Kako su se raširili internetom dokumenti iz Pentagona

Pojavili su se na Diskordu - platformi društvene mreže popularne kod gejmera - i podijeljeni su u nekoliko kanala za diskusije

4971 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Inpho
Foto: Inpho

Desetine strogo poverljivih američkih dokumenata koji su procureli i raširili se internetom počeli su sada da nestaju ili ih je makar mnogo teže pronaći.

Ali odakle su uopšte potekli?

Sakupili smo sve što znamo o tome kako su se prvo pojavili, odakle su se raširili i ko je raspravljao o njima.

Objavljeni dokumenti

Prvi skrinšotovi dokumenata čiju smo autentičnost uspeli da potvrdimo objavljeni su 1. marta.

Još njih pojavilo se nekoliko dana kasnije.

Pojavili su se na Diskordu - platformi društvene mreže popularne kod gejmera - i podeljeni su u nekoliko kanala za diskusije.

Ti kanali se ne bave politikom ili vojnom obaveštajnom službom, oni su za igrače kompjuterske igre Majnkraft, a još jedan je za obožavaoce filipinske Jutjub zvezde.

Na jednom od kanala, posle kratke rasprave o Majnkraftu i ratu u Ukrajini, jedan korisnik je rekao: „Evo vam malo procurelih dokumenata" i objavio nekoliko skrinšotova.

Jedan od ljudi iz čet-grupe tvrdio je da je slike preuzeo sa drugog kanala na Diskordu koji je u međuvremenu obrisan, zbog čega je to sada nemoguće potvrditi.

Istraživačka internet stranica Belingket videla je dokaze da su neki dokumenti mogli biti postavljeni u januaru ili čak ranije.

Ovi dokumenti ostali su na Diskordu uglavnom neprimećeni, pre nego što su se početkom aprila raširili na druge platforme i na kraju su ih primetili američki zvaničnici i glavnotokovski mediji.

Discord.   [ Launch: 2015 ],[ CEO: Jason Citron ],[ Monthly active users: 150 million ], Source: Source: BBC Monitoring, Image:  In this photo illustration the PlayStation (PS) logo app seen displayed on a smartphone screen with the logo of Discord in the background

Širenje društvenim mrežama

Petog aprila, skrinšotovi dokumenata pojavili su sa na tablama 4čana, jednog od najvećih i najkontroverznijih foruma internet supkulture.

Podelili su je na jednoj od najozloglašenijih tabli 4čana poznatoj kao /pol/ - što znači politički nekorektno - anonimni korisnici tokom rasprave o tačnom broju ukrajinskih i ruskih žrtava u sukobu.

Samo nekoliko sati kasnije, ovi dokumenti počeli su da se pojavljuju na kanalima Telegrama bliskim Kremlju, a preuzeli su ih i prominentni vojni blogeri.

Telegram/TGSta

Jedna slika - naširoko deljena na ruskim kanalima - izmenjena je tako da se smanji broj poginulih ruskih trupa i poveća broj ukrajinskih gubitaka.

Sedmog aprila, dokumenti su već kružili na nekim od najvećih društvenih mreža, kao što su Tviter i Redit.

Ruska reakcija

Isprva, kanali Telegrama bliski Kremlju koji su podelili skrinšotove nisu se bavili previše autentičnošću dokumenata, usredsredivši se uglavnom na njihov sadržaj.

Ali, uskoro je nekoliko prominentnih kanala i medijskih kuća počelo da naginje ka predstavljanju dokumenata makar delimično lažnim.

Ekspert kog je citirao ultranacionalistički novinski portal Regnum sugerisao je da su dokumenti namerno procureli kako bi poslužili kao paravan za nadolazeću ukrajinsku prolećnu kontraofanzivu.

Na državnoj televiziji, Jurij Podoljaka, istaknuti ratni komentator, rekao je da je to „podmetnuta informacija" koja treba da navede Rusiju na krivi trag povodom kontraofanzive.

Olga Skabejeva, voditeljka emisije 60 minuta na televiziji Rosija 1 rekla je da Zapad „čini sve što može da stvori sliku slabe Ukrajine kojoj ponestaje granata i kojoj nije preostalo ništa".

BBC

Pitanja autentičnosti dokumenata postavljena su i u Ukrajini, a neki komentatori su optužili Rusiju da je podmetnula lažne dokumente pred ukrajinsku kontraofanzivu.

Nestajanje dokumenata

Više skrinšotova dokumenata - često lošeg kvaliteta - i dalje kruži po Tviteru, Telegramu i Reditu.

Ali originale je mnogo teže naći.

Mnogo prvobitnih kopija sada je nestalo iz četova u kojima su se prvo pojavile.

Drugi koji su podelili skrinšotove na Diskordu, Telegramu i Tviteru ili su obrisali fidove ili potpuno ugasili profile na društvenim mrežama.

A ima i mnogo paranoje.

Jedan korisnik koji je prethodno podelio skrinšotove dokumenata na Diskordu rekao je kolegama korisnicima da pokušava da se reši svih kopija koje ima na telefonu.

Drugi je brzo odgovorio na molbu za deljenje još dokumenata na forumu sa: „Dobar pokušaj, FBI."

Nestanak prvobitnih kopija pokrenuo je spekulacije da Pentagon pokušava da navede platforme poput Tvitera da uklone objave sa dokumentima.

Vlasnik Tvitera Ilon Mask odgovorio je rekavši da on neće naložiti osoblju da aktivno pronalazi i uklanja dokumente.

„O da, totalno možete da obrišete stvari sa interneta - to savršeno funkcioniše i uopšte ne privlači pažnju na ono što ste pokušali da sakrijete", tvitovao je on.

Dodatno izveštavanje: Adam Robinson



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: