Dokumenti iz Pentagona: Šta tajni papiri otkrivaju o ukrajinskoj proljećnoj ofanzivi, a šta o kineskom oružju

Neki ih opisuju i kao „strogu tajnu", a u njima se može pronaći detaljan opis rata u Ukrajini, kao i druge informacije o Kini i američkim saveznicima. BBC je imao uvid u neke od njih

14547 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mnoštvo poverljivih dokumenta iz američkog Pentagona dospelo je u javnost i kruži internetom.

Fotografije tajnih papira su se u februaru pojavile na Diskordu, aplikaciji za dopisivanje i strimovanje.

One su upotpunjene vremenskim odrednicama i vojnim akronimima, neki ih opisuju i kao „strogu tajnu", a u njima se može pronaći detaljan opis rata u Ukrajini, kao i druge informacije o Kini i američkim saveznicima.

Zvaničnici Pentagona su izjavili da su dokumenti verodostojni.

Neke medijske organizacije, među kojima je i BBC, imale su uvid u neke od dokumenata i mogle su da utvrde šta su najvažnija otkrića.

Prolećna ofanziva Ukrajine mogla bi da donese 'skroman napredak'

Ukrajina trenutno priprema više novih vojnih brigada za ofanzivu koja bi mogla da počne kroz nekoliko nedelja.

U dokumentima se navodi kada bi te jedinice mogle biti spremne, a vrlo detaljno se nabraja količina tenkova, oklopnih vozila i oružja dostavljenih Ukrajini od zapadnih saveznika.

Jedna mapa prikazuje uslove na terenu širom istočne Ukrajine i promene kako proleće odmiče.

Dokument sačinjen početkom februara otkriva sumnju u šanse Kijeva da uspe u planiranoj kontraofanzivi, navodeći da bi problemi u prikupljanju i održanju dovoljne vojne moći mogli da dovedu do „skromnog napretka" u osvajanju teritorije tokom ove operacije, preneo je list Vašington post.

Drugi, na kojem stoji datum 23. mart, ukazuje na prisustvo malog broja specijalaca sa Zapada koji trenutno deluju u Ukrajini, bez navođenja njihovih konkretnih zadataka.

Prema ovim podacima, Velika Britanija ima 50 operativaca u toj zemlji, Letonija 17, Francuska 15, Amerika jednog manje, dok Holandija ima samo jednog.

Vlade zapadnih država uglavnom se uzdržavaju od komentara o ovako osetljivim pitanjima, ali će Moskva, iz koje su prethodnih meseci tvrdili da se pored Ukrajine suprotstavljaju i NATO alijansi, verovatno doći do ovih podataka.

Poteškoće Kijeva da sačuva ključne delove sistema protivvazdušne odbrane je takođe analiziran uz upozorenje izdato krajem februara da bi ukrajinska vojska mogla da ostane bez vrlo važnih projektila.

U papirima su navedene i brojke nastradalih.

Jedan od njih otkriva da je 223.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno, kao i 131.000 Ukrajinaca.

Neki od ukrajinskih zvaničnika odbacili su podatke kao pogrešne, tvrdeći da su oni plod ruske kampanje širenja netačnih informacija.

Ali, vidljivi su i znaci frustracije i besa.

„Potrebno nam je manje razmišljanja o 'curenjima' i više oružja velikog dometa da bismo rat okončali kako dolikuje", napisao je na Tviteru savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak,

Getty Images

Egipat tajno planirao proizvodnju raketa za potrebe Rusije

U dokumentu datiranom na sredinu februara navodi se da Egipat tajno planira da proizvede 40.000 raketa svakog meseca za potrebe ruske vojske, otkrili su novinari Vašington posta.

Egipatski predsednik Abdul Fatah al-Sisi naložio je zvaničnicima da čuvaju u tajnosti ove isporuke kako bi se „izbegli problemi sa Zapadom", dodaje se u izveštaju.

Prenesena je i izjava jednog zvaničnika, koji tvrdi da će „narediti njegovim ljudima da rade i u smenama, ako je potrebno, i da je to najmanje što Egipat može da uradi kako bi se odužio Rusiji za prethodnu pomoć o kojoj nije dato objašnjenje".

Agencija Rojters izvestila je u januaru da je uvoz pšenice iz Rusije u Egipat porastao tokom 2022. godine, nudeći jedino moguće objašnjenje.

Nema nagoveštaja da je Egipat napredovao na polju ponuđene saradnje za prodaju Rusiji.

Nije poznato ni da li je ovaj scenario rezultat direktnog upozorenja iz Vašingtona.

Ipak, jedna od zemalja koja dobija najveću pomoć Amerike na polju bezbednosti u vrednosti od oko jedne milijarde godišnje je upravo Egipat, što poboljšava pregovarački položaj američke administracije.

Neimenovani zvaničnik, koga su citirale egipatske televizijske stanice, opisao je ove tvrdnje iz dokumenata kao „izuzetno neutemeljene" i dodao da Kairo nije zauzeo stranu u ratu.

Iz Kremlja su navode opisali kao „još jednu lažnu vest".

Rastrzanost Južne Koreje oko vojne pomoći Ukrajini

Poverljivi dokument, u koji je BBC imao uvid, otkriva da je Južna Koreja bila podeljena oko prodaje oružja koje će se koristiti tokom rata u Ukrajini.

Izveštaj zasnovan na obaveštajnim signalima otkriva detalje osetljive polemike među savetnicima za nacionalnu bezbednost te zemlje.

On su bili rastrzani između američkog pritiska da pošalju naoružanje Ukrajini i njihove politike da ne naoružavaju države koje vode rat.

Jedan od savetnika predlagao je da se oružje pošalje u Poljsku kako se ne bi odao utisak da su ga dali Americi.

U delu prošlogodišnjeg dogovora o novoj turi naoružavanja Ukrajine iz Seula su insistirali da Amerika ne prosleđuje oružje Kijevu.

U Južnoj Koreji oklevali su da pomognu Ukrajini iz straha da će naljutiti Ruse.

Curenje dokumenata izazvalo je zabrinutost o bezbednosti u Seulu - opozicioni političari preispituju kako su Amerikanci uspeli da proniknu u komunikaciju koja se odvijala na tako visokom nivou.

Kina testirala eksperimentalno hipersonično oružje u februaru

Novinari Vašington posta otkrili su i da je Peking testirao jednu od njegovih eksperimentalnih raketa ispaljenu sa DF-27 hipersoničnog kliznog vozila 25. februara.

Projektil je leteo 12 minuta prešavši 2.100 kilometara, pokazuju podaci.

Eksperimentalna raketa ima „velike šanse" da probije američki sistem odbrane od raketnih napada, otkriva Vašington post.

Analiza tog lista takođe donosi detalje o novom kineskom ratnom brodu i lansiranju raketa u martu, koji bi mogli da poboljšaju vojnu moć Pekinga.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: