Kanada: Poljoprivrednik kažnjen jer je poslao emotikon palca

Farmer će morati da plati 82.000 kanadskih dolara (56.091 evra) jer nije ispunio ugovornu obavezu. Kris Ačter je rekao da je poslao palac kao znak da je primio ugovor, a ne da je sa njim saglasan

5565 pregleda 43 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Možda bi trebalo da razmislite kada sledeći put nekome pošaljete emotikon palca jer bi mogao da bude protumačen kao digitalni potpis da ste dali saglasnost za nešto.

Poljoprivrednik iz kanadske provincije Saskačevan kažnjen je velikom novčanom sumom jer je poslao ovaj emotikon kada je dobio ugovor.

Kris Ačter je rekao da je poslao palac kao znak da je primio ugovor, a ne da je sa njim saglasan.

Sudija je, međutim, presudio da slanje palca predstavlja saglasnost na ugovor.

Farmer će morati da plati 82.000 kanadskih dolara (56.091 evra) jer nije ispunio ugovornu obavezu.

Kupac žitarica Kent Majklborou tužio je Ačtera jer mu nije dostavio 82 tone lana 2021. godine.

Majkborou kaže da je telefonom razgovarao sa Ačterom o potencijalnoj kupovini i rekao da bi uzeo lan u novembru te godine.

Zatim je poslao nacrt ugovora poljoprivredniku, dodajući da mu potvrdi ukoliko se slaže sa kupoprodajnim dokumentom.

Ačter je tada poslao emotikon palca, ali nije dostavio lan do ugovorom dogovorenog datuma.

Majklborou kaže da ima dugogodišnju poslovnu saradnju sa Ačterom i da je poljoprivrednik već preko poruka potvrđivao ugovore, pa je tako verovao da je dogovor postignut i tog puta.

Međutim, Ačter je pod zakletvom na sudu rekao da je poslati emotikon palca „običan znak da je dobio ugovor", ali da nije time potvrdio da je saglasan sa ugovorom.

Sudija Timoti Kini presudio je u korist Majklboroua u junu 2023. godine.

Kini je rekao da je na onlajn rečniku dictionary.com video da se emotikon palca koristi pri izražavanju saglasnosti, kao odobrenje ili odobravanje u digitalnoj komunikaciji.

„Nisam siguran koliko je to merodavno, ali izgleda da je u skladu sa onim čime se svakodnevno susrećem na mrežama, bez obzira što sam kasno ušao u svet tehnologije", rekao je sudija Kini.

Sudija je dodao da kako se potpisom potvrđuje nečiji identitet, korišćenje novih tehnologija, poput emotikona, može se nešto i „potpisati".

„Ovaj sud shvata da emotikon nije tradicionalni vid potpisivanja, ali u nekim situacijama može da bude validan način zaključivanja ugovora", rekao je sudija.

Dodao je da je emotikonom moguće utvrditi da se neko saglasio, jer je Ačter poruku poslao sa sopstvenog telefona koji koristi, što se tumači kao slaganje sa uslovima iz ugovora.

„Slažem se da je ovaj slučaj nov, barem u Saskačevanu, ali ipak ovaj sud ne može - niti treba - da pokuša da zaustavi talas tehnologije i njene upotrebe", zaključio je sudija.


Pogledajte video: „Emodži štrebera ne predstavlja ono što smo mi"


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: