Austrija: Rodna kuća Adolfa Hitlera ubuduće mesto za policijsku obuku o ljudskim pravima

Vlada je, po principu prinudne kupoprodaje, kupila zgradu u Bronau am Inu u blizini njemačke granice 2016. poslije dugog spora

12407 pregleda 1 komentar(a)
Austrijska vlada kupila je kuću 2016., Foto: AFP
Austrijska vlada kupila je kuću 2016., Foto: AFP

Kuća u Austriji u kojoj je rođen nacistički zločinac Adolf Hitler koristiće se za obuku policajaca o ljudskim pravima, što je najnoviji obrt u dugotrajnom sporu oko toga šta da se radi sa njom.

Vlada je, po principu prinudne kupoprodaje, kupila zgradu u Bronau am Inu u blizini nemačke granice 2016. posle dugog spora.

Genocidni diktator rođen je u iznajmljenoj sobi na poslednjem spratu 1889.

Početak građevinskih radova na preuređenju kuće očekuje se na jesen.

Ali plan je kontroverzan.

Pojedini Austrijanci žele da kuća bude srušena, što je podržala i komisija stručnjaka kako bi sprečila da postane stecište neonacista.

Međutim, kritičari kažu da bi to bilo negiranje prošlosti Austrije, dok drugi kažu da bi je trebalo koristiti kao kuću pomirenja ili kao prostor za dobrotvorne svrhe.

Prema najnovijem planu, očekuje se da će građevinski radovi biti završeni do 2025, a policijske snage će se useliti do sledeće godine, navodi austrijska televizija ORF.

Tokom nacističke vladavine, kuća je pretvorena u svetilište Hitlera - koji je u njoj živeo samo nekoliko meseci - dok je grad privlačio talas turista.

Ali kako su nacisti počeli da gube u ratu 1944, ona je bila zamandaljena i obložena daskama.

Austrijska vlada je decenijama iznajmljivala kuću od njene bivše vlasnice Gerlinde Pomer, u pokušaju da zaustavi priliv krajnje desničarskih turista i poklonika nacističkog vođe.

Koristila ga je dobrotvorna organizacija kao dnevni centar za osobe sa posebnim potrebama sve dok kućevlasnica nije blokirala planirano renoviranje.

Vlada je 2016. usvojila zakon kojim se dozvoljava da joj se oduzme kuća u zamenu za više od 800.000 evra na ime kompenzacije.

Tri godine kasnije, Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je planove za pretvaranje kuće iz 17. veka u policijsku stanicu.

Austriju je 1938. anektirala nacistička Nemačka i decenijama se predstavljala kao jedna od prvih žrtava Hitlerovog režima.

Ali mnogi su u to vreme pozdravili aneksiju, poznatu i kao anšlus (Anschluss) ili povezanost.

Decenijama posle rata, Austrija je počela da govori o saučesništvu u nacističkim zločinima.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: