Šta kažu Prigožinovi vojnici: Kako se šire teorije zavjere o pobuni Vagnera

Teorija da su Putin i Prigožin skovali zavjeru da izvedu pokušaj državnog udara kako bi "testirali lojalnost ruskih elita" brzo je postala popularna na društvenim mrežama

10259 pregleda 9 komentar(a)
Prigožin, Foto: Concord Press Service
Prigožin, Foto: Concord Press Service

Jevgenij Prigožin se možda hvalio da mu je odano svih 25.000 pripadnika plaćeničke vojske, ali izgleda da se to promenilo onoliko brzo koliko je pobuna Vagner grupe nestala.

U onlajn porukama koje je analizirao BBC, Vagnerovi vojnici i njihovi rođaci su pobesneli zbog Prigožinove odluke da zaustavi dramatični marš na Moskvu i povuče se iz osvojenog grada Rostova.

„Uništio je Vagner sopstvenim rukama. I 'zeznuo' svakoga koga je mogao", ljutio se jedan korisnik društvene mreže Telegram koji tvrdi da je borac Vagnera i ima 200.000 pratilaca.

„Bila je to još jedna besmislena pobuna", dodao je.

Telegram je platforma koju koriste Vagnerovi vojnici i proratni krugovi u Rusiji, a omogućava često anonimnu komunikaciju sa hiljadama pratilaca u isto vreme.

Tu je Prigožin odlučio da objavi početak „Marša pravde" protiv ruskog režima, ali je to sada postalo mesto gde su se mnogi okrenuli protiv njega.

Mark Krutov, novinar ruskog servisa Radija Slobodna Evropa ima pristup grupnim četovima na Telegramu koje koriste rođaci Vagnerovih boraca.

Neke od njihovih poruka je podelio sa BBC novinarima.

„Jednostavno su ih izdali", napisala je jedna žena.

„Verovala sam Prigožinu, ali ono što je uradio je nečasno."

„Nije trebalo da uradi ovo. Ovo je čista izdaja", složio se drugi korisnik.

Prigožin je dugo uživao veoma snažnu podršku mreže uticajnih ljudi.

Mesecima su se zalagali za njegove akcije i napadali njegove protivnike u Ministarstvu odbrane Rusije - posebno njegovog zakletog neprijatelja, ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Ali kada je pobuna Vagnerova počela da se razvija, njihova reakcija je bila iznenađujuće tiha.

Dve najveće grupe, Grey Zone i Reverse Side of the Medal - sa ukupno skoro 900.000 sledbenika - nisu žurile da podrže njegove akcije.

Umesto toga težile su razumno neutralnoj poziciji, optužujući ministra Šojgua i njemu odane ljude za krvoproliće.

Reuters

Drugi su objašnjenje pronašli u teorijama zavere.

Vagner PMC Brifs je kanal koji je Prigožin potvrdio kao zvaničnu stranicu grupe i njime upravlja jedan od njegovih vojnika.

Ono što je mnogima upalo u oči je da, kada je ruski predsednik Vladimir Putin osudio pobunu, nije pomenuo nikoga po imenu.

„[Putin] nije imenovao pobunjenike i izdajnike", kaže se.

„Možda je to uradio da se dozvoli Prigožinu da dođe do pravde i kazni krivce za stvarnu izdaju koja je rezultirala neuspehom [ruske invazije na Ukrajinu]?"

Teorija da su Putin i Prigožin skovali zaveru da izvedu pokušaj državnog udara kako bi „testirali lojalnost ruskih elita" brzo je postala popularna na društvenim mrežama.

„Devojke, mislila sam da je to možda sve orkestrirano da se ukloni Šojgu, ali preko Prigožina, da Putin to ne bi morao sam da radi?" napisala je žena na čet grupi članova porodica i rođaka Vagnerovih vojnika.

Volodimir Fesenko, šef Centra za primenjena politička istraživanja Penta u Kijevu, ne slaže se sa ovim teorijama.

„Ako je inscenirano, zašto? Da svi vide koliko je Putin slab?" rekao je.

„Ono što se dogodilo je javno poniženje Putina. A Prigožin? Delimično je izgubio reputaciju: nekada je demonstrirao moć, a onda se jednostavno povukao."

Ali Prigožinov poslednji javni komentar na dan pobune, snimljen pošto je pristao da se povuče, nastavlja da podstiče nagađanja na internetu.

„Danas smo imali dobar rezultat", rekao je on. "Razveselio je sve."


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: