Australija: Ruski diplomata protestuje pored australijskog parlamenta

Australijska federalna policija navodno motri na čovjeka koji boravi na ovoj parceli, ali on ne može da bude uhapšen zbog diplomatskog imuniteta, prenijeli su lokalni mediji

7443 pregleda 3 komentar(a)
Foto: EPA-EFE/REX/Shutterstock
Foto: EPA-EFE/REX/Shutterstock

Ruski diplomata protestvuje nadomak zgrade australijskog parlamenta u Kamberi zbog spora oko mesta na kojem Rusija planira da izgradi novu ambasadu.

Do ovog individualnog protesta došlo je pošto su australijske vlasti poništile ugovor o zakupu parcele iz 2008, a kao razlog navele su ugrožavanje nacionalne bezbednosti.

Iz Moskve su poručili da će se žaliti na tu odluku pred Višim sudom.

Diplomata i njegov oblik protesta nisu pretnja - „to je samo jedan čovek koji stoji na malo trave", rekao je australijski premijer Entoni Albanis.

Prilikom objave da se zakup prostora za ambasadu ukida, Albanis je kazao da su bezbednosne službe „imale vrlo jasne bezbednosne savete" koji su doveli do odluke.

Izgradnja ruske ambasade planirana je na samo 400 metara od parlamenta, što bi donelo rizik od špijunaže, smatraju stručnjaci.

Trenutno, ambasada Rusije nalazi se nešto dalje.

Odluka vlasti u Australiji je još jedan primer „rusofobične histerija koja se širi zemljama koje pripadaju zapadnom svetu", rekao je Dmitri Peskov, portparol Kremlja.

Još je nejasno po kom pravnom osnovu Rusija planira da ospori odluku, ali joj je naloženo da se suzdržava od bilo kakvih poteza u nameri da ponovo koristi tu lokaciju dok se spor ne okonča.

U žalbi su naveli iz Moskve da su već potrošili 5,5 miliona američkih dolara na izgradnju, koja se odvijala sporo.

EPA-EFE/REX/Shutterstock

Australijska federalna policija navodno motri na čoveka koji boravi na ovoj parceli, ali on ne može da bude uhapšen zbog diplomatskog imuniteta, preneli su lokalni mediji.

Albanis kaže da nije zabrinut zbog demonstranta ili sudskog spora.

„Rusiji i nije baš dobro išlo sa zakonima u poslednje vreme", poručio je australijski premijer.

„Ne očekujemo da Rusija bude u poziciji da diskutuje o međunarodnom pravu pošto ga oni krše konzistentno i drsko invazijom na Ukrajinu", dodao je.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: