pokazuje sa kojim rizikom se investitori suočavaju kada se hartije od vrednosti kripto imovine nude i prodaju bez odgovarajuće transparentnosti", rekao je predsednik SEC-a Geri Gensler.

„San i njegove kompanije ne samo da su ciljale američke investitore u neregistrovanim ponudama i prodajama, generišući milionske nezakonite prihode na račun investitora, već su takođe koordinirale trgovinu pranja na neregistrovanoj platformi za trgovanje kako bi stvorili obmanjujući izgled aktivnog trgovanja", dodao je.

Sve poznate ličnosti, osim Sulja Boja i Mahonea, platile su više od 400.000 dolara za namirenje troškova.

Lohan, koja je najpoznatija po ulozi u filmu „Opasne devojke" iz 2004. godine, imala je 8,4 miliona pratilaca na Tviteru kada je objavila poruku u kojoj je pozvala pratioce da investiraju.

Glumica, za koju u dokumentima optužbe stoji da je stanovnik Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, platila je 10.000 dolara SEC-u i još 30.000 dolara kazne.

Polu, jutjuberu, bokseru i stanovniku Portorika, naloženo je da plati više od 100.000 dolara.

Getty Images

Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk