Rumunija opozvala ambasadora u Keniji zbog uvredljivog komentara u kojima je pominjao majmune

Rumunija uglavnom sarađuje sa afričkim državama kroz članstvo u Evropskoj uniji, ali između ostalog ima bilateralne trgovinske sporazume sa Egiptom

6277 pregleda 2 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Rumunija je opozvala ambasadora u Keniji i izvinila se nakon što je uporedio Afrikance sa majmunima.

Dragoš Tigau je takav komentar dao tokom sastanka u zgradi Ujedinjenih nacija u glavnom gradu Kenije, Najrobiju, 26. aprila.

Prema novinskoj agenciji AFP, Tigau je, ugledavši majmuna ispod prozora, prokomentarisao da „nam se pridružila afrička grupa".

Ponašanje Tigaua prvi je javno objavio u četvrtak kenijski zvaničnik za spoljne poslove Kamau Mačarija.

Mačarija je na Tviteru napisao je rekao da je bio „zaprepašćen i zgrožen" takvim komentarom i tvrdio je da je bilo pokušaja da se zataška ponašanje rumunskog ambasadora u Keniji.

Afričke diplomate su u petak zahtevale javno izvinjenje, navodi kenijski list Standard, insistirajući da lično izvinjenje nije dovoljno.

Rumunija je u subotu saopštila da je tek ove nedelje obaveštena o incidentu i da je započela „proceduru za opoziv svog ambasadora".

„Duboko žalimo zbog incidenta i izvinjavamo se svima koji su uvređeni", navodi se u saopštenju rumunskog Ministarstva inostranih poslova.

„Potpuno je neprihvatljivo svako ponašanje ili komentari rasističke prirode", dodaje se, uz nadu da se to neće odraziti na njene veze sa afričkim zemljama.

Rumunija uglavnom sarađuje sa afričkim državama kroz članstvo u Evropskoj uniji, ali između ostalog ima bilateralne trgovinske sporazume sa Egiptom.

Kenijska vlada nije komentarisala odluku o opozivu rumunskog ambasadora.

Rumunski mediji kritikovali su njegovo ponašanje i kažu da ovo nije prvi put da je zemlja osramoćena uvredama koje su iznele diplomate.

Ambasador Rumunije u Jermeniji je 2014. opozvan je nakon što je izrekao antisemitske šale i doveo u pitanje moralnost istopolnih veza.

Sledeće godine, Bukurešt se izvinio nakon što su u pozivima na prijem u ambasadi u Parizu slučajno bili napisani negativni opisinegativni opisi nekih gostiju - između ostalog označivši ih kao „užasne" i „nepoželjne".


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: