Britansko regulatorno tijelo blokiralo ugovor Majkrosofta i Aktivižna

Martin Kolman, predsjedavajući nezavisne komisije koja je istraživala predlog za regulatora, rekao je da je od vitalnog značaja da se zaštiti konkurencija na "nastajućem i uzbudljivom tržištu" igara

2103 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ugovor Majkrosofta o kupovini firme koja pravi igre Aktivižn Blizard (Activision Blizzard), vredan 68,7 milijardi dolara, blokirala je britanska Uprava za konkurenciju i tržišta.

Predloženo preuzimanje omogućilo bi da Majkrosoft dobije hit naslove kao što su Call of Duty i Candy Crush.

Međutim, britansko regulatorno telo saopštilo je da je zabrinuto da će ugovor ponuditi smanjene inovacije i manji izbor za igrače u brzorastućoj industriji igara preko klauda.

Kompanije Majkrsoft i Aktivižn saopštile su da će se usprotiviti odluci.

Martin Kolman, predsedavajući nezavisne komisije koja je istraživala predlog za regulatora, rekao je da je od vitalnog značaja da se zaštiti konkurencija na „nastajućem i uzbudljivom tržištu" igara.

„Majkrosoft već ima snažnu poziciju i prednost u odnosu na druge konkurente u industriji igara i ovaj ugovor bi ojačao tu prednost dajući mu mogućnost da podriva nove i inovativne konkurente", dodao je on.

Rekao da je kompanija Majkrosoft podnela planove za rešavanje zabrinutosti Uprave, ali nisu bili efikasni i da bi „zamenili konkurenciju neefikasnom regulativom".

„Za igre je potrbeno slobodno, konkurentno tržište da bi podstaklo inovacije i izbor. To se najbolje postiže tako što će se dozvoliti da trenutna konkurentska dinamika u igrama nastavi da radi posao", dodao je on.

Da bi prošao, ugovor moraju da odobre regulatorna tela u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.

Britanska Uprava za konkurenciju i tržišta prvo je od tri regulatorna tela koje je donelo odluku.

I Majkrosoft i Aktivižn su žestoko kritikovali odluku Uprave i upozorili da ona obeshrabruje tehnološke investicije i inovacije u Velikoj Britaniji.

„Izveštaj Uprave je u suprotnosti sa ambicijama Velike Britanije da postane privlačna zemlja za izgradnju tehnološkog poslovanja", rekao je portparol kompanije Aktivižn.

„Agresivno ćemo raditi sa Majkrosoftom da poništimo odluku posle žalbe.

„Zaključci izveštaja predstavljaju medveđu uslugu stanovnicima Velike Britanije, koji se suočavaju sa sve strašnijim ekonomskim izgledima. Ponovo ćemo proceniti naše planove rasta za Ujedinjeno Kraljevstvo."

Bred Snit, potpredsednik Majkrosofta, rekao je da je kompanija u potpunosti posvećena kupovini i da će uložiti žalbu.

„Odluka Uprave je odbacuje pragmatičan put za rešavanje problema konkurencije i obeshrabruje tehnološke inovacije i investicije u Ujedinjenom Kraljevstvu", dodao je.

„Već smo potpisali ugovore da popularne igre budu dostupne na još 150 miliona uređaja, i ostajemo posvećeni jačanju ovih sporazuma kroz regulatorne lekove.

„Posebno smo razočarani što se posle dugotrajnog razmatranja čini da ova odluka odražava pogrešno razumevanje ovog tržišta i načina na koji relevantna tehnologija oblaka zapravo funkcioniše."


Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: