LGBT prava: Italija ostavlja djecu istopolnih roditelja u pravnom vakuumu

Italijanska desničarska vlada naložila je gradskoj skupštini Milana da prestane sa prijavljivanjem djece istopolnih roditelja, ponovo pokrenuvši raspravu oko konzervativnih ciljeva premijerke Đorđe Meloni

3787 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Maria Silvia Fiengo
Foto: Maria Silvia Fiengo

Marija Silvija Fiengo i Frančeska Pardi bile su 2018. godine među prvim istopolnim parovima u Italiji prijavljenim kao roditelji.

Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala zauzeo je progresivan stav i dozvolio deci rođenoj od roditelja istog pola da budu priznata u odsustvu jasnog nacionalnog zakonodavstva.

Za Mariju Silviju i Frančesku - i njihovo četvoro dece, Margeritu, blizance Đorđa i Rafaelea, i Antonija - to što su konačno prepoznati kao domaćinstvo posle četiri godine pravnih začkoljica i diskriminacije bilo je „istinski fantastično".

Ove nedelje je, međutim, ono što je tada doživljeno kao velika pobeda ravnopravnosti i prihvatanja LGBT zajednice, poništeno.

Italijanska desničarska vlada naložila je gradskoj skupštini Milana da prestane sa prijavljivanjem dece istopolnih roditelja, ponovo pokrenuvši raspravu oko konzervativnih ciljeva premijerke Đorđe Meloni.

Stotine ljudi protestovalo je u subotu u Milanu zbog zabrane vlade.

Među njima je bila i novoizabrana liderka Demokratske stranke levog centra Eli Šlajn.

Ona je poručila premijerki „da ne vrši diskriminaciju ćerki i sinova ovih divnih porodica".

„Govorimo o dečacima i devojčicama koje već odrastaju u našim zajednicama i idu u naše škole", rekla je Šlajn.

„To više nije prihvatljivo i ove porodice su umorne od diskriminacije."

Reuters

Meloni, koja predvodi ultradesničarsku stranku Braća Italije, pretvorila je anti-LGBT retoriku u osnovu svoje izborne kampanje, obećavši da će štititi tradicionalne vrednosti.

„Mi smo oduvek bili porodica, ali kad nas je naš gradonačelnik zvanično tako priznao, osećali smo se prihvaćeno", rekla je Marija Silvija Fiengo.

„Danas, kad vidimo šta radi vlada i kad znamo da druge porodice neće imati istu mogućnost, osećamo se obeshrabreno."

Italija je priznala istopolnu građansku zajednicu 2016. godine pod vladom levog centra.

Međutim, čvrst otpor katoličkih i konzervativnih grupa doveo je do toga da se zakon zaustavi pre obezbeđivanja prava na usvajanje istopolnim parovima.

Protivnici su tvrdili da bi to ohrabrilo surogat trudnoće, koje su i dalje protivzakonite u Italiji.

To je napravilo zakonski vakuum oko nekoliko aspekata porodičnog života pripadnika LGBT zajednice, među kojima je i usvajanje dece.

Do rešenja se stizalo zaobilaženjem birokratskih prepreka i to od slučaja do slučaja, pošto su završavali na sudovima.

Neki lokalni zvaničnici, poput gradonačelnika Milana koji je političar levog centra, odlučili su da će deca istopolnih parova biti prijavljivana samostalno.

ANDREAS SOLARO/AFP

Sala je sada saopštio da je prisiljen da prekine sa tom praksom nakon što je dobio pismo od ministarstva unutrašnjih poslova.

Ono se pozvalo na odluku najvišeg italijanskog suda kojom se zahteva sudsko odobrenje za pravno priznavanje roditeljskog statusa.

„To je očigledan korak unazad, politički i društveno, i saosećam sa ljudima koji su mislili da mogu da računaju na tu mogućnost u Milanu", izjavio je gradonačelnik u svom dnevnom podkastu Dobro jutro, Milano, dodavši da nema drugog izbora.

Deci kojoj je uskraćeno pravo da im na njihovoj krštenici budu priznata oba roditelja ostavljena su u pravnom limbu.

Njihove porodice suočavaju se sa čitavim dijapazonom izazova.

U najekstremnijem scenariju, ako zakonski priznati roditelj premine, deca mogu da potpadnu pod starateljstvo države i suoče se sa mogućnošću da postanu siročad.

U italijanskoj LGBT zajednici, ovo je dovelo do sve većeg osećaja nezadovoljstva i nervoze, dok neprijateljski stav prema LGBT pravima vlade sa Đorđom Meloni na čelu dodatno otežava ovo pitanje.

„Deca na kraju imaju ograničen pristup ključnim službama i povlasticama, kao što su zdravstvo, nasledstvo i izdržavanje", rekao je Anđelo Skilaći, profesor prava na Univerzitetu Sapienca u Rimu.

„U ovom trenutku, zakon priznaje samo jednog roditelja, drugi je duh.

„U stvarnom životu, roditelji i deca se igraju zajedno, kuvaju zajedno, bave se sportom i idu na odmor zajedno. Ali, na papiru, oni su razdvojeni, država ih ne vidi, to je paradoksalna situacija."

Maria Silvia Fiengo

Premijerka, izabrana u septembru prošle godine, bila je glasna sledbenica tradicionalnih porodičnih i hrišćanskih vrednosti, vodeći kampanju protiv, kako kaže, „rodne ideologije" i „LGBT lobija".

Mesecima pre nego što je došla na vlast, predložila je zakon koji će učiniti surogat majčinstvo italijanskog državljanina univerzalnim zločinom i on se još uvek nalazi na dnevnom redu njene stranke.

„Dečaci i devojčice sa dve majke i dva oca već postoje u Italiji, premijerka Meloni treba da se pomiri s tim", izjavila je Alesija Kročini, predsednica udruženja Porodice duge.

„Moramo da garantujemo našoj deci ista prava koja imaju njihovi vršnjaci."

„Osećamo se napadnuto", rekla je Anđela Diomede, koja je planirala da učestvuje u demonstracijama u Milanu sa svojom suprugom i njihovom šestogodišnjom devojčicom.

„Ne razumemo ovu opsesiju vlade napadom na decu, to ne vodi nikuda."

Italijanski Senat je ove nedelje takođe odbacio predlog za standardizovani evropski sertifikat roditeljstva koji će biti priznat u 27 zemalja članica EU.

Za decu će to predstavljati dokaz roditeljstva, a za roditelje zagarantovano pravo da će biti priznati širom EU, što će zaštititi njihova prava kao što su nasledstvo i državljanstvo.

Ali za italijanskog ministra za infrastrukturu sa krajnje desnice Matea Salvinija, to je korak previše.

„Osoba može biti heteroseksualna, homoseksualna ili biseksualna; ljubav je besplatna i sveta za svakoga", tvitovao je on.

„Brisel ne može da nam nametne koncept porodice: detetu su potrebni majka i otac. Deca ne mogu da se kupuju, iznajmljuju ili biraju na internetu", poručio je Salvini.


Rikardo Mađi, opozicioni poslanik koji se zalaže za evropski sertifikat, požalio se: „Svet pođe u jednom pravcu, a italijanska vlada ode u drugom."

Ovu raspravu pažljivo prate iz severoistočnog grada Udine Stefano Zukini i njegov muž Alberto.

Oni imaju šestogodišnje blizance, rođene u Kaliforniji preko surogat majčinstva, i nadaju se da će jednog dana biti zakonski priznati kao porodica.

U SAD, obojica su priznati kao roditelji.

Ali, u Italiji, Stefano je naveden kao samohrani otac, a ovaj pravni status im komplikuje život.

„Čak i stvari koje su normalne za većinu ljudi, kao što je voženje dece u vrtić ili kod lekara, ume da predstavlja problem", rekao je on za BBC.

„Ne vide nas, ali je naša ljubav jača nego ikad. Ona, sasvim sigurno, postoji."


Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: