Latinska Amerika: Policija zaplijenila drogu u vrijednosti od pet milijardi dolara, uhapšeno 15.000 ljudi

Zaplijenjeno je i više od 8.000 komada nelegalnog vatrenog oružja, a uhapšeno je skoro 15.000 ljudi

21262 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Interpol
Foto: Interpol

Policija u Latinskoj Americi zaplenila je kokain i druge droge u vrednosti od pet milijardi dolara u operaciji koja je trajala tri nedelje i obuhvatala je 15 zemalja.

Zaplenjeno je i više od 8.000 komada nelegalnog vatrenog oružja, a uhapšeno je skoro 15.000 ljudi.

Policijske snage od Meksika na severu do Argentine na jugu razmenile su informacije u operaciji koju je koordinirao Interpol.

Interpol je saopštio da su hapšenja poremetila rad nekoliko moćnih bandi.

Akcija nazvana Triger IKS bila je uglavnom usmerena na borbu protiv trgovine nelegalnim vatrenim oružjem.

Stručnjaci iz zemalja učesnica okupili su se u centru operacija u Foz do Iguasu, gradu na granici Brazila sa Argentinom i Paragvajem, od 12. marta do 2. aprila.

Tamo su razmenili obaveštajne podatke o funkcionisanju međunarodnih kriminalnih grupa, kao što su First Kapital Komand (PCC) i Mara Salvatruča sa ciljem da ometaju protok nelegalnog vatrenog oružja.

Interpol već dugo upozorava da krijumčarenje oružja jača moć bandi i dodatno podstiče njihove kriminalne aktivnosti.

„Činjenica da je operacija usmerena na ilegalno vatreno oružje dovela do tako velikih zaplena droge je dodatni dokaz, ako je takav uopšte potreban, da su ova kriminalna dela isprepletena", rekao je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok o pronađenim 203 tone kokaina i drugih droga.

Kriminalne bande u Meksiku, Centralnoj i Južnoj Americi sve su bolje naoružane i lokalne policij često budu nadjačane i savladane kada se suoče sa njima.

U Brazilu i susednom Paragvaju, na primer, članovi PCC-a su organizovali velike pljačke banaka i bekstva iz zatvora.

Banda se prvo pojavila u Brazilu, ali se proširila na druge zemlje i povezana je sa ubistvom paragvajskog tužioca dok je bio na medenom mesecu u Kolumbiji.

Mara Salvatruča, takođe poznata kao MS-13, nastavlja da kontroliše veliki deo trgovine ljudima, kao i šverc droge i oružja u Centralnoj Americi.

Interpol je saopštio da je njegova operacija dovela do zaplene velikih količina municije čak i u zemljama koje do sada uglavnom nisu bile povezane sa nasiljem velikih razmera.

Policija u Urugvaju pronašla je 100.000 komada municije, što je najveća količina do sada zaplenjena u toj zemlji.

U zemlju su ga prokrijumčarila dvojica evropskih državljana, što ukazuje na potrebu za međunarodnom razmenom obaveštajnih podataka, saopštio je Interpol.

Velika hapšenja i na Balkanu

U regionalnoj akciji policije na Balkanu uhapšeno više od 70 ljudi, među kojima i osumnjičeni za pripadništvo dvema organizovanim kriminalnim grupama.

Izvršen je pretres na 80 lokacija i zaplenjena veća suma novca, više desetina luksuznih automobila, veća količina oružja i municije, više kilograma narkotika i zlata, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, prenosi RTS.

Osumnjičeni se terete da su izvršili krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet eksplozivnih materija, teška krađa, udruživanje radi vršenja krivičnih dela i teško ubistvo u pokušaju.

U jednoj akciji, uhapšeno je pet ljudi koji se sumnjiče da su kao članovi dve organizovane kriminalne grupe, kao ogranak Kavačkog klana, delovali na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Kavački klan deo je nekadašnjeg kotorskog klana, koji se zbog internog sukoba podelio na dva dela - kavački i škaljarski, koji danas važe za najmoćnije u podzemlju čitavog regiona i u čijem međusobnom ratu je poslednjih godina ubijen veliki broj ljudi.

Policija ih je uhapsila u nastavku akcije iz novembra prethodne godine, kada su uhapšeni pripadnici organizovane kriminalne grupe Vračarci.

Policija je tom prilikom zaplenila više kilograma marihuane, heroina i kokaina kao i 2.000 tableta MDMA, više luksuznih automobila i veću sumu novca, kaže se u saopštenju.

U drugoj velikoj regionalnoj akciji je učestvovalo više od 600 pripadnika MUP-a, a uhapšeno je više od 65 ljudi.

Pretresom stanova i drugih prostorija na više od 80 lokacija na području Kraljeva i Kruševca, policija je oduzela automatske puške, veću količinu oružja sa dugim cevima, ručne bombe, pištolje, kao i veću količinu municije različitog kalibra.

Zaplenjeno je više od 30 luksuznih automobila, 30 skupocenih ručnih satova, oko osam kilograma zlata u zlatnim polugama, dukatima i pločicama, oko 155.000 evra, 16.500 švajcarskih franaka, 1.600 američkih dolara, više od 2,5 miliona dinara, kao i sefovi koji su koristili osumnjičeni.

U ovoj akciji zaplenjeno je više kilograma kokaina i marihuane, kao i više desetina kilograma rezanog duvana, saopštio je MUP.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: