SAD: Fantomski pištolji, novi problem u zemlji

Manuel Jambo nikad nije čuo za „fantomske" pištolje sve dok njegova šesnaestogodišnja ćerka nije ubijena jednim

5038 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BBC / Pratiksha Ghildial
Foto: BBC / Pratiksha Ghildial

Fantomski pištolji su na sve većem udaru zagovornika kontrole oružja.

Ali zašto je ovo oružje toliko teško pratiti? I da li može bilo šta da se uradi da ne završi u pogrešnim rukama?

Manuel Jambo nikad nije čuo za „fantomske" pištolje sve dok njegova šesnaestogodišnja ćerka nije ubijena jednim.

Bio je kod kuće i spremao se za posao, kad je dobio poziv od kog strahuje svaki roditelj.

Njegova ćerka Ejndželi bila je pogođena zalutalim metkom na ulici blizu njene škole.

Ali pre nego što je uspeo da stigne do bolnice, usledio je novi poziv: bila je mrtva.

Nije poverovao sve dok se nije uverio rođenim očima.

Pre samo nekoliko meseci, Ejndželi je proslavila šesnaesti rođendan, plešući sa ocem noseći ružičastu odoru i krunu.

„Ejndželi je bila duhovita, povukla je na mene", priseća se Jambo sa nežnošću.

Zvaničnici su mu rekli da je sedamnaestogodišnji osumnjičeni počinilac koristio fantomski pištolj, privatno napravljeno oružje koje nije registrovano i ne može da mu se uđe u trag.

Danas svako ko ima pristup internetu može da kupi delove neophodne da se napravi pištolj koji neće proći bezbednosnu proveru.

U onlajn uputstvima objašnjava se kako sastaviti delove u potpuno funkcionalno vatreno oružje, uz najosnovnije alatke, za manje od sat vremena.

„Bio sam u šoku koliko ga je lako nabaviti.

„Pomislili biste da jednu takvu stvar ne možete da naručite tek tako preko interneta kao da je igračka", kaže Jambo.

Stručnjaci fantomske pištolje nazivaju najalarmantnijim novim problemom u vezi sa bezbednošću oružja u Americi.

Broj fantomskih pištolja koje je na mestu zločina pronašao Zavod za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive (ATF), porastao je za više od 1.000 odsto od 2017. godine.

U Njujorku, gde živi Jambo, njujorška policija je zaplenila prvi fantomski pištolj 2018. godine, pronašavši ukupno 17 primeraka te godine.

Godine 2019, bilo ih je 50, sledeće tri puta više, a 2021. broj je skočio na 275.

Getty Images

U ATF-ovoj ustanovi za Nacionalnu mrežu integrisanih balističkih informacija u Vašingtonu, procenjuju se balistički dokazi i povezuju sa mestima zločina širom zemlje.

Ali bez serijskih brojeva na ramu pištolja, bukvalno je nemoguće pratiti fantomski pištolj i povezati ga sa trgovcima koji ilegalno prodaju oružje maloletnicima ili ljudima koji nemaju odgovarajuću dozvolu za oružje.

„Praktično bilo ko može da dođe do ovih fantomskih pištolja, naruči delove i sastavi pištolj koji je jednako dobar kao i oni koje mi nosimo", rekao je za BBC pripadnik ATF-a Džerom Meklinton.

U avgustu prošle godine, stupila je na snagu nova regulativa koju je usvojila Bajdenova administracija, a prema kojoj se ključni proizvodi korišćeni za sastavljanje fantomskih pištolja računaju kao tradicionalno vatreno oružje i stoga moraju da sadrže serijske brojeve.

U te komponente spadaju i široko rasprostranjeni unapred spakovani pribor za sastavljanje fantomskih pištolja koji se lako pretvori u vatreno oružje, baš kao i funkcionalni „ramovi" ili „primaoci".

„Ovo pravilo otežaće kriminalcima i drugim ljudima sa zabranom da dođu do neregistrovanog oružja.

„To će pomoći čuvarima reda i zakona da dođu do informacija koje su im potrebne za rešavanje zločina, a i pomoći će da se smanji broj neregistrovanog vatrenog oružja koje preplavljuje zajednice", izjavio je u to vreme državni tužilac Merik Garland.

Fantomski pištolji zabranjeni su u desetinama saveznih država.

Ali, David Pusino, zamenik glavnog advokata u Pravnom centru Giford, grupi koja se zalaže za kontrolu oružja, rekao je da nova regulativa uopšte nije dovoljno sveobuhvatna zato što ne pokriva sve delove koji mogu da se iskoriste za pravljenje ovog oružja, kao što su neki „nedovršeni" ramovi ili primaoci.

Dodao je i da bez nacionalnog pravnog okvira, trgovci oružjem mogu prosto da prebacuju fantomske pištolje iz država u kojima su legalni u države u kojima su zabranjeni.

U oktobru je grupa senatora zatražila ATF-u da podnese izveštaj o sprovođenju ovog zakona, ali je agencija saopštila Kongresu da je zabrinuta da bi robusnija akcija izgubila na sudu, pošto je nekoliko presuda Vrhovnog suda potvrdilo da Drugi amandman načelno štiti vlasnike oružja od bilo kakvih ograničavanja.

Fantomski pištolji postaju i međunarodni problem, čak i u zemljama sa strogim ograničenjima u vezi sa oružjem.

Neki se prebacuju iz Sjedinjenih Američkih Država, kao što su delovi koji se isporučuju direktno u Meksiko, gde vlada bojazan da bi mogli da ih koriste karteli.

U Zapadnoj Evropi se za izradu fantomskih pištolja koriste 3D štampači, kaže Pusino.

ATF je upozorio da bi američki trend fantomskih pištolja mogao da se primi i u inostranstvu.

„Rekao bih da ako fantomski pištolji nisu problem u tim drugim zemljama, verovatno će na kraju to postati", kaže specijalni agent ATF-a Čarli Paterson.


Pogledajte video:


Sve veća rasprostranjenost fantomskih pištolja neizbežno je dovela do uvođenja strože kontrole nad raznim proizvođačima.

Njujorški vrhovni tužilac je 2022. godine tužio nekoliko onlajn maloprodavaca zbog navodne prodaje ilegalno nezavršenih i neserijalizovanih ramova i primalaca.

U januaru ove godine, njujorški sud izdao je nalog u sklopu te tužbe, praktično povukavši fantomske pištolje sa tržišta u saveznoj državi.

Polimer80, najveći proizvođač fantomskih pištolja u SAD, našao se na posebnoj meti zlovolje zakonodavaca iz čitave zemlje.

Uz to, Vašington je dobio četiri miliona dolara odštete u presudi protiv kompanije zbog kršenja zakona o zaštiti potrošača kad je lažno tvrdila da je njeno oružje legalno u distriktu i prodavala ilegalne pištolje potrošačima u Vašingtonu.

Getty Images

Ali Loran Keli, suosnivač Polimera80, nazvao je zabrinutost povodom fantomskih pištolja „mitom" i „polarizujućim nepostojećim problemom".

On je uložio žalbu na vašingtonsku presudu i rekao da su ostale tužbe prazne.

Pobedio je u Nevadi, gde se nalazi sedište njegove kompanije, kad je sudija oborio delove zabrane fantomskih pištolja u državi, nazvavši ih „neustavno neodređenim".

Keli tvrdi da fantomski pištolji čine samo delić ukupnog broja oružja koje zaplenjuju čuvari reda i zakona.

ATF je 2021. godine zaplenio 460.024 pištolja, 19.273 su bili fantomski.

Iako on kaže da se saoseća sa porodicom Ejndželi, lično je protiv vladine regulative u vezi sa vatrenim oružjem na osnovu njegovog tumačenja prava na nošenje oružja iz Drugog amandmana.

On je odbacio statistiku, kao što je ona koja pokazuje da je vatreno oružje vodeći uzrok smrti među američkom decom i tinejdžerima, rekavši da ona potpuno maši poentu.

„Ljudi moraju u svojim glavama da razdvoje nasilje i oružje.

„Ako imamo problematičnu omladinu ili imamo ljude koji se osećaju obespravljeno u ovoj zemlji, a imamo ih u izobilju, onda je to izvor tog nasilja", kaže on.

To je razlika koju porodica Ejndželi ne pravi - Jambo krivi proizvođače za njenu smrt i osnovao je fondaciju za pomoć žrtvama nasilja vatrenim oružjem.

„Za koga su ti pištolji pravljeni? Zašto su prodavani u delovima kako bi se izbeglo da ih otkriju Ministarstvo pravde i ATF?", pita se on.


Pogledajte i ovaj video


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: