Iz Libana ispaljene desetine rakete na Izrael, optužbe na račun Hamasa

Saopšteno je da je većina od 34 rakete presretnuta, ali da je šest pogodilo teritoriju Izraela, uzrokujući štetu na objektima

8424 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izrael se u četvrtak našao pod raketnom vatrom iz Libana.

Sirene za vazdušnu opasnost prekinule su u četvrtak život u nizu pograničnih gradova na severu zemlje.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali izraelske vlasti krive palestinsku ekstremističku grupu Hamas da je ispalila desetine raketa sa teritorije južnog Libana na severni deo Izraela.

Saopšteno je da je većina od 34 rakete presretnuta, ali da je šest pogodilo teritoriju Izraela, uzrokujući štetu na objektima.

Jedan muškarac je, prema rečima lekara, lakše ranjen gelerima.

Hamas je saopštio da nema informacije o tome ko je ispalio projektile.

Ovo je najveća paljba iz Libana u poslednjih 17 godina.

Napad dolazi usled rasta napetosti posle akcija izraelske policije, koja je protekle dve noći izvršila raciju u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu - trećem najsvetijem mestu islama, što je izazvalo nasilne sukobe sa Palestincima koji su bili u njoj.

Palestinski ekstremisti u Pojasu Gaze, koji kontroliše Hamas, takođe su ispalili 25 raketa na Izrael u istom periodu, a izraelska vojska je odgovorila vazdušnim udarima.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u zajednicama širom severnog Izraela u četvrtak popodne, nakon što su rakete lansirane iz Libana dok su Izraelci slavili jevrejski praznik Pesah.

Izraelska vojska nije saopštila gde je palo šest raketa koje su pogodile izraelsku teritoriju.

Ali fotografije koje pokazuju oštećenje nekoliko zgrada u pograničnom gradu Šlomi, među kojima su banka i automobil u selu Fasuta.

"Čuli smo buke i sirene. Raketa je pogodila krov automobila dok je prolazio pored moje kuće, ali raketa nije eksplodirala.

Kada sam krenuo za autom, video sam da je neko povređen", rekao je jedan očevidac.

EPA

Izraelska hitna služba zbrinula je muškarca sa povredama gelera, ženu koja je povređena dok je trčala u sklonište i još jednu ženu koja je imala napad panike.

Portparol izraelske vojske potpukovnik Ričard Heht rekao je da veruju da Hamas stoji iza napada i da je moguće da je umešana i radikalna grupa Islamski džihad.

Dodaje da pretpostavljaju da je libanska ekstremistička grupa Hezbolah, koja je vodila jednomesečni rat sa Izraelcima 2006. godine, znala za napad i da sumnjaju iu umešanost Irana.

Hamas je za BBC potvrdio da je do napada došlo tokom posete Bejrutu njegovog lidera Ismaila Hanije.

Ali zvaničnik Hamasa rekao je za BBC da je poseta bila unapred pripremljena i da nema nikakve veze sa nedavnim dešavanjima.

Rečeno je da nema nikakvih informacija o tome ko je ispalio projektile.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u televizijskom obraćanju u četvrtak je poručio: „Udarićemo na naše neprijatelje i platiće cenu za sve akte agresije".

Izraelski premijer je pozvao i na smirivanje napetosti, dodajući da će „odlučno delovati protiv ekstremista koji koriste nasilje".

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu, Unifil, saopštile su da je situacija „izuzetno ozbiljna" i pozvale na „uzdržanost i izbegavanje dalje eskalacije".

Hezbolah, koji kontroliše veći deo južnog Libana, obećao je nekoliko sati pre lansiranja rakete da će podržati „sve mere" koje je palestinski narod preduzeo da „zaštiti vernike i džamiju Al Aksa i da odvrati neprijatelja od nastavljanja napada".

Džamija se nalazi na kompleksu na vrhu brda u okupiranom istočnom Jerusalimu koju muslimani nazivaju al-Haram al-Šarif, a Jevreji brdo na kom se nalazi ovaj kompleks nazivaju Hramovna gora.

Hramovna gora ili Haram al-Šarif u Jerusalimu je najsvetije mesto u judaizmu i treće najsvetije mesto u islamu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: