Pad aviona u Kolumbiji: Djeca navodno preživjela sama u džungli 16 dana

Kolumbijske vlasti navode da su informaciju o zdravlju dece dobili „sa terena", dok je jednom od pilota rečeno da su decu pronašli starosedeoci duboko u prašumi

11315 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Četvoro dece koja su nestala posle pada aviona u kolumbijskoj džungli pronađena su živa dve nedelje posle nesreće, saopštili su kolumbijski zvaničnici.

Njihova majka je u toj avionskoj nesreći poginula, kao i druge odrasle osobe.

Kolumbijske vlasti navode da su informaciju o zdravlju dece dobili „sa terena", dok je jednom od pilota rečeno da su decu pronašli starosedeoci duboko u prašumi.

Vojnici koji učestvuju u potrazi, međutim, tek treba da vide decu i potvrde tu informaciju.

Avion u kojem su bili nestao je 1. maja tokom leta iz Ararakuare, duboko u džungli Amazona u južnoj Kolumbiji, do San Hoze del Gvavijare, u centralnoj Kolumbiji.

Pilot je pre nesreće prijavio probleme sa motorom.

Posle ogromne potrage, u kojoj je učestvovalo više od 100 vojnika, uprkos jakoj kiši, avion je lociran u ponedeljak, dve nedelje od nestanka.

Tela pilota, kopilota i 33-godišnje Magdalene Mukutuj, majke četvoro nestale dece, pronađena su na mestu nesreće.

Međutim, dece od 13, devet i četiri godine nigde nije bilo, kao ni bebe od 11 meseci.

Spasilački timovi su posle duge potrage pronašli tragove koji ukazuju na to da su deca - koja pripadaju Huitoto narodu - preživela nesreću.

Psi tragači su našli dečju flašu za piće, makaze, vezicu za kosu i napola pojedeno voće, dok su spasioci pronašli i improvizovano sklonište, napravljeno od štapova i grana.

„Mislimo da su deca koja su bila u avionu živa", izjavio je pukovnik Huan Hose Lopez.

„Našli smo tragove na drugoj lokaciji, daleko od mesta pada, kao i na mestu gde su se možda sklonili", dodao je.

U strahu da deca lutaju sve dublje u džunglu, vojska je helikopterima puštala snimljenu poruku njihove bake na Huitoto jeziku, pozivajući ih da ostanu na mestu.

Kolumbijski Institut za zaštitu dece u sredu je saopštio predsedniku zemlje da postoje izveštaji sa terena da su decu pronašli lokalni stanovnici.

Predsednik Kolumbije je objavio vest na Tviteru, rekavši da su deca locirana „posle mukotrpne potrage".

Međutim, zabuna je nastala kada su kolumbijske oružane snage saopštile da „zbog teških meteoroloških uslova i teškog terena" još nije ostvaren kontakt sa decom.

Vojska tako nije mogla da potvrdi da su deca zaista dobro.

U međuvremenu je Avijanlajn, lokalna aviokompanija, čiji je bio srušeni avion, saopštio da su i oni dobili izveštaje da su deca pronađena.

Jednom od njegovih pilota, koji je sleteo u blizini mesta nesreće, rečeno je da su lokalni stanovnici kontaktirani radiom i da im je rečeno da su deca pronađena.

Deca će navodno čamcima biti prebačena na bezbedno.

Kompanija je dodala da nema načina da potvrdi da li je informacija tačna, ali je istakla da je dolazak dece čamcem možda bio odložen zbog jakih kiša, koje su reku učinile previše opasnom za plovidbu.

Pojedine radio stanice su takođe izvestile da je decu pronašao meštanin.

Otac dece je ranije rekao da ne gubi nadu, navodeći za Karakol radio da se njegova sestra jednom izgubila u šumi na mesec dana i uspela da se vrati.

Smatra se da bi znanje Huitoto naroda o voću i veštinama preživljavanja u džungli moglo deci da pomogne da prežive.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: