Čistač laboratorije greškom uništio uzroke višedecenijskog istraživanja

Advokati su rekli da su uzorci, čuvani na minus 80 stepeni Celzijusa, "nepopravljivi", čime je nanijeta šteta od milion dolara

11127 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Čistač je uništio decenije „inovativnog" rada tako što je isključio zamrzivač u laboratoriji sa ključnim uzorcima, a sve zbog „dosadnog" zvuka alarma, tvrde američki advokati koji su podneli tužbu povodom ovog slučaja.

Navodno je na zamrzivaču stajala poruka sa objašnjenjem kako zvučni signal može da se isključi, ali je prekidač pogrešno isključen.

Advokati su rekli da su uzorci, čuvani na minus 80 stepeni Celzijusa, „nepopravljivi", čime je naneta šteta od milion dolara.

Laboratorijska škola tuži poslodavca čistača zbog nepravilne obuke.

Kompanija je 2020. sa Politehničkim institutom Renselir u Troju, u Njujorku, potpisala ugovor o održavanju prostorija u vrednosti od 1.4 miliona dolara.

Prema pisanju Tajms juniona, u tom periodu je i došlo do incidenta.

Istraživanja o fotosintezi profesora K.V. Lakšmija mogla su da budu „od izuzetnog značaja" u daljem razviju solarnih panela, napisao je advokat instituta.

Nekoliko dana pre nego što se zamrzivač isključio, oglasio se alarm upozoravajući da se temperatura povećala za tri stepena.

Moglo je doći do katastrofe, ali profesor tvrdi da „uzroci istraživanja tada nisu oštećeni", piše u pravnom izveštaju.

Pošto su tada na snazi bile restriktivne mere usled pandemije kovid-19, šteta je mogla da se sanira tek nedelju kasnije.

„Zamrzivač se čuje, jer se popravlja. Molim vas ne pomerajte ga, niti ga isključujte, nije potrebno ni čišćenje. Možete da pritisnete dugme za alarm na pet ili deset sekundi ukoliko želite da isključite zvuk", zapisano je na poruci koja je tada stajala na uređaju.

Danima pošto se oglasio alarm, osoba zadužena za čišćenje isključila je prekidač kojim se zamrzivač napajao strujom.

Veliki broj primeraka predviđenih za čuvanje na minus 80 stepeni je „uništen i nemoguće ih je spasiti, čime je propalo dvodecenijsko istraživanje", navodi se.

U izveštaj koji je podnelo osoblje za javnu bezbednost pri institutu piše da je čistač mislio da uključuje prekidač, a zapravo ga je isključivao, preneo je Njujork post.

Temperatura je navodno porasla za 50 stepeni do trenutka kada su istraživači otkrili grešku.

Majkl Ginsberg, advokat, rekao je za NBC Njuz da je zaposleni za čišćenje čuo „neprijatne alarme", a da je advokatima sa kojima je pričao rekao „da i dalje ne veruje da je uradio nešto loše i da je samo pokušavao da pomogne".

Pravni tim instituta smatra da kompanija nije na adekvatan način obučila čistača koga je zaposlila.

Kompanija se sada nije oglašavala.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: