SAD: Muškarac umro u zatvoru u Atlanti, porodica tvrdi da su ga "stjenice živog pojele"

U izvještaju medicinskog istražitelja navodi se da je u njegovoj ćeliji na psihijatrijskom odjeljenju bilo "mnoštvo stenica", ali da na Tomsonovom tijelu nema jasnih znakova ujeda. Uzrok smrti je nepoznat, navodi se u izvještaju

17941 pregleda 6 komentar(a)
Porodični advokat objavio je fotografije zatvorske ćelije uoči smrti Lašona Tomsona, Foto: The Harper Law Firm
Porodični advokat objavio je fotografije zatvorske ćelije uoči smrti Lašona Tomsona, Foto: The Harper Law Firm

Muškarac je umro u zatvorskoj ćeliji u Atlanti pošto su ga „stenice živog pojele", tvrdi njegova porodica.

Lašon Tomson je zbog prekršaja bio u psihijatrijskom krilu zatvora okruga Fulton, pošto su lekari procenili da je mentalno bolestan.

Majl Di Harper, advokat porodice Tomson, objavio je fotografije na kojim se vidi Tomsonovo telo prekriveno ujedima buba.

Advokat je tražio krivičnu istragu, a novinarima rekao da je podneo tužbu.

„Tompson je pronađen mrtav u prljavoj zatvorskoj ćeliji pošto su ga insekti i stenice živog pojeli.

„Zatvorska ćelija u kojoj je bio smešten nije bila pogodna za bolesnu osobu. On ovo nije zaslužio", napisao je Harper u saopštenju.

Prema izveštaju medicinskog istražitelja okruga Fulton, Tompson je pronađen nepomičan u zatvorskoj ćeliji 19. septembra, tri meseca posle hapšenja.

Proglašen je mrtvim pošto su lokalna policija i medicinsko osoblje pokušali da ga reanimiraju, navodi dnenvik USA Tudej.

Advokat ukazuje da zatvorski dosijei pokazuju da su službenici i medicinsko osoblje primetili da se zdravstveno stanje Tompsona pogoršava, ali da nisu učinili ništa da mu na bilo koji način pomognu, prenosi CBS Njuz, BBC-jev američki medijski partner.

U izveštaju medicinskog istražitelja navodi se da je u njegovoj ćeliji na psihijatrijskom odeljenju bilo „mnoštvo stenica", ali da na Tomsonovom telu nema jasnih znakova ujeda.

Uzrok smrti je nepoznat, navodi se u izveštaju.

Kako stenice mogu biti smrtonosne?

Na fotografijama koje je objavio advokat vidi se navodno Tomsonovo lice i telo prekriveni bubama.

Uslovi u zatvorskoj ćeliji su „užasni", rekao je Majkl Poter, entomolog sa Univerziteta Kentaki, i stručnjak za stenice.

„Bavim se stenicama više od 20 godina.

„Nikada nisam video ništa na ovakvom nivou, ako je to ono što vidim", rekao je za BBC.

Ujedi stenica obično nisu smrtonosni, ali u retkim slučajevima produženo izlaganje masivnom roju stenica može doći do teške anemije, smrtonosna ako se ne leči. , objašnjava on.

„Stenice se hrane krvlju, a veliki broj se hrani ogromnom količinom krvi", kaže.

U drugim ekstremnim slučajevima, žrtve mogu da dožive alergijsku reakciju koja takođe može biti smrtonosna, dodaje.

Okrug pokrenuo istragu

„Nije tajna da oronulo i propalo stanje ovog objekta čini neverovatno teškim obezbeđivanje čistog, dobro održavanog i zdravog okruženja za sve zatvorenike i osoblje", navodi se u saopštenju kancelarije šerifa okruga Fulton.

Najavljena je istraga o okolnostima Tomsonove smrti.

Naloženo je da se „za rešavanje najezde stenica, vaški i drugih štetočina u zatvoru ovog okruga" potroši 500.000 dolara.

Zatvor je takođe ažurirao „protokole za bezbednosne provere kako bi se sistemski rešili sanitarni uslovi", piše u saopštenju.

„Istraga koja je u toku ispituje detalje u vezi sa pruženom medicinskom pomoći i na kraju će utvrditi da li je u ovom slučaju opravdana bilo kakva krivična prijava", navodi se.

Šerifova kancelarija je takođe ponovila poziv za izgradnju novog, većeg zatvora kako bi se „pružio kvalitetan nivo nege, usluge mentalnog zdravlja, bezbednost i čistoća".

Zvaničnici okruga rade na planovima za izgradnju novog zatvora u okrugu Fulton koji bi zamenio postojeće objekte koji imaju dugu reputaciju da su prenaseljeni, nedovoljno finansirani i nehigijenski.

Prošle godine, lokalni Centar za ljudska prava objavio je studiju Neograničene epidemije vaški i šuga ostavljaju ljude u zatvoru u Fultonu opasno neuhranjene, u kojem je izneo brojne probleme u ovoj ustanovi i ponudio preporuke za „obuzdavanje budućih epidemija" i poboljšanje „higijenske prakse".


Pogledajte i ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: