BBC zaglavljen u televizijskoj i radio eri bez digitalnog plana, navode poslanici u izvještaju

Generalni direktor BBC-ja Tim Dejvi očekuje prelazak na digitalno korišćenje od 2030-ih

836 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

BBC je zaglavljen u „prošlom vremenu" televizije i radija bez plana za pružanje vlastitih usluga u digitalnoj budućnosti, navodi se u izveštaju poslanika britanskog parlamenta.

Međutim, Komisija za javne račune je upozorila i da korporacija ne bi rebalo da kreće prebrzo ka emitovanju samo putem interneta.

Upozorenje se odnosi i na isključivanje onih koji ne mogu da pristupe digitalnim uslugama zbog nedostatka širokopojasne pokrivenosti.

Generalni direktor BBC-ja Tim Dejvi očekuje prelazak na digitalno korišćenje od 2030-ih.

Portparol BBC-ja je rekao da su postigli značajan napredak i da nastavljaju da grade planove za prvi digitalni BBC.

U izveštaju poslanika se navodi da je BBC pokazao dobre rezultate u poređenju sa rivalima poput Netfliksa, koji nemaju obavezu javnog servisa.

Međutim, regulatorne i finansijske neizvesnosti činile su ga manje konkurentnim na globalnom tržištu koje se brzo menja, dodaje se.

Poslanici su rekli da neujednačeno uvođenje širokopojasnog pristupa - i promenljive brzine širom zemlje - takođe mogu da ometaju dugoročne digitalne planove BBC-ja.

Oni su izrazili zabrinutost u vezi sa detaljima koji se tiču planova korporacije, postavljajući pitanje da li bi ulaganje od 500 miliona funti (566 miliona evra) godišnje do 2025. bilo dovoljno za postizanje njenih ambicija.

I pozvali su na jasnije finansijske planove u kojima će se navesti koje će usluge biti zatvorene i šta bi se dogodilo ako se ne uštede potrebna sredstva za reinvestiranje u digitalni razvoj.

Međutim, izveštaj je takođe ukazao na odluku da se zatvori BBC tri kao linearni televizijski kanal 2016. godine, čineći ga dostupnim samo na mreži.

Rečeno je da je njegov povratak na regularnu televiziju šest godina kasnije dokazao da se korporacija „prebrzo preselila i da publika to nije ispratila".

BBC

Meg Hilijer, poslanica laburista koja predsedava komitetom, rekla je da je BBC-ju potrebna podrška vlade.

„BBC treba da postigne pažljivu ravnotežu - obavezao se isključivo na budućnost na internetu do 2030-ih, ali zna da je od suštinskog značaja da postoje načini za ljude, posebno decu i druge koji ne mogu ili nemaju lak pristup internetu, da raspolažu uslugama javnog servisa", rekla je ona.

„Obveznici plaćanja licence moraju biti u prilici da zadrže otvorene mogućnosti.

„BBC je zastao u prošlom vremenu televizije i radija usled neizvesnosti u vezi sa finansiranjem i regulativom, kao i zbog stalnih kašnjenja i smanjenja nacionalnih planova za uvođenje brzog širokopojasnog pristupa DCMS-u (digital, kultura, mediji i sport).

„BBC ispunjava suštinsku funkciju javnog servisa - mora da ima planiranje, resurse i širu infrastrukturnu podršku da to učini."

Iako su tradicionalna BBC televizija i radio i dalje veoma popularni, sve više ljudi se odlučuje da koristi onlajn usluge kao što su ajPlejer (iPlayer) i Saunds (Sounds) svake godine.

Već se radi na određivanju prioriteta po pitanju digitalnog, pri čemu je korporacija iznela planove da prestane da emituje CBBC (CBBC), BBC Four (BBC Four) i Radio 4 Ekstra (Radio 4 Extra) na linearnoj televiziji i radiju.

Oni će preći na digitalne platforme, iako se to neće desiti još najmanje dve godine.

Potezi oko smanjenja lokalnih rasporeda BBC-ja i stvaranje više digitalnih poslova van većih regionalnih i nacionalnih baza su takođe u toku, uprkos protivljenju lokalnih političara i Nacionalne unije novinara.

Smanjenje budžeta pogodilo je i BBC grupe koje izvode klasičnu muziku, iako su planovi za zatvaranje BBC Singersa (BBC Singers) pauzirani.

Portparol BBC-ja je pozdravio izveštaj odbora i njegovo priznanje da ajPlejer i Saunds (Sounds) rade dobro.

„Postigli smo značajan napredak i nastavljamo da gradimo planove za prvi digitalni BBC, koji podrazumeva saradnju sa industrijom i vladom kako bismo osigurali da publika ne bude u zaostatku posle promena", dodaje se.

„Imamo detaljne planove koji pokrivaju mnoge od pokrenutih tema i radujemo se daljem angažovanju sa odborom."


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: