Malaga - od Lige šampiona do košmara bez izlaza

Klub je najprije dobio zabranu nastupanja u Ligi Evrope usljed nepoštovanja finansijskog fer-pleja, što je dodatno frustriralo Al-Tanija, prethodno nezadovoljnog zbog finanijske dominacije Barselone i Real Madrida u španskom fudbalu, kome je nedvosmisleno stavljeno do znanja da nova pravila, ideju o stvaranju finanijske supersile, svrstavaju u kategoriju neostvarivih

10786 pregleda 0 komentar(a)
Šeik Abdula-al Tani (lijevo) postao je vlasnik Malage 2010. godine, Foto: Getty Images
Šeik Abdula-al Tani (lijevo) postao je vlasnik Malage 2010. godine, Foto: Getty Images

Pre deset godina, Malaga je izgledala kao najnovija evropska priča o uspehu „od blata do zlata", našavši se u društvu sve većeg broja klubova čije je bogatstvo vrtoglavo uvećano dolaskom nove vlasničke strukture.

Ipak, klub iz Andaluzije danas je na korak od ispadanja iz 3. lige Španije, a njihov san odavno je postao naizgled košmar iz kog nema izlaza.

Ovo je njihova priča, koja bi trebalo da bude upozorenje svim navijačima da, kada priželjkuju iznenadne „finansijske injekcije" paze šta žele.

Malagina evropska avantura

Malaga je 9. aprila 2013. godine bila na svega nekoliko sekundi i „nepodignutu" zastavicu linijskog sudije daleko od polufinala Lige šampiona.

Zabavna ekipa, koju je sa klube predvodio Manuel Pelegrini, a čije su zvezde bile, pre svih, Žulio Baptista i Isko, vodila je 2:1 protiv Borusije iz Dortmunda u poslednjim minutima dvomeča četvrtfinala.

Ipak, ekipa koju je tada sa klupe prevodio Jirgen Klop postigla je dva gola u dva minuta, uprkos tome što je pobedonosni gol koji je postigao Felipe Santana došao iz očigledne ofsajd pozicije, i zaokružila jedan od najneverovatnijih povrataka u istoriji Lige šampiona.

Uprkos teškom porazu, budućnost je i dalje delovala svetlo za Malagu, klub koji je do tada bio skoro nepoznat i nikada nije osvojio bitan trofej.

Dolazak katarskog biznismena, Šeika Abdule Al-Tanija, na mesto vlasnika kluba, najavio je dramatičnu transformaciju.

Trener Pelegrini imao je na raspolaganju „širok" budžet koji je trošio pametno - u klub su došli Santi Kasorla i Rud van Nistelroj - i obezbedio 4. i 6. mesto u španskoj ligi.

Iako je Pelegrini napustio Malagu i otišao u Mančester Siti leta 2013. godine, a zvezda u usponu Isko krenula put Real Madrida, u klubu su verovali da Al-Tanijeva finansijska podrška može da zadrži klub u borbi za takmičenje u Evropi.

Međutim, baš tada stvari su krenule nizbrdo i do danas se nisu zaustavile.

Getty Images

Snovi pretvoreni u noćne more

Klub je najpre dobio zabranu nastupanja u Ligi Evrope usled nepoštovanja finansijskog fer-pleja, što je dodatno frustriralo Al-Tanija, prethodno nezadovoljnog zbog finanijske dominacije Barselone i Real Madrida u španskom fudbalu, kome je nedvosmisleno stavljeno do znanja da nova pravila, ideju o stvaranju finanijske supersile, svrstavaju u kategoriju neostvarivih.

Ipak, još značajnije stvari dešavale su se daleko od sveta fudbala.

Al-Tani je 2011. godine objavio planove o renoviranju marine u turističkom centru Marbelji, šezdesetak kilometara zapadno od Malage.

Gradonačelnik Marbelje obelodanio je plan, koji je, pored Al-Tanijeve kompanije delom finansirala i gradska vlast, nazvavši ga „istorijskim projektom koji će postaviti temelj za novi gradski model i centrom budućeg ekonomskog razvoja duž cele obale".

Ideja o investiranju 400 miliona evra zarad kreiranja „najvažnijeg pristaništa na celom Sredozemlju" - koje je, naravno, trebalo da ponese ime Al-Tani Marina - bilo je obećanje namenjeno regenerisanju regiona i trebalo je da otvori hiljade radnih mesta i donese ogroman profit vlasniku.

Ipak, planovi su se uskoro izjalovili, a Al-Tani nije uspevao da poštuje preuzete finansijske obaveze.

Istovremeno, njegov odnos sa jednim od partnera, BlueBej hotelima, sa kojima je imao dogovor o zajedničkom vlasništvu i vođenju fudbalskog kluba, bio je pokvaren.

Ceo slučaj na kraju je završio na sudu, a obe presude bile su protiv sve odsutnijeg Al-Tanija.

Marina je ostala nesagrađena.

Finanijska situacija kluba išla je u korak sa finansijskom situacijom vlasnika i Malaga je 2018. godine bila izbačena iz takmičenja zbog nenaplaćenih dugova.

Dve godine kasnije, u februaru 2020. godine, regionalni sud naložio je da Al-Tani mora da odstupi sa mesta predsednika zbog navodnih kontroverzi u poslovanju, kada se ispostavilo da on i njegova porodica duguju klubu više od seda miliona evra.

Vođenje kluba, po sudskom nalogu, preuzeo je Hose Maria Munjoz, koji je uglavnom uspevao da održi administrativne stvari pod kontrolom i učvrsti finansijsku situaciju u klubu.

Fudbalske okolnosti, ipak, nisu se popravile.

Getty Images

Preti još jedno ispadanje

„Bivši fudbaler Malage, Manolo Gašpar, došao je na mesto sportskog direktora i nije bio dorastao poslu.

„Bio je zadužen za sva pojačanja od kojih su mnoga bila katastrofalna. Planiranje ekipe urađeno je loše, a menadžerska rešenja bila su stihijska", kaže za BBC Sport novinar Aleks Ficpatrik, koji vodi Tviter nalog i podkast posvećen drugoj ligi Španije.

Stihija je možda i preblaga reč, s obzirom na to da je Malaga promenila čak 10 trenera u proteklih pet godina, a samo ove sezone trojicu.

Najnoviji kolačić, Serhio Peliser, vratio se u januaru po drugi put na klupu Malage, malo pre nego što će Gašpar otići iz kluba i dodatno zakomplikovati situaciju iza kulisa.

Prepreke u vidu loših pojačanja, manjka stabilnosti na klupi i odsutnog vlasnika koji nastavlja da insistira na svojoj nevinosti, nije ni čudo da klub pati.

Rezultati i igra ove sezone bili su kontrinuirano loši i Malaga je na dnu tabele, duboko u zoni ispadanja - od opstanka ih deli osam bodova, uz sedam utakmica do kraja.

„Deluje kao sigurna stvar da ispadaju," kaže Ficpatrik.

„Ipak, postoji nada u budućnosti. Klub ima dobar sistem rada sa mladim igralima, a sada je dobro vođen i u pogledu poslovanja.

„Najvažnija odluka biće dovođenje novog sportskog direktora koji bi zamenio Gašpara.

„Priča se da su zainteresovani za Šemu Aragona iz Mirandeša, koji deluje kao da bi mogao biti put pogodak. Budućnost kluba prvenstveno zavisi od toga ko će doći na to mesto."

Nekada u budućnosti i situacija oko vlasništva nad klubom biće rešena, a novo saslušanje povodom slučaja Al-Tani zakazano je za 21. april.

Al-Tani će sigurno morati da se odrekne ili proda većinski deo klupskih deonica, a šef investicionog fonda Katar Sports, Naser Al-Kelaifi - vlasnik PSŽ-a - priznao je da je njegova grupa zainteresovana da kupi Malagu.

Na terenu, sa 27 bodova još u igri, prerano je za odustajanje i mirenje sa ispadanjem.

Ipak, propast koja traje kao da nema nameru da stane, a Malagine slavne dane u nokaut fazi Lige šampiona uskoro bi mogli da zamene poluprofesionalni protivnici u regionalizovanoj trećoj ligi Španije.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: