Holanđanin godinama donirao spermu: Sumnja se da ima 550 djece, sud mu naredio da prestane sa donacijama

Smatra se da je doveo stotine žena u zabludu

13744 pregleda 12 komentar(a)
Zamrznuti uzorci u banci sperme, Foto: Getty Images
Zamrznuti uzorci u banci sperme, Foto: Getty Images

Sumnja se da je jedan Holanđanin otac 550 dece širom sveta pošto je godinama donirao spermu, ali mu je naređeno da prestane.

Muškarac po imenu Džonatan, koji ima 41 godinu, mogao bi da bude kažnjen sa 100.000 dolara ako ponovo pokuša da donira spermu.

Takva zabrana mu je već uvedena 2017. na klinikama za veštačku oplodnju u Holandiji pošto je otkriveno da je otac više od 100 dece.

Ali, on je nastavio da radi istu stvar, samo u inostranstvu ili putem interneta.

Sud u Hagu mu je naredio da priloži listu svih klinika u kojima je bio i da zahteva od njih da unište njegove uzorke.

Smatra se da je doveo stotine žena u zabludu.

Prema smernicama holandskih klinka, davaoci ne smeju da budu očevi više od 25 dece u više od 12 porodica.

Ali, sudija je zaključio da je Holanđaninova sperma iskorišćena za rađanje 550 do 600 dece od 2007, kada je počeo da donira.

Priveden je sudu na zahtev majke jednog deteta koje je rođeno posle njegove donacije, ali i fondacije koja štiti prava dece u slučaju doniranja.

„Suština je u tome što je ova mreža rođaka, sa stotinama polubraće i polusestara, mnogo veća", kazao je Gert-Mark Smelt, portparol suda.

Više od 100 dece rođene posle veštačke oplodnje Džonatanovom spermom došlo je na svet u holandskim klinikama i drugim privatnim bolnicama, ali je on donirao i u jednoj danskoj klinici, koja je kasnije slala njegove uzorke u različite zemlje.

Sud „zabranjuje okrivljenom da donira njegovo seme budućim roditeljima posle izricanja ove presude", rekla je sutkinja Tera Heselink.

Nije mu dozvoljeno ni da stupi u kontakta sa parovima koji planiraju decu „sa željom da donira, kao ni da reklamira njegove usluge budućim roditeljima ili da se pridruži nekoj organizaciji koja sa njima stupa u kontakt", dodala je.

On je „svesno obmanuo" roditelje po pitanju broja dece koja su već rođena posle njegovih donacija, rekli su iz suda u Hagu.

„Svi ti roditelji se sada suočavaju sa činjenicom da su njihova deca deo velike mreže srodnika, koja broji stotine polubraće i polusestara, a oni to nisu birali", dodaju.

Prema presudi, ima „dovoljno dokaza" da je ovo imali ili može da ima negativne psihološke posledice po decu.

Davaocima sperme se predočava da treba da ograniče broj donacija, kako bi se smanjila šansa da rođaci nesvesno uđu u vezu i dobiju decu.

Skandali povezani sa vantelesnom oplodnjom i ranije su se događali u Holandiji.

Lekar iz te zemlje je 2019. optužen da je koristio vlastitu spermu prilikom vantelesne oplodnje, o čemu nije obaveštavao pacijente i tražio njihov pristanak, a potvrđeno je da je otac 49 dece.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: