Ruske državne televizije o Prigožinu: Kriminalac, ljubitelj perika i novca, vođen pohlepom

"Hajde da pogledamo kako je živio ovaj borac za istinu, neko ko ima dvije krivične presude i koji je stalno tvrdio da su svi ostali lopovi. Hajde da pogledamo palatu sagrađenu za ovog borca protiv korupcije i kriminala", sarkastično je rekao Eduard Petrov, voditelj emisije 60 minuta na kanalu Rusija 1

12397 pregleda 5 komentar(a)
Objavljene su fotografije, kako je rečeno, raskošnog enterijera Prigožinove kuće, Foto: Izvestia
Objavljene su fotografije, kako je rečeno, raskošnog enterijera Prigožinove kuće, Foto: Izvestia

Ruska državna televizija počela je očiglednu kampanju da diskredituje šefa plaćeničke grupe Vagner Jevgenija Prigožina posle njegove neuspele pobune krajem juna.

Najuticajniji državni kanali su predstavili, kako su naveli, fotografije snimljene tokom pretresa u njegovoj raskošnoj kući izvan Sankt Peterburga, tvrdeći da se bogatstvo veoma loše odrazilo na njega.

Prisetili su se i njegove kriminalne prošlosti i sugerisali da ga je vodila pohlepa.

Nisu, međutim, pomenuli Prigožinovu upornu i često oštru kritiku ruske vojske i načina na koji vojna komanda vodi rat u Ukrajini.

Ovo je prvi put da je državna medijska mašinerija izveštavala o Prigožinu tako opširno, sa mnogo štetnih detalja iz njegove biografije.

Ruske državne televizije donedavno su prenosile pozitivnu sliku o Vagneru, čiji su se pripadnici borili zajedno sa ruskom vojskom u Ukrajini.

„Hajde da pogledamo kako je živeo ovaj borac za istinu, neko ko ima dve krivične presude i koji je stalno tvrdio da su svi ostali lopovi", rekao je voditelje emisije 60 minuta na kanalu Rusija 1.

„Hajde da pogledamo palatu sagrađenu za ovog borca protiv korupcije i kriminala", sarkastično je rekao Eduard Petrov.

Na snimku su prikazane gomile novca, razno oružje, raskošna unutrašnjost kuće i ogromni vrtovi - zajedno sa helikopterom, asortimanom perika i očigledno lažnim pasošima izdatim Prigožinu na različita imena.

Izvestia

Snimci su prikazani i glavnim večernjim vestima kanala, jednog od najpopularnijih u Rusiji.

Predstavljene su zlatne poluge, pozlaćeni nameštaj i sanitarije, kao i „sumnjivi paketići belog praha", za koje je Rusija 1 sugerisala da bi mogla da bude prokrijumčarena droga.

Dugo su se zadržali na Prigožinovoj kriminalnoj prošlosti.

Prvu krivičnu osudu dobio je 1979. godine, sa samo 18 godina, i dobio je uslovnu kaznu od dve i po godine za krađu.

Dve godine kasnije osuđen je na 13 godina zatvora zbog pljačke i krađe, od kojih je devet odležao iza rešetaka.

„Kažu da su mu iskustvo i veze koje je dobio od gospodara kriminala iza rešetaka pomogli da pređe put od prodavca hot-dogova do autoritativnog majstora kazana i tiganja", ironično je primetio izveštač kanala Rusija 1, aludirajući na Prigožinovu prethodnu ulogu snabdevača hrane za Kremlj.

Zbog toga je u zapadnim medijima i dobio nadimak „Putinov kuvar".


Pogledajte video: Jevgenij Prigožin - od ugostitelja do vođe pobune u Rusiji


Na jednoj od fotografija koju je prikazala ruska državna televizija prikazan je malj sa natpisom „Upotrebiti u slučaju važnih pregovora".

Čini se da je ovo referenca na brutalno ubistvo maljem pripadnika Vagnera optuženog za izdaju u novembru 2022.

Izvestia

Iste večeri, Prvi kanal državne televizije sugerisao je da je Jevgenij Prigožin povezan sa zapadnim obaveštajnim službama, koje su sada bile „previše stidljive" da priznaju umešanost u njegovu očiglednu pobunu.

NTV, jedna od tri najgledanije ruske televizijske stanice, tvrdi je Prigožina vodila pohlepa i kriminalna prošlost.

„Ono što se dogodilo ima očigledne korene u njegovoj ličnosti, poslovnim interesima i njegovoj prošlosti opterećenoj kriminalom", navodi se.

Što se tiče navodnog Prigožinovog bogatstva, „borba za istinu košta mnogo novca", rečeno je u izveštaju NTV.

Sve do nekoliko meseci nakon početka rata protiv Ukrajine, zvaničnici, mediji i Prigožinova pres služba poricali su postojanje Vagnera.

Državna televizija je neko vreme posle toga slavila Vagnerovo učešće u „specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.

Vagner je skoro iščezao iz državnih medija u vreme kada je Prigožin krenuo u „marš za pravdu", obećavajući da će kazniti ruske vojne komandante koje je optužio za nekompetentnost.

Izvestia

Prigožin, koji je skoro potpuno nestao sa društvenih mreža posle pobune, nije komentarisao fotografije i izveštaje ruskih državnih medija.

Ali kanal na Telegramu povezan sa Vagnerom tvrdi da nije neobično da biznismen tako bogat kao što je Prigožin poseduje skupu kuću: „Šta je onda ovde toliko neverovatno, šta je ovde 'vau faktor?'", pitaju se.

Nakon što je prethodno negirao da postoje bilo kakve veze Vagnera i države, predsednik Vladimir Putin, govoreći po okončanju Prigožinove pobune, rekao je da je država u potpunosti finansirala vojnu kompaniju, potrošivši na nju oko milijardu dolara od maja 2022. do maja 2023. godine.


Pogledajte video o pobuni Vagnera:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: