Zašto su fotografije Džona Olivera preplavile Redit

Neke od najvećih Redit zajednica sada dozvoljavaju samo objavljivanje Oliverovih fotografija i videa, na osnovu glasanja korisnika

4768 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Redit će uskoro postati mreža samo za fotografije britanskog komičara Džona Olivera, ako bude po volji onih koji protestuju protiv novih pravila ove internet zajednice.

Neke od najvećih Redit zajednica sada dozvoljavaju samo objavljivanje Oliverovih fotografija i videa, na osnovu glasanja korisnika.

Hiljade Redit zajednica, poznatih kao subrediti, zabranile su pristup početkom juna u znak protesta protiv promena u vođenju sajta,

Mnogi su od tada ponovo otvoreni, iako je još nekoliko hiljada i dalje nepristupačno.

A sada su neki od najvećih ponovo otvorenih, poput r/aww, r/pics and r/gifs - sproveli glasanja čiji su rezultati odlučili - zajednice će biti posvećene Džonu Oliveru.

Subredit je naziv foruma unutar Redit platforme - u suštini, zajednici ljudi koji se okupljaju da diskutuju o određenom interesovanju.

Korisnici Redita ili reditori, obično se pridružuju različitim subreditima, a ređe prate pojedinačne korisnike na drugim platformama, te tako vide postove iz ovih zajednica na njihovom fidu.

Pored nekolicine plaćenih administratora, ova platforma koristi hiljade neplaćenih moderatora, poznatih kao modovi, kako bi stranica funkcionisala.

Ovi moderatori provode sat ili dva dnevno vodeći računa da njihovi subrediti ne budu preplavljeni komentarima koji nemaju veze sa diskusijama, zabranjenim ili čak nedozvoljenim sadržajem.

Moderatori r/pics subredita su saopštili da iako njihova pravila sada dozvoljavaju korisnicima da postavljaju fotografije na kojima je Džon Oliver „seksi", svaki snimak komičara može da se obavi „jer je Džon Oliver uvek seksi".

Komičar koji poseduje britansko i američko državljanstvo, postavio je niz postova na njegovom Tviter nalogu, opisavši ih kao „izvanredno delo" i pozvao reditore da „daju sve od sebe" pre nego što postave niz fotografija koje široko opisuju reč „seksi".

Korisnici protestuju zbog uvođenja kontroverznih promena na Redit, posebno developerima aplikacija koje pomažu pretrazi na ovoj platformi.

Redit, koji sebe opisuje kao „naslovnu stranu interneta", ima i zvaničnu aplikaciju, ali je ona napravljena još 2016, mnogo godina nakon što je internet stranica puštena u rad.

Zbog toga su aplikacije drugih developera, poput Apollo, Reddit is Fun, Sync i ReddPlanet postavljene da bi korisnici lakše mogli da pristupe platformi preko mobilnih telefona.

Zbog predloženih promena su vlasnici ovih aplikacija saopštili da ih zatvaraju jer neće biti u mogućnosti da pokriju troškove, što je dovelo do protesta.

Više od 7.000 subredita je zatvoreno u znak protesta zbog promena, a procenjuje se da je oko 3.600 i dalje nedostupno.

Dva od deset najvećih subredita na platformi- r/sciencei r/music - više nisu tamni, iako moderatori ne dozvoljavaju nove postove, sem videa na r/music - u kojima se, nimalo neočekivano, pojavljuje Oliver.

Džon Oliver od vrha do beskrajno

Nije baš sasvim jasno zašto je baš Džon Oliver izabran kao lice protesta, iako je moderator subredita r/gifs rekao da se radi o direktnom odgovoru na komentare šefa Redita Stiva Hufmana.

U intervjuu za NBC njuz, Hufman je rekao da razmatra promene kako bi reditori mogli glasanjem da uklone moderatore uključene u protest.

U drugom intervjuu je izjavio da veruje da protesti ne predstavljaju „većinsku Redit zajednicu" i da ih korisnici više ne podržavaju.

Njegove izjave podstakle su brojne zajednice da pokrenu onlajn glasanje da bi utvrdilo postoji li opšta podrška takvim odlukama.

Moderatori su ponudili subreditima izbor: povratak na staro ili promena pravila zajednice koja će dozvoliti samo postavljanje fotografija Olivera.

Rezultati su bili zapanjujući. Ogromna margina korisnika glasala je za r/pics„da dozvoli samo fotografije na kojima je Oliver seksi", sa 37.331 glasova za i 2.239 glasova protiv.

Ipak, nije samo Džon Oliver nova zvezda Redita.

I drugi subrediti na sličan način ostaju aktivni dok menjaju zajednice kako bi se uklopile u nova Redit pravila - na primer, r/iPhone je sada posvećen „zanosnim fotografijama" Tima Kuka, izvršnog direktora kompanije Epl.

A moderatori r/scams namerno usporavaju odobravanje sadržaja, ponekad čekajući i po 14 dana da bi proverili post, umesto par minuta, koliko je zaista potrebno.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: