Nastup Bijonse u Švedskoj doveo do iznenađujuće inflacije u toj zemlji

Početak njene svjetske turneje u Švedskoj prošlog mjeseca izazvao je takvu pomamu i potražnju za hotelskim smještajima i obrocima u restoranima da se to pokazalo i u ekonomskoj statistici zemlje

6286 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mislili ste da su rat u Ukrajini ili smetnje u lancima snabdevanja krivi za rast cena? Onda ne biste smeli da saznate za slučaj popularne američke pevačice Bijonse.

Početak njene svetske turneje u Švedskoj prošlog meseca izazvao je takvu pomamu i potražnju za hotelskim smeštajima i obrocima u restoranima da se to pokazalo i u ekonomskoj statistici zemlje.

Švedska je u maju prijavila inflaciju veću od očekivane - 9,7 odsto.

Iza ovog iznenađenja stoji rast cene u hotelima i restoranima.

Majkl Gran, ekonomista Danske banke, rekao je da misli da je Bijonse pomogla kod povećanja cena u hotelima.

Ona je takođe možda bila faktor koja se krije iza neočekivano snažnog porasta cena za rekreativne i kulturne sadržaje, dodao je.

„Ne bih... krivio Bijonse za visoku inflaciju, ali njen nastup i globalna potražnja za koncertom u Švedskoj očigledno su malo doprineli tome", napisao je on za BBC u mejlu.

Nema sumnje da prva solo turneja pevačice posle sedam godina označava veliki ekonomski trenutak.

Najmanje jedna procena sugeriše da bi ovom serijom koncerata mogla da zaradi skoro dve milijarde funti (više od 2,3 milijarde evra) do kraja septembra.

Potraga za smeštajem u gradovima u kojima nastupa porasla je čim je turneja najavljena, saopštio je Airbnb.

Ulaznice za mnoge koncerte rasprodate su za nekoliko dana, dok su cene na tržištu preprodaje porasle.

U glavni grad Velsa - Kardif, stuštilo se 60.000 ljudi, među njima i fanovi iz Libana, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Australije.

Potražnja za hotelskim sobama pred njen koncert u Londonu bila je toliko velika da su navodno neke porodice beskućnika izmeštene iz hotela u koji ih je lokalno veće smestilo kako bi se oslobodilo mesto za njene fanove.

Koncerti u Stokholmu, na kojima je Bijonse dve večeri svirala pred 46.000 gledalaca, navodno su privukli obožavaoce iz celog sveta - posebno iz SAD, gde je jači dolar u odnosu na krunu pomogao da ulaznice u toj skandinavskoj zemlji deluju kao dobar posao.

U mejlu poslatom Vašington postu prošlog meseca, sajt Vizit Stokholm (Visit Stockholm) procvat turizma u gradu opisao je kao „Bijonse efekat".

Inflacija u Švedskoj je u decembru dostigla vrhunac od 12,3 odsto.

Stopa od 9,7 odsto prošlog meseca pala je sa aprilskih 10,5 odsto, pokazuju zvanični podaci.

Finansijska tržišta su očekivala pad od oko 9,4 odsto.

Mark Gran je izjavio da je „veoma retko" da jedna zvezda ima takav uticaj, dodajući da veliki fudbalski turniri mogu imati sličan efekat.

Na društvenim mrežama je napisao da očekuje da će se trendovi vratiti u normalu u junu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: