Krunisanje kralja Čarlsa: Princ Hari na margini, nije bio ni na balkonu Bakingemske palate

Hari je stigao iz Kalifornije u London dan uoči krunisanja, ali se odmah poslije ceremonije vratio u Ameriku kako bi stigao na rođendan svog sina Arčija

9329 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Dan Charity/Pool via REUTERS
Foto: Dan Charity/Pool via REUTERS

Jedna od glavnih tema krunisanja kralja Čarlsa bila je i očigledna skrajnutost prica Harija, mlađeg od dva sina novog britanskog monarha.

Hari je došao na očevo krunisanje u odelu, a sedeo je tek u trećem redu Vestminsterske opatije, dva reda iza brata, princa Vilijama i supruge Kejt sa decom.

Nije ga bilo ni na balkonu Bakingemske palate sa koje su kralj Čarls, kraljica Kamila i drugi članovi porodice pozdravili masu ljudi.

BBC saznaje da Hari nije ni bio pozvan na balkon.

Bio je ovo, veruje se, prvi susret Harija sa članovima porodice nakon što je početkom godine objavio knjigu Rezerva ili Potrošni (Spare) u kojoj je objavio niz tvrdnji i optužbi na račun vlastite porodice.

Između ostalog je napisao i da su on i Vilijam, posle tragične smrti njihove majke, princeze Dajane, molili oca da se ne ženi Kamilom.

Napisao je i da ga otac nije zagrlio kada je Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, kao i da se potukao sa bratom zbog Megan Markl.

Hari je stigao iz Kalifornije u London dan uoči krunisanja, ali se odmah posle ceremonije vratio u Ameriku kako bi stigao na rođendan svog sina Arčija.

Arči je ostao u Los Anđelesu sa majkom, vojvotkinjom od Saseksa, gde će proslaviti četvrti rođendan.

Hari se povukao iz kraljevske porodice, odnosno svih dužnosti 2020. godine. Njegova supruga, Megan Markl, nije ni doputovala u London.

Odmah posle krunisanja, Hari je ušao u automobil ispred Vestminsterske opatije u Londonu i ukrcao se u avion za Los Anđeles.


Pogledajte video:


Princ Hari je na ceremoniji nosio odelo i medalje na reveru, a sedeo je sa rođakom princezom Eugenijom i njenim suprugom u trećem redu, zajedno sa svojim ujakom, vojvodom od Jorka, princom Endrjuom.

Dva reda ispred bili su princ i princeza od Velsa i njihova deca, princeza Šarlot i princ Luj, kao i vojvoda i vojvotkinja od Edinburga.

Za sahranu pokojne kraljice Elizabete prošle godine, princ Hari je bio u drugom redu u opatiji, odmah iza kralja.

Od ranije je bilo poznato da će princ Hari prisustvovati ceremoniji sam i da nema formalnu ulogu jer nije član kraljevske porodice.

Ali nije izgledao potrešeno zbog toga.

Štaviše, bio je nasmejan, opušten i ćaskao je sa drugim članovima kraljevske porodice, poput princeze Beatriče.

Formalnu ulogu nije imao ni osramoćeni princ Endrju.

Endrju je bio primoran da napusti kraljevske dužnosti zbog prijateljstva sa pokojnim američkim finansijerom Džefrijem Epstajnom, osuđenim seksualnim prestupnikom.

Getty Images

Odnosi princa Harija i ostalih članova kraljevske porodice su zategnuti od objavljivanja njegovih memoara.

Knjiga je živopisno otkrila sukobe i nesuglasice sa rođacima, a on je od tada govorio da se oseća „drugačije" od ostatka porodice.

Odluka da Megan odbije poziv da dođe na krunisanje smatra se delom ovih stalnih, nerešenih porodičnih napetosti i nesuglasica.

Prošlog meseca je otkriveno da je kralj pokušao da spreči princa Harija da preduzme sudske mere protiv dnevnih novina zbog navodnog hakovanja telefona.

U izjavi svedoka koju su otkrili sudski dokumenti, princ Hari je rekao da je „pozvan u Bakingemsku palatu" i da mu je rečeno da odustane od slučaja zbog uticaja koji bi mogao da ima na porodicu.

U intervjuu sa američkom TV voditeljkom Oprom Vinfri, kada se preselio u Ameriku, Hari je izjavio da su mu mediji u Britaniji uništavali mentalno zdravlje.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: