Otkrivena prva ženka krokodila koja je samu sebe oplodila

Fenomen takozvanog "djevičanskog začeća" postoji kod nekih vrsta ptica, riba i drugih reptila, ali nikad do sada nije bilo kod krokodila

12145 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Joe Wasilewski
Foto: Joe Wasilewski

U zoološkom vrtu u Kostariki otkriven je prvi slučaj ženke krokodila koja je samu sebe oplodila.

Fetus koji se izlegao iz jajeta je genetski identičan njoj - 99,9 odsto.

Fenomen takozvanog „devičanskog začeća" postoji kod nekih vrsta ptica, riba i drugih reptila, ali nikad do sada nije bilo kod krokodila.

Naučnici kažu da su tragovi toga možda nasleđeni evolucijom od predaka, pa su moguće i dinosaurusi bili sposobni za samoreprodukciju.

Osamnaestogodišnja ženka američkog krokodila je polegla jaje u januaru 2018. u Parku reptila.

Fetus unutra je bio potpuno formiran, ali mrtvorođen, pa se nije izlegao.

Ženka je nabavljena kad je imala dve godine i držana je odvojeno od ostalih krokodila čitavog života.

Baš zato su naučnici iz parka pozvali tim stručnjaka iz Amerike sa Politehničkog fakulteta u Virdžiniji, koji su specijalizovani za devičanska začeća, naučno rečeno partenogenezu.

Analizom fetusa je utvrđeno da sa majkom deli 99,9 odsto genetskog materijala, što je potvrda za to da nema oca.

U naučnom radu biologa sa Kraljevskog društva, istraživači navode da su ovakvi slučajevi samooplodnje možda i češći kod krokodila, ali da su prolazili neopaženo dosad, jer ljudi nisu tražili takve primere.

„Nije neuobičajeno da gmizavci u zatočeništvu polažu jaja, iako su izolovani od partnera, ali su obično smatrani neodrživim i bivali su odbačeni.

„Ovi nalazi sugerišu da bi održivost jaja trebalo proceniti i kada su mužjaci odsutni", navode naučnici u istraživačkom radu.

„S obzirom na to da se (devičanska rođenja) mogu desiti i u prisustvu mogućih partnera, moguće je da su propušteni takvi slučajevi reprodukcije kod ženki koje žive zajedno sa mužjacima".

Nejasno je zašto se partenogeneza javlja kod različitih vrsta, ali se sve češće pojavljuju u naučnoj literaturi, verovatno zato što istraživači sada istražuju više tu oblast.

Prema jednoj teoriji, to se dešava kod vrsta koje imaju tu sposobnost i kada se njihov broj smanjuje ili su na ivici izumiranja.

„Ovi novi dokazi nude uzbudljiv uvid u moguće reproduktivne sposobnosti izumrlih rođaka krokodila, posebno dinosaurusa", pišu naučnici.

Pratite Palaba na Tviteru



Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: