FK Holivud ili Bajern: Minhenskoj mašini je potrebna generalka

Samo nekoliko minuta pošto je Džamal Musijala postigao gol odluke u Kelnu, objavljeno je da su generalni direktor Oliver Kan i sportski direktor Hasan Salihamidžić smenjeni

7686 pregleda 1 komentar(a)
Fudbaleri Bajerna slave titulu, Foto: Getty Images
Fudbaleri Bajerna slave titulu, Foto: Getty Images

Minhenski Bajern je na dramatičan način osvojio 11. uzastopnu titulu prvaka Nemačke, pobedivši Keln sa 2:1, dok je glavni konkurent Borusija Dortmund prepustila vrh tabele posle remija sa Majncom.

Ali samo nekoliko minuta pošto je Džamal Musijala postigao gol odluke u Kelnu, objavljeno je da su generalni direktor Oliver Kan i sportski direktor Hasan Salihamidžić smenjeni.

Vezista Bajerna Tomas Miler je bio iznenađen trenutkom objave ove vesti, rekavši: „To se dešava sada? Minut posle poslednjeg zvižduka?"

Dok je trener Tomas Tuhel, za koga je predsednik Herbert Hajner insistirao da ostaje u klubu, rekao je: „Umesto da slavimo, sada imamo još jedan problem.

„Moja dva glavna čoveka više nisu ovde. Moramo da uskladimo naše ideje."

Nije to bio prvi put da je delovalo da je uprava Bajerna donela odluku u pogrešno vreme.

Krajem marta, šampion Nemačke je otpustio trenera Julijana Nagelsmana uprkos tome što je ekipa izgubila samo tri utakmice u svim takmičenjima i zamenio ga Tuhelom.

Bivši trener londonskog Čelsija nije uspeo odmah da promeni stvari nabolje, a Bajern je eliminisan iz Lige šampiona i Kupa Nemačke.

Vikend pre poslednjeg kola, Tuhelova ekipa je pala na drugo mesto u Bundesligi posle poraza od Lajpciga sa 3:1

Ali Dortmund nije uspeo da ostane smiren u poslednje kolu, što je Bajernu i donelo trofej.

Ali upravni odbor je već odlučio da se zahvali na saradnji Kanu i Salihamidžiću pre nego što je ekipa odigrala poslednju utakmicu protiv Kelna.

U rukovodstvu Bajerna preovladalo je mišljenje da je pomenuti dvojac u poslednje vreme napravio previše grešaka, među kojima su i promene trenera i skupe greške na tržištu transfera, a pre svega dovođenje Sadija Manea iz Liverpula.

Getty Images

Vratiće se Rumenige i Henes

Kao što je to često slučaj sa organizacijama u previranju, Bajern se vraća onome što je funkcionisalo u prošlosti.

Jan-Kristijan Dresen, dugogodišnji finansijski direktor kluba, preuzeo je funkciju izvršnog direktora, dok bi Karl-Hajnc Rumenige i Uli Henes trebalo da budu savetnici, a ovaj prvi postaje i deo Bajernovog nadzornog odbora.

Ono što se zna je da se Rumenige i Henes, koji su vodili Bajern decenijama, vraćaju da stabilizuju klub i iskoriste veliku mrežu u evropskom fudbalu kako bi osigurali da naredni veliki transferi imali željeni efekat.

Pre nekoliko nedelja, Henes je nenajavljeno stigao u Bajernov trening centar, što je nagovestilo da bi bivši predsednik, koji je odslužio zatvorsku kaznu od 2014. do 2016. zbog poreske prevare, mogao još jednom da preuzme dužnost.

Tokom ove posete, Henes je razgovarao sa trenerom Tuhelom oko 15 minuta.

Rumenige i Henes se nadaju da će 49-godišnji trener moći da poboljša ukupni učinak tima i integriše nove igrače, jer Bajern ovog leta želi da započne rekonstrukciju tima.

Mane je jedan od igrača koje je Bajern spreman da proda ako dobije odgovarajuću ponudu.

Bivša zvezda Liverpula zarađuje oko 325.000 funti (377.000 evra) nedeljno i pružao je razočaravajuće partije, posebno u drugom delu sezone.

Tuhel nije razmišljao o uvođenju Manea u igru u poslednje dve prvenstvene utakmice, što mnogo govori o njegovom položaju u timu.

Ono što Bajernu očajnički treba klasični napadač koji se dobro snalazi u srcu kaznenog prostora.

Takav je bio Robert Levandovski, ali je poljski napada u leto 2022. otišao u Barselonu.

Mane je zamenio Levandovskog, ali su i ekipa i on patili.

Bajern je navodno zainteresovana za Rendala Koloa Muanija iz Ajntrahta i Dušana Vlahovića iz Juventusa.

Hari Kejn iz Totenhema je takođe na listi mogućih transfer meta, ali Bajern je svestan jake konkurencije u borbi za kapitena Engleske.

Ipak, još važnije od nekoliko transfera ovog leta biće celokupan izgled i imidž kluba.

U dobrim vremenima, Bajern je poznat kao dobro podmazana mašina, dok je u lošim epohama nosio nadimak „FK Holivud", zbog drame iza kulisa i u javnosti.

Ponovo su u fazi „FK Holivud" i moraju da izađu iz nje što je pre moguće.

To bi podrazumevalo više doslednosti u kancelariji menadžera, bez drame u sali za sastanke i manje curenja informacija u medije.

Iako Rumenige i Henes nisu uvek mogli da spreče dramu, njih dvojica su vodili Bajern u veoma uspešnim epohama tokom kojih je minhenski klub pobeđivao najveće klubove iz Engleske ili Španije u Ligi šampiona.

Ostaje da se vidi da li mogu da ponovo kreiraju te uspehe.

Jedino što je izvesno je da je Bajern i dalje dovoljno jak da osvoji domaći šampionat, iako i to uz dosta muke.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: