Japanska letjelica se vjerovatno srušila prilikom slijetanja na Mjesec

M1 je izgledao spreman da se prizemlji nakon što je prišao na čak 89 metara do mesečeve površine, pokazala je animacija uživo

9399 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Japanska kompanija koja se nadala da će izvesti retko privatno sletanje na Mesec saopštila je da je vrlo verovatno da se njena lunarna letelica srušila na površinu.

Komunikacija sa Hakuto-R prekinula se nekoliko trenutaka pre nego što je trebalo da sleti otprilike u utorak.

Inženjeri ispituju šta se tačno dogodilo.

Tokijski Ajspejs nadao se da će letelica pustiti istraživačkog rocera, kao i robota veličine teniske loptice kog je napravio proizvođač igračaka.

Letelicu je lansirala raketa SpejsIksa u decembru i trebalo joj je pet meseci da stigne na odredište.

„Nismo potvrdili komunikaciju sa Hakuto-R" izjavio je izvršni direktor Ajspejsa Takeši Hakamada oko 25 minuta nakon planiranog sletanja.

„Moramo da pretpostavimo da nismo uspeli da dovršimo sletanje na mesečevu površinu", dodao je on.

Hakamada je kasnije rekao da uprkos tome što ne očekuje da je dovršila misiju, kompanija „do kraja realizovala značaj ove misije, sakupivši veliku količinu podataka i iskustva samim tim što je bila u prilici da započne fazu sletanja."

M1 je izgledao spreman da se prizemlji nakon što je prišao na čak 89 metara do mesečeve površine, pokazala je animacija uživo.

M1 je bio visok nešto više od dva metra i težio je 340 kilograma, što znači da je bio relativno mali i kompaktan prema standardima mesečevih letelica.

Bila je spremna na sat vremena dugi manevar sletanja iz orbite, oko 100 kilometara iznad mesečeve površine, gde se kretala brzinom od skoro 6.000 kilometara na čas.

Pošto stigne do mesta sletanja na mesečevoj severnoj hemisferi, Hakuto-R je trebalo da ispusti dva tovara za analizu mesečevog tla, njegove geologije i atmosfere.

Jednog od njih napravila je kompanija za proizvodnju igračaka TOMI, koja je i tvorac Transformersa.

Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina jedine su zemlje koje su uspele da spuste robota na mesečevu površinu, sve preko programa koje je finansirala vlada.

Izraelska misija Berešit je 2019. postala prvi pokušaj neke privatne kompanije da sleti na Mesec.

Njihova svemirska letelica je uspela da uđe u mesečevu orbitu, ali je izgubljena tokom pokušaja sletanja.

Indijski pokušaj sletanja sonde na Mesec nije uspeo kasnije iste godine.

Primarni cilj japanske misije bio je da proceni održivost komercijalnih sletanja na mesečevu površinu.

Bio je to prvi Ajspejsov test u, nadaju se oni, nizu komercijalnih sletača u narednih nekoliko godina, svakom narednom ambicioznijem od prethodnog.

Vizija kompanije je da pruža komercijalne usluge za produžni ljudski boravak na mesečevoj površini, kao što je slanje rudarske opreme i proizvodnja raketnog goriva.

Prema doktoru Adamu Bejkeru, direktoru svemirske konsultantske firme koja nije učestvovala u ovom projektu, Roket endžiniring, uspešno sletanje predstavljalo bi „veliki korak" za komercijalno učešće u svemirskom istraživanju.

„Pristupačno je i može da se ponovi, otvara vrata svakome ko je spreman da plati cenu da spusti nešto na površinu Meseca", rekao je on za BBC.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: