Mračna priča o prvom osvajaču Lige šampiona: Sjenke nad Marsejom i Bernarom Tapijem

Marsej je i dalje jedini francuski klub koji je osvojio Ligu šampiona i to u sezoni 1992/93 kada je rebrendiran nekadašnji Kup evropskih šampiona

15545 pregleda 1 komentar(a)
Bazil Boli, strijelac pobjedonosnog gola 1993. godine za titulu prvaka Evrope, sa vlasnikom Marseja Bernarom Tapijem, Foto: Getty Images
Bazil Boli, strijelac pobjedonosnog gola 1993. godine za titulu prvaka Evrope, sa vlasnikom Marseja Bernarom Tapijem, Foto: Getty Images

Za 30 godina, koliko postoji fudbalska Liga šampiona, nijedan pobednik nije bio toliko kontroverzan kao onaj koji se prvi domogao pehara.

Marsej je i dalje jedini francuski klub koji je osvojio Ligu šampiona i to u sezoni 1992/93 kada je rebrendiran nekadašnji Kup evropskih šampiona.

U finalu 1993, ekipa trenera Rajmonda Gutalsa pobedila je italijanski Milan za koji su igrali Franko Barezi, Paolo Maldini, Frank Rajkard i Marko van Basten.

Jedini gol na utakmici na Olimpijskom stadionu u Minhenu dao je štoper Bazil Boli.

Marsej je postao prvak Evrope.

Čak ni Pari Sen Žermenu sa Lionelom Mesijem, Kilijanom Mbapeom i Nejmarom to nije pošlo za rukom.

Ovo dostignuće, međutim, ubrzo je prekrila senka skandala sa nameštanjem utakmica zbog kojeg je Marseju oduzeta titula prvaka Francuske 1993, a klub je izbačen u drugu ligu.

Prvo, dobre stvari.

Debitantsko izdanje Lige šampiona je bilo potpuno drugačije od današnjeg oblika - učestvovalo je samo osam ekipa podeljenih u dve grupe po četiri.

Pobednici grupa kvalifikovali su se za finale.

Marsej je ostvario impresivan učinak i tokom cele sezone nije poražen u evropskom takmičenju.

Predsednik kluba, Bernar Tapi, zapamtite to ime, uložio je mnogo novca u ekipu koja je godinu dana ranije, posle penala, izgubila u finalu Kupa šampiona od beogradske Crvene zvezde.

Na golu je bio Fabijan Bartez, a dovedeni su odbrambeni igrač Marsel Desai i hrvatski napadač Alek Bokšić.

Bokšić je te sezone dao šest golova za Marsej u LŠ, koliko i francuski vezista Frank Soze.

Marsej je bio prvi u grupi sa po tri pobede i remija, a u finalu ga je čekao Milan.

Rosoneri, do tada četvorostruki evropski prvaci, važili su za favorite uoči finalne utakmice.

U grupnoj fazi, Milan je ostvario svih šest pobeda.

Ipak, tog 26. maja 1993, Rosoneri nisu uspeli da pronađu put kroz odbranu Marseja ni pre, ni posle 44. minuta kada je Bazil Boli skočio posle kornera Abedija Pelea, glavom savladavši skamenjenog golmana Milana Sebastijana Rosija.

Džak novca zakopan u bašti

Getty Images

Događaji zbog kojih će ta sezona Marseja postati ozloglašena, međutim, odigrali su se nekoliko dana pre finala u Minhenu.

Pored toga što su jurili evropski uspeh, fudbaleri Marseja vodili su tesnu borbu za titulu u francuskoj Ligi 1 sa Pari Sen Žermenom i Monakom.

Sve je stalo u poslednje kolo, odigrano nedelju dana pre susreta sa Milanom.

Marseju je bila potrebna pobeda, a gostovao je kod Valensijena kojem je pretilo ispadanje.

Gosti su pobedili 1:0 i osvojili titulu prvaka Francuske.

Međutim, ubrzo su se pojavili izveštaji da stvari nisu čiste.

Fudbaler Valensijena Žak Glasman rekao je da mu je vezista Marseja Žan Žak Edeli, bivši saigrač u Nantu, ponudio 250.000 franaka - u to vreme oko 30.000 funti - da „skinu nogu sa gasa".

Još dvojici fudbalera Valensijena, Horheu Buručagi i Kristofu Roberu, takođe je ponuđen mito.

Robertova supruga je otišla u hotel u kojem je bila ekipa Marseja da pokupi torbu sa novčanicama, koja je kasnije pronađena zakopana u bašti njene majke.

Počele su policijske istrage, kao i procesi pred francuskim fudbalskim organima.

Marseju je oduzeta titula prvaka Francuske, izbačen je u drugu ligu i uskraćeno mu je pravo da brani titulu osvajača Lige šampiona.

Drugoplasirani PSŽ odbio je i titulu Lige 1 i plasman u Ligu šampiona umesto Marseja, jer su se vlasnici kluba, TV kompanija Kanal+, zabrinuli zbog gubitka pretplatnika na jugu Francuske.

I tako je trećeplasirani Monako preuzeo mesto Marseja u Ligi šampiona 1993-94, dok je zvanično sezona 1992/93. u Ligi 1 okončana bez prvaka Francuske.

Marseju je, međutim, bilo dozvoljeno da zadrži evropsku, jer nije bilo dokaza da je bilo nameštanja utakmica na kontinentalnim utakmicama.

Tako oni ostaju prvi osvajači Lige šampiona, iako sa gigantskom moralnom zvezdicom pored vlastitog imena.

Tapiju je izrečena dvogodišnja zatvorska kazna - od čega je služio osam meseci - dok je Edeli, koji je tada imao 27 godina i naizgled se približavao vrhuncu karijere, dobio uslovnu kaznu i zabranu igranja na 18 meseci.

Edeli se vratio fudbalu, ali nikada nije dosegao visine iz vremena kada je igrao u Marseju.

Promenio je dosta klubova, a u igračku penziju otišao je 2003.

'Igrači su stalno dobijali injekcije'

Ipak, Edeli nije završio sa Marsejom.

U njegovoj autobiografiji, objavljenoj 2006, tvrdi se da su igrači dobijali sumnjive injekcije pre utakmice protiv Milana.

Ove tvrdnje su potvrdili njegovi nekadašnji saigrači, među kojima Kris Vodl i Toni Kaskarino.

„Igrači Marseja su stalno dobijali injekcije", rekao je Vodl 2003. za San.

„Klupski lekar je rekao da će injekcije pomoći naš oporavak posle utakmica. Dobio sam nekoliko injekcija, ali nisam primetio nikakvu razliku.

„Ne znam šta je to bilo, ali niko nikada nije pao na antidoping kontrolama i nije se pojavilo ništa protivzakonito".

Kaskarino je, pišući za Tajms kasnije te godine, dodao: „Do danas nemam pojma šta je to bilo. Doktor bi mi samo rekao da će mi to podstaći adrenalin i nikad nisam bio želeo da pitam dalje".

„Šta god da je bilo, moji rezultati su se poboljšali. Držim se trunke nade da je to bilo legalno, iako sam 99 odsto siguran da nije."

Evropska fudbalska unija (UEFA) ponovo je proverila anti-doping testove urađene u to vreme i potvrdila da su negativni, dok je Tapi neuspešno tužio Edelija za klevetu.

Dao je dodatni mračni ton ovoj zloglasnoj priči.

Prvi osvajači Lige šampiona zauvek će ostati u senci kontroverzi.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: