Kineski milioner 40 godina bezuspješno pokušava da upiše fakultet, 27 puta pao na prijemnom

Nedostajalo mu je 34 poena kako bi dostigao granicu koja je potrebna da konkuriše za prijem na bilo koji kineski univerzitet

9532 pregleda 44 reakcija 17 komentar(a)
Lijang Ši, na slici iz 2018. godine, pokušava da se upiše na fakultet od 1983., Foto: GETTY IMAGES
Lijang Ši, na slici iz 2018. godine, pokušava da se upiše na fakultet od 1983., Foto: GETTY IMAGES

Kineski milioner nije uspeo da položi najteži ispit za prijem na fakultet u Kini ni iz 27. pokušaja.

Lijang Ši, 56-godišnji muškarac, već četiri decenije izlazi na ispite, a pre nekoliko dana ponovo nije uspeo - na ispitu je sakupio 424 od 750 mogućih bodova.

Nedostajalo mu je 34 poena kako bi dostigao granicu koja je potrebna da konkuriše za prijem na bilo koji kineski univerzitet.

Gotovo 13 miliona studenata polagalo je ispit ove godine.

Lokalni mediji su izveštavali o Lijangovom novom pokušaju da upiše fakultet.

Na prijemne ispite izlazi od 1983. godine, a novinarima je rekao da je razočaran ovogodišnjim rezultatom i da se pita da li će nekada uspeti da ostvari san.

„Pre sam govorio da 'ne verujem da neću uspeti', ali sam sada utučen", rekao je ovaj muškarac iz Sičuana za kinesku novinsku agenciju Tjanmu njuz.

Gaokao, izrazito teški ispit, polažu svršeni srednjoškolci u Kini, a testira se njihovo znanje kineskog, matematike i engleskog, kao i još jednog predmeta po njihovom izboru.

Podaci kineske vlade pokazuju da je tek 41,6 odsto prijavljenih kandidata upisalo univerzitete ili koledže 2021. godine.


Možda će vam i ova priča biti zanimljiva:


Smatra se da je Gaokao ispit za mnoge biti ili ne biti, posebno za one iz siromašnijih porodica, jer se fakultetska diploma u Kini smatra veoma značajnom za dobijanje boljih poslova.

Ovi testovi su ključni deo obrazovnog sistema Kine od 1950. godine, iako su oni privremeno bili ukinuti tokom Kulturne revolucije.

Lijang kaže da je oduvek sanjao da pohađa prestižni univerzitet i stekne zvanje „intelektualca".

Prvi put je pokušao 1983. kada je imao 16 godina.

Kasnije je radio različite poslove, ali je nastavio da se prijavljuje svake godine do 1992, kada je postao prestar za ovaj ispit.

Pošto je te iste godine firma u kojoj je bio zaposlen bankrotirala, Lijang je pokrenuo sopstveni posao prodaje građe od drveta sredinom poslednje decenije 20. veka.

Ubrzo je postao daleko uspešniji biznismen nego učenik - zaradio je milion juana (više od 138.000 dolara) za manje od godinu dana.

Kada je kineska vlada 2001. godine ukinula starosna ograničenja za polaganje Gaokao ispita, njegov obrazovni put se nastavio.

Od tada je propuštao testiranje samo kada je bio bolestan ili nije stizao da izađe na ispit zbog posla.

Tokom godina, razlog njegove istrajnosti se promenio - nekada je želeo da polaganjem ispita promeni sopstvenu sudbinu, a sada, kaže, ne želi da odustane.

„Mislim da je velika šteta da ne odete na fakultet, život vam neće biti potpun bez visokog obrazovanja", rekao je on za lokalni list Pejpers 2014. godine.

Ponovo je otišao na testiranje 7. juna ove godine.

Suzdržavao se od pića i igranja igre mahjong kako bi se usredsredio na učenje, što naziva „prvim pravilom pripreme za Gaokao".

Ali, ponovo mu nije bilo suđeno da položi.

Za razliku od prethodnih godina, sada se oseća poraženo, rekao je.

„Razmišljao sam da li da nastavim. Možda moram dobro da se preispitam", dodao je za Tjanmu njuz.

U drugom intervjuu, otvoreno je govorio o dubljim sumnjama u sebe.

„Možda odustanem sledeće godine. Ako ipak izađem na ispit i ne položim, odreći ću se prezimena", kaže 56-godišnjak.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: