Zabilježen najtopliji dan od kada se bilježe podaci, prosječna temperatura na Zemlji prvi put 17 stepeni Celzijusa

Naučnici vjeruju da je do ovih rezultata dovela kombinacija prirodne klimatske pojave El Ninjo i neprestanih emisija ugljen-dioksida uticajem čovjeka, koje dovode do većeg zagrijavanja

15639 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na planeti Zemlji nikada nije bilo toplije nego u ponedeljak, 3. jula, pokazuju podaci koje meteorolozi prikupljaju još od kraja 19. veka.

Prosečna temperatura na svetu tog dana prevazišla je 17 stepeni Celzijusa, što nikada ranije nije zabeleženo, kažu američki istraživači.

Naučnici veruju da je do ovih rezultata dovela kombinacija prirodne klimatske pojave El Ninjo i neprestanih emisija ugljen-dioksida uticajem čoveka, koje dovode do većeg zagrevanja.

Prethodni mesec je bio i najtopliji jun koji je dosad zabeležen globalno.

Prosečna maksimalna temperatura u Srbiji 3. jula 2023. godine bila je 32,5 stepeni Celzijusa.

Stručnjaci američkog Nacionalnog centra za predviđanje vremenskih prilika rekli su da je prosečna temperatura globalno iznosila 17,01 stepen Celzijusa 3. jula, a prethodni rekord zabeležen je u avgustu 2016. godine, kada je bila 16,92 stepena Celzijusa.

Istraživači su od početka ove godine zabrinuti zbog rasta temperature kopna i mora.

Rekordne prolećne vrućine u Španiji i nekoliko zemalja Azije pratili su morski toplotni talasi u područjima na kojima nisu uobičajeni, poput Severnog mora.

Dugotrajni toplotni talas sa temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa ove nedelje pogodio je Kinu, a nepovoljne vremenske prilike zabeležene su i na jugu Amerike.

Rekod viđen u ponedeljak je i najviša prosečna temperatura od kada se vremenski uslovi beleže putem satelita, što je počelo 1979. godine.

Južna oscilacija El Ninja (ENSO) ima tri faze: toplu, hladnu i neutralnu.

One predstavljaju najsnažniju promenu u klimatskom sistemu na Zemlji.

Klimatološki istraživač Leon Simons smatra da su podaci o temperaturi „simbolički značajno za naš svet koji se zagreva.

„Sada kada počinje toplija faza El Ninja možemo da očekujemo još dnevnih, mesečnih i godišnjih rekorda u narednih godinu i po dana", kaže.

Prosečne temperature prošlog meseca bile su za 1,46 stepeni Celzijusa više od onih koje su širom planete beležene tokom juna između 1850. i 1900. godine.

Najtopliji jun imala je i Velika Britanija, kao i Antarktik, gde su očitane prosečne temperature od 8,7 stepeni Celzijusa u ukrajinskoj istraživačkoj bazi Vernadski.

Naučnici smatraju da će novi rekordi biti zabeleženi do kraja leta dok El Ninjo dobija na snazi.

„Sva je prilika da će jul biti najtopliji mesec u istoriji, a to znači najtopliji u prethodnih 120.000 godina", kaže Karsten Haustajn sa Univerziteta u Lajpcigu.

„Dok će temperature na južnoj hemisferi Zemlje malo opasti tokom nekoliko narednih dana, izgleda da će jul i avgust doneti još toplije dane, jer El Ninjo sada uzima pun zamah", dodaje stručnjak.


Klimatske promene stigle su i na Peštersku visoravan, poznatu po niskim temperaturama:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: